De ontwikkeling van het ijs is een complex gebeuren. De vorming van ijs is niet alleen afhankelijk van de lucht temperatuur, maar ook van de watertemperatuur, waterbeweging, wind en de luchtvochtigheid. In woord en beeld meer over de vorming van ijs op deze site. En dat is best een complex gebeuren, juist omdat zo veel zaken invloed hebben op de vorming van goed schaatsijs.

Wachten op de juiste dikte...
Wachten op de juiste dikte…

Ook al is de temperatuur ver onder nul, als de wind het water in beweging houdt kan het lang duren dat het ijs aangroeit. Ook zorgt de wind voor stroming in het water, waardoor minder koud water weer boven kan komen. De ligging van de sloot is vaak bepalend voor hoe dik het ijs is; ligt de sloot op de wind, dan kan het zijn, ook al is hij nog zo smal, dat hij niet goed dicht vriest.

Wind heeft grote invloed op de ijsvorming
Wind heeft grote invloed op de ijsvorming

Eigenlijk is het altijd goed om de geschiedenis van het ijs goed te kennen, want in één nacht kan een windwak dichtvriezen zodat het ijs er overal hetzelfde uit ziet maar op de ene plaats 12 cm dik is en op de andere plaats niet meer dan 2 cm.

Nu nog open, in één nacht dichtgevroren en misschoien maar 2 cm dik, zonder dat het verschil zichtbaar is
Nu nog open, in één nacht dichtgevroren en misschien maar 2 cm dik, zonder dat het verschil zichtbaar is

Meer over ijsvorming

Veilig schaatsen op goedgekeurde trajecten

Veilig schaatsen in Zweden en Finland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*