Leuke ervaringen op het ijs kan je hier kwijt. Stuur maximaal 300 woorden met jouw leukste natuurijservaring en we plaatsen hem met één leuke foto die jij ons meestuurt. Hieronder de eerste inzendingen (de nieuwste plaatsen we boven; de rest blijft staan, totdat jij hem eraf wil hebben.)

Naomi schaatst Blokzijlermeertocht

Naomie met medaille
Naomi met medaille

Zondag 14 februari 2010 werd voor de tweede keer de Blokzijlermerentocht (17 km) georganiseerd.
Na een lekker Valentijnsontbijtje zijn we er met ons dochtertje van 8 naar toe gereden. Om ongeveer 9:30 konden we vertrekken vanuit een toen nog rustig Blokzijl. Er stond bijna geen wind dus ook het Giethoornse meer was geen probleem. Aangekomen in het gezellige Dwarsgracht was het tijd voor een lekker kopje snert, om weer energie op te doen voor de tocht terug. Het ijs was van goede kwaliteit, maar het blijft natuurijs, dus als je 8 bent mag je best een paar keer vallen. Terwijl we over het meer terug schaatsten zag je aan de overkant dat het toch wel serieus druk werd. Later zou dan ook blijken dat er ruim 8.000 mensen de tocht hebben geschaatst!
Weer aangekomen in Blokzijl konden we de stempelkaart inruilen voor een mooie medaille. Dochter Naomi zag tussen de grote berg zilveren medailles iets goudkleurigs schitteren, dus mocht ze dan ook met een echte gouden medaille naar huis, “net als Sven, he mam?”. Om 12:30 waren we alweer thuis, dankzij de soepele doorstroom van het verkeer.
De medaille ging natuurlijk de volgende dag mee naar school om in de klas te laten zien.

Fam. Haveman uit Oldemarkt

 

 

Schaatsen in twee provinciën

 

Twee provinciëntocht (Polsbroek)

Op zaterdag 10 januari hebben wij, Marco (44) en dochter Hanne (13), de twee provinciëntocht gereden. Wat was het lang geleden dat je natuurijstochten kon schaatsen. Voor Hanne was het zelfs de allereerste keer! Onze unieke schaatstochtervaring begon in Haastrecht. De winterzon scheen al vroeg en de lucht was stralend blauw. Het witte rijp zat overal op de bomen en struiken. We hadden allebei al een week kunnen oefenen op de plaatselijke schaatsbaan, een ondergelopen weiland. Maar nu begon toch het echte werk. Goed ingepakt in onze Noorse truien en mutsen begonnen we aan een tocht van 40 kilometer door het oer-Nederlandse polderlandschap, met knotwilgen, elzenbosjes en natuurlijk echte molens. Het ging als een trein, hoewel het wel erg druk was. En natuurlijk moesten we af en toe klunen. Op de helft even een pauze voor heerlijke warme chocolademelk en brood met pindakaas. De tweede helft, met finish in het vooruitzicht, ging zo mogelijk nog sneller. De medaille bij de finishplaats in Haastrecht, waar een echte oud Hollandse winterse sfeer heerste, was welverdiend.  We kunnen haast niet wachten tot er weer natuurijs is in Nederland. Hopelijk volgend jaar alweer……

Marco en Hanne Hoffman, Odijk

Eindelijk weer Alblasserwaard

Alblasserwaard, wanneer weer?
Alblasserwaard, wanneer weer?

