Natuurijs Noorwegen

Noorwegen is een groot land met veel ijs én een lange schaatstraditie. Gek genoeg is die schaatstraditie vooral terug te voeren tot het wedstrijdschaatsen op 400 m banen, het langebaanschaatsen. Toch zijn er de laatste jaren diverse initiatieven tot het vegen van meren voor het houden van schaatsevenementen. Het langdurig onderhouden van geveegde banen is echter een zeldzaamheid én vaak afhankelijk van een paar enthousiaste vrijwilligers.

Noorwegen kent een aantal plaatsen waar evenementen gehouden worden. Op deze plekken wordt het traject rond het evenement onderhouden. Zeker op plekken die wat afgelegen zijn en waar weinig belangstellenden komen is het voor de organisatie ondoenlijk een goed geveegde baan te onderhouden.

Bekijk de evenementen in Noorwegen

Een paar voorbeelden van locaties:

Dølisjøen

Jaarlijks wordt hier de Amundsløp gehouden.

LEES MEER

Setsskog

Setskog natuurijs noorwegen schaatsen

Jaarlijks wordt bij het meer rond Setskog het Setskog Skating festival georganiseerd; een leuk kleinschalig evenement dat door de lokale gemeenschap breed gedragen wordt.

LEES MEER

Vingnesvika bij Lillehammer

Jaarlijks wordt op het grootste meer van Noorwegen, de Mjøsa, een baan geveegd aan de E6 ten zuiden van Lillehammer. Als het even kan wordt de baan geschikt gemaakt voor het schaatsen. Let op de veiligheid en raadpleeg de aankondigingen.

LEES MEER

Een overkoepelend project in Noorwegen voor de schaatsprojecten op natuurijs is: Turløp på skøyter