schaatsen_zweden_natuurijs

Nordic Skating: schaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland

In Noord-Europa is het schaatsen van langeafstanden op natuurijs in de lift. Steeds meer ontdekken het ijs in de omgeving. Dat heeft de laatste jaren geleid tot een groot aantal initiatieven van geveegd ijs op steeds meer plaatsen, maar ook evenementen én het op pad gaan met gidsen.

Bekijk het overzicht van evenementen 

 

Natuurijs Zweden

Natuurijs in Falun Dalarna Zweden

in Zweden kan op veel plaatsen geschaatst worden. Globaal is het schaatsen in Zweden in te delen in twee vormen van schaatsen: op een vaste locatie of met gidsen op steeds andere plaatsen. In Zweden schaatsen mensen graag op steeds ander ijs. En dat kan omdat gidsen steeds op zoek zijn naar het beste ijs, liefst zonder sneeuw, liefst op de mooiste plekken.

Een paar voorbeelden:

DALARNA
Een provincie met een lange schaatsgeschiedenis: visitsweden.nl/schaatsen-dalarna/

Orsa/Mora

Runn

REGIO STOCKHOLM
De regio Stockholm is van oudsher de schaatsregio omdat veel schaatsliefbebbers vanuit de stad op pad gaan met de SSSK, de schaatsclub die meer dan 100 jaar bestaat. Al deze schaatsliefhebbers trekken er met elkaar op uit, maar altijd met gidsen en veiligheidsuitrusting. Met bussen trekken ze naar de plekken met het beste ijs. Een afgeleide hiervan is het avontuurlijk schaatsen in kleiner verband speciaal voor buitenlandse schaatsliefhebbers.

Avontuurlijk schaatsen

Dit avontuurlijke schaatsen wordt verzorgd door www.zweedsschaatsavontuur.nl en iceguide.se

Schaatsen op geveegd ijs

Sigtuna
Vlak bij de luchthaven ligt het plaatsje Sigtuna, een levendig stadje, waar al lang geschaatst. Nog niet zo lang geleden was het een van de belangrijkste tussenstops op de Vikingarännet, de schaatstocht tussen Uppsala en Stockholm die nu overgegaan is in de Sigtunarännet. Dit evenement zal jaarlijks worden gehouden rond half februari.

 

Bekijk de favoriete locaties in Zweden.
Lees meer over het speciale schaatsen in Zweden in OpPad

Bekijk de evenementen in Zweden

Natuurijs Noorwegen

Noorwegen is een groot land met veel ijs én een lange schaatstraditie. Gek genoeg is die schaatstraditie vooral terug te voeren tot het wedstrijdschaatsen op 400 m banen, het langebaanschaatsen. Toch zijn er de laatste jaren diverse initiatieven tot het vegen van meren voor het houden van schaatsevenementen. Het langdurig onderhouden van geveegde banen is echter een zeldzaamheid én vaak afhankelijk van een paar enthousiaste vrijwilligers.

Noorwegen kent een aantal plaatsen waar evenementen gehouden worden. Op deze plekken wordt het traject rond het evenement onderhouden. Zeker op plekken die wat afgelegen zijn en waar weinig belangstellenden komen is het voor de organisatie ondoenlijk een goed geveegde baan te onderhouden.

Bekijk de evenementen in Noorwegen

Een paar voorbeelden van locaties:

Dølisjøen

Jaarlijks wordt hier de Amundsløp gehouden.

LEES MEER

Setsskog

Jaarlijks wordt bij het meer rond Setskog het Setskog Skating festival georganiseerd; een leuk kleinschalig evenement dat door de lokale gemeenschap breed gedragen wordt.

LEES MEER

Vingnesvika bij Lillehammer

Jaarlijks wordt op het grootste meer van Noorwegen, de Mjøsa, een baan geveegd aan de E6 ten zuiden van Lillehammer. Als het even kan wordt de baan geschikt gemaakt voor het schaatsen. Let op de veiligheid en raadpleeg de aankondigingen.

LEES MEER

Een overkoepelend project in Noorwegen voor de schaatsprojecten op natuurijs is: Turløp på skøyter

Natuurijs Finland

natuurijs schaatsen finland

In Finland zijn diverse plekken waar geschaatst kan worden. Het seizoen is vaak wat later dan in Zweden omdat de meren vaak groter zijn én omdat de Finnen zelf graag langer doorschaatsen in het winterseizoen. Vanwege de sneeuwval moet soms flink geveegd worden. In Finland zijn een paar bijzondere schaatstrajecten, waaronder door een nationaal park. Bekijk de mooiste schaatslocaties van Finland.

Bekijk de evenementen in Finland

Een paar beelden van locaties:

Kuopio
Dit havenstadje in het Finse merengebied was jaarlijks het decor van de afsluiting van het seizoen van het marathonschaatsen. Ondanks dat de KNSB hier weggetrokken is, is er jaarlijks nog steeds de Finse Ice marathon. Het is een gezellige sfeer op het ijs en een mooi staaltje van Finse sportiviteit.

Bekijk de website van de Finland Ice Marathon
Bekijk de ervaringen uit het verleden van de laatste Nederlandse marathon

Punkaharju

Oravi

Rantasalmi

Bekijk de site van Fin-outdoor, specialist in schaatslocaties in Finland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*