Nog in de schemering en bij een temperatuur van -10°C bond ik op 10 januari de ijzers onder om te proberen minimaal één keer het molentochttraject van 75 km in Alblasserwaard te schaatsen wat ik de woensdag ervoor ook al had gedaan. Tot mijn stomme verbazing had de vereniging Molentochten Alblasserwaard op het allerlaatste moment besloten de officiële tochten van 25, 50 en 75 km uit te schrijven, wat hun deze dag geen windeieren zou gaan leggen. Klokslag 9 uur schreef ik me ook in bij ijsclub Oud-Alblas voor de 75 km tocht en meteen was het al behoorlijk druk op het ijs. De ijsclubs hadden goed hun best gedaan om een baan te vegen maar gezien de enorme drukte moest men vaak uitwijken naar ijs waar een dun laagje sneeuw op lag. Een gedeelte van het traject op de Giessen richting Hoornaar en Noordeloos werd afgeraden vanwege onbetrouwbaar ijs onder een brug. Toch bleek dit gedeelte door het geringe aantal schaatsers achteraf het mooiste stuk van de route. Later op de route waren er verschillende ambulances bezig om gewonden op te halen o.a. bij Groot-Ammers en de Zijdebrug waar schaatsende verpleegkundigen werden ingezet om een gewonde naar de ambulance te vervoeren. Na 4 uur onder verder prima weersomstandigheden reed ik kort na 13:00 uur Oud-Alblas weer binnen. Gezien de enorme drukte had ik geen animo om er nog een stuk aan vast te plakken en was er tijd om eens rustig de oerhollandse schaatspret te aanschouwen onder het genot van koek en zopie. Deze dag was de eerste en enige dag dat de Alblasserwaardse Molentocht is uitgeschreven deze eeuw, de vraag is wanneer de volgende komt.

Paul Belder, Sassenheim

Tip van Paul: kijk op

Nederland schaatsend vanuit de lucht

De Molentocht: het pure genieten

Minder slagen dan Sven

Op het ijs bij Östersund
Op het ijs bij Östersund

De zon schijnt en het is -12°C, de stevige wind maakt de gevoelstemperatuur het dubbele, de uitgeademde lucht bevriest op de bivakmutsen, ijspegels vormen zich onder de sportbrillen. Tegen de wind in is het hard werken en genieten van de rust op het ijs, er zijn wel 15 schaatsers bezig, de Hollanders met de handen op de rug, de Zweden met stokken. Met de Zweedse wind mee gaat het echt snel, we komen tot de conclusie dat we voor deze 10 kilometer minder slagen nodig hebben dan Sven……..

Eveline Bremmer en Jeannette Huussen, Woudenberg

_______________________________________________________

Sven en Tom leren schaatsen in Zweden

Eerst achter de stoel, later los op het ijs bij Björkfors, Zweden
Eerst achter de stoel, later los op het ijs bij Björkfors, Zweden

We waren daar met onze zoons Sven en Tom van 8 en 6, opa en oma en zus in Bjorkfors in Midden-Zweden. Vanuit Björkfors werden we iedere dag naar een andere plek in de mooie, besneeuwde omgeving gebracht. De vijfdaagse begon met skiën en langlaufen in Kisa. Met een aparte sleebaan voor onze jongens die zich daar prima vermaakten. De dagen daarna vroor het goed en konden wij met Rick mee op schaatstocht op het Åsunden meer. Het ijs en het weer waren prima. Voor Sven en Tom werd bij de opstapplek door de gidsen een plek uitgezet waar onder het wakend oog van mama, oma en/of opa geschaatst kon worden. Zo hebben onze jongens op het Zweedse natuurijs schaatsen geleerd. Eerst achter een stoel en daarna zelfstandig. Ze vonden het geweldig!

Johan en Lia Spaans

____________________________________________________________

Golvend ijs

Op het ijs bij Breukelerveen
Op het ijs bij Breukelerveen

Op de vijfde plas bij Breukelen ging het ijs op woensdagmiddag 7 januari ineens golven. In het begin vond ik het best eng, maar ondanks de massa mensen op het ijs ging het toch goed. Nooit gedacht dat ijs zo buigzaam kon zijn. Een paar dagen erna, op zondag was het ijs mooi strak en stevig.

Marie-Bernadette Meulenbroek, Houten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*