Drooggevallen plas Leersumseveld
Drooggevallen plas Leersumseveld november 2018: hier zal niet geschaatst kunnen worden

Als gevolg van de droogte op diverse plaatsen in het land is de waterstand op veel plaatsen aanmerkelijk lager dan in doorsnee winters. Met name op plaatsen waar ondiepe vennetjes zijn is de waterstand erg laag. Veel vennetjes zijn zelfs volledig opgedroogd of heeft het water zich teruggetrokken tot kleinere oppervlakten. Een voorbeeld hiervan zijn de bosvennetjes van het Leersumseveld (U). Een van de drie bosvennetjes is volledig opgedroogd, zodat het zelfs mogelijk is om over de bodem te lopen waar normaal geschaatst wordt.
Ook de oppervlakten ondergelopen landjes en uiterwaarden zullen kleiner zijn. De oppervlakten om te schaatsen zullen daardoor wellicht ook kleiner zijn als de hoeveelheid neerslag in ons land en in de landen waar onze rivieren ontspringen niet snel toe zullen nemen.

 

Lagere waterstand en droogevallen stukken
Meer dan 50 cm lager waterniveau dan meestal bij de tweede plas; dus beduidend kleiner wateroppervlak

Op 26 november 2018 maakten we een rondje met boswachter Corien Koremans en RTVUtrecht; we gingen over de bodem van het meer en zagen dat de verlanding al volop in gang is. Een plas is helemaal droog gevallen en een tweede staat voor een groot deel droog. Als dat maar goed gaat. Bij de drooggevallen plas was goed te zien dat de vroegst drooggevallen gedeelten al aan het verlanden waren: grassen, mos en biezen breiden snel uit, waar in februari nog geschaatst werd.

Satelietbeelden Leersumseveld
Satelietbeelden Leersumseveld: de meest westelijke plas (met eilandje) is volledig opgedroogd, de tweede voor de helft.

Andere winters was er steeds sprake van voldoende hoge waterstand. Ter vergelijking een foto van de situatie van februari 2018, negen maanden voor de foto hierboven.

Waterhoogte en ijsvorming Leersumseveld natuurijs
Waterhoogte februari 2018; deze hoogte is vrij gebruikelijk in de winter

LEES, KIJK MEER: 

Door droogte minder ijs
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*