vraag natuurijs verschijnsel Weissensee
Foto: Jan Nat

Vanaf de Weissensee kregen we de vraag toegespeeld over het natuurverschijnsel op de foto op het grote meer aldaar. Wij dachten aan restjes van bomen (blad, stukjes tak, vruchten), die op het ijs gewaaid zouden zijn, waar omheen zich kleine sneeuwduintjes gevormd hebben na wind en sneeuw. En wat denk jij? De beste inzending belonen we met een natuurijsboek.

Stuur je oplossing naar info@natuurijswijzer.nl
We zijn zeer benieuwd. Prachtige foto, trouwens. Heb jij ook een leuk natuurijsverschijnsel, stuur hem ons en maak je ook kans op een natuurijsboek!

Inmiddels hebben wij viavia de volgende verklaring gekregen van Michiel van den Broeke:

Het lijkt er sterk op dat luchtbellen in het ijs inderdaad de oorzaak zijn .Onze theorie is als volgt: lucht in het ijs hindert het opwaarts transport van warmte van het meer door het ijs naar de oppervlakte (lucht isoleert ) waardoor de sneeuw boven de bellen in de nacht sterk afkoelt .Hierdoor vindt netto transport van waterdamp van de omliggende sneeuw plaatsnaar deze koude pool, waardoor de dichtheid van de sneeuw lokaal toeneemt. Als dan overdag de sneeuw gaat sublimeren , gaat dat hier langzamer (meer massa per centimeter te sublimeren sneeuw) en krijg je dit soort verhogingen.

Het natuurijsboek is inmiddels gestuurd aan de inzender van de foto.
Wil jij ook meedingen naar een boek, stuur jouw foto in en maak kans op een natuurijsboek.

Ken jij dit natuurijs-verschijnsel?

2 gedachten over “Ken jij dit natuurijs-verschijnsel?

  • 10 februari 2019 om 23:29
    Permalink

    Ik denk dat er tijdens het dichtvriezen een papje van sneeuw in het water gelegen heeft. Het lijkt of de bultjes zich onder het ijsoppervlak voortzetten. Misschien zijn de bultjes ontstaan uit senaat dikkere klont sneeuw, of het sneeuwpapje is hier omhoog geduwd door opborrelend gas.

  • 11 februari 2019 om 10:00
    Permalink

    Hartelijk dank, Bart voor de mogelijke oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*