natuurijs in aanleg
De eerste ijsvorming na een nacht; ook nog gedeeltelijk open

Na de regen van donderdag kwam dan toch snel de vorst, soms voorafgegaan door wat sneeuw. Na een lastige periode in het voorspellen van deze kou volgt nu een nog lastigere periode om de ijsaangroei te voorspellen. Her en der zijn de temperaturen overdag boven nul. De ijsaangroei staat stil of er gaat zelfs wat ijs verloren. Vanmorgen was op veel plaatsen sprake van ijsvorming, maar ook waren er lokaal grote verschillen.
In de loop van de ochtend was duidelijk merkbaar dat de temperatuur al weer boven nul kwam. In de zon was dat al rond 10.00 uur.
Voor een goede ijsvorming hangt veel af van de diepte van de kou in de nacht en of de temperatuur de komende dagen redelijk in de buurt van het vriespunt blijft.

De vorst in de nacht was voor de ijsmakers in Doorn nog onvoldoende om tot actie te komen; ook moet er vooruitzicht zijn op een temperatuur onder nul in de eerste uren van de ochtend.Ook dat was niet het geval. Om 10 uur was er plaatselijk een ntemperatuur boven nul. Normaal staan de ijsmakers al vroeg in de nacht klaar om het eerste ijs voor schaatsliefhebbers te kunnen bieden.

Nog geen ijs in Doorn
Voor de ijsmakers op de combibaan in Doorn (U) was er te weinig vorst in de nacht en de ochtend

 

LEES/KIJK MEER

Volg de ijsdikteberekening van het KNMI

Een eerste nacht vorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*