De twee kanten van natuurijs

Natuurijs heeft twee kanten

Natuurijs heeft meer dan alleen een bovenkant

De afgelopen dagen hebben veel Nederlanders het ijs van nabij gezien en ervaren. Het ijs toonde zich weer van vele kanten: grote plassen waar soms brede banen geveegd waren, maar ook nauwe slootjes met uitgetrapte scheuren, waar het soms lastig was om overeind te blijven. Met de dikte zat het wel goed. Op veel plaatsen in ons land was het ijs dikker dan op delen van de Elfstedentocht-route. Maar hoe zit het eigenlijk met de onderkant van het ijs?

De onderkant van het ijs zien we meestal niet. Gelukkig maar, want rijden in een wak en er dan weer uit zien te komen is niet echt een moment om even de onderkant te inspecteren. Toch is de onderkant van het ijs zeker ook boeiend. Want straks als het water weer in beweging gaat komen door gemalen die gaan werken of onder invloed van wateren zonder ijs slijt de onderkant langzaam af. Voor veilig schaatsen niet onbelangrijk om hier rekening mee te houden. Er is dus meer aan de hand dan we zien kunnen. IJs dat er ogenschijnlijk prachtig bij ligt, kan dus van onderen al aardig afgesleten zijn. Goed om te weten.

Lees meer over ijs na dooi.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink . Trackbacks zijn gesloten, maar je kan een reactie plaatsen.

Plaats een reactie

Je email zal nooit geplubiceerd of gedeeld worden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*