Schoolschaatsen in 11stedenhal
Koos Okkema coördineert het schoolschaatsen en heeft Leeuwarden daarmee op de kaart gezet

Koos Okkema is er klaar voor, winter of geen winter. In de nieuwe 11stedenhal in Leeuwarden is hij met zijn team trainers bijeen om nog eens de laatste puntjes door te nemen.  Twaalf jaar geleden begon hij met het schoolschaatsen en het bleek een groot succes. In winters met steeds minder natuurijs is het kunstijs een uitkomst in deze regio. En zeker in de nieuwe hal is het een feest om met de kinderen te werken. 

Koos werkt met een team van 18 tot 19 trainers. “We werken met eigen programma’s voor de kinderen die willen leren schaatsen. Vaak is er wel een groot verschil in  niveau, maar we sorteren op wat ze kunnen. Per trainer hebben we zo’n 13-15 kinderen, dan heb je een goed overzicht. Onze belangstelling is dat de kinderen plezier hebben in het schaatsen”, aldus een enthousiaste Koos Okkema, die het schoolschaatsen coördineert.

Uniek in Nederland
De grootse aanpak van het schoolschaatsen is uniek in Nederland. In totaal komen er zo’n 5600 kinderen uit de omtrek van Leeuwarden.  Per week komen zo’n 1200 kinderen daardoor in aanraking met het ijs. De meesten beginnen met hun easy glider, zeker als hun eigen schaatsen niet goed voldoen.  Kinderen kunnen dan hier de schaatsen huren. Na twee tot drie lessen kunnen ze al aardig glijden en na 5 keer zijn de vorderingen goed te zien op het gladde ijs van de 11stedenhal. In Friesland is het schaatsen voor kinderen goed geregeld mede doordat er nauw overleg is met het gewest Fryslân en het school- en jeugdschaatsen in Thialf en Sport Fryslân. In die zin ondersteunen de organisaties én de ijsbanen elkaar. Samen sterk.

Schoolschaatsen 11stedenhal Friesland
Veel belangstelling voor het schoolschaatsen in Friesland

Schaatsen populair
Door de jarenlange aanpak van het schoolschaatsen op deze manier  is het schaatsen in Friesland duidelijk weer in de lift gekomen. Wel is jammer dat de subsidie er inmiddels af is, want het is toch toch belangrijk om er energie in te kunnen blijven steken om kinderen op deze manier in beweging te houden en te motiveren om door te gaan.  Hopelijk kan het schoolschaatsen van de groepen 3 tot 8 nog lang worden uitgevoerd. Aan het team van Koos Okkema zal het niet liggen. Nog een leuke bijkomstigheid: Klasina Seinstra, die zelf de Elfstedentocht in 1997 won, is een van de trainsters. Je zal er maar door getraind worden…. Maar ook aan de inzet van de anderen mag er zijn. Schaatsen in Leeuwarden is een feest, ook zonder Elfstedentocht.

schoolschaatsen 11stedenhal Leuuwarden
Met een sterk team de schoolschaatsertjes leren schaatsen

Lees meer over de 11stedenhal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*