Natuurijs Zweden

Natuurijs in Falun Dalarna Zweden

in Zweden kan op veel plaatsen geschaatst worden. Globaal is het schaatsen in Zweden in te delen in twee vormen van schaatsen: op een vaste locatie of met gidsen op steeds andere plaatsen. In Zweden schaatsen mensen graag op steeds ander ijs. En dat kan omdat gidsen steeds op zoek zijn naar het beste ijs, liefst zonder sneeuw, liefst op de mooiste plekken.

Een paar voorbeelden:

DALARNA
Een provincie met een lange schaatsgeschiedenis: visitsweden.nl/schaatsen-dalarna/

Orsa/Mora

Runn

NOORD-ZWEDEN

Natuurijs Zweden Luleå

Sinds enkele winters worden in Luleå marathondwedstrijden verreden en worden voor Nederlandse schaatsliefhebbers toertochten georganiseerd. Behalve het schaatsen zijn er tal van activiteiten op en rond het ijs. Aan de rand van Zweeds Lapland ligt aan de Botnische golf ligt ieder jaar een dik pak ijs. Zweedse schaatsliefhebbers uit de regio schaatsen hier al jaren. Winter 2016-2017 was de primeur voor Nederlandse schaatsliefhebbers. En het smaakte naar meer. Marathonschaatsers en toerrijders ontdekten Luleå. Schaatsen op de Botnische Golf.

Luleå

Umeå/Tavelsjö
Niet ver van Umeå ligt een mooi schaatsmeer met een geveegde baan. Een aantal winters achter elkaar is hier een schaatsevenement gehouden. De Belgische meteoroloog Gert Coonen nam een kijkje. Lees hier zijn ervaringen.

Kåge marina
Tien km ten noorden van Skellefteå ligt Kåge marina; ook door wordt regelmatig een schaatsbaan geveegd van circa 6 km. We hebben nog geen beichten over Nederlandse of Belgische deelnemers aan deze activiteiten.

  • Bekijk de informatie op de website van Kåge

 

REGIO STOCKHOLM
De regio Stockholm is van oudsher de schaatsregio omdat veel schaatsliefbebbers vanuit de stad op pad gaan met de SSSK, de schaatsclub die meer dan 100 jaar bestaat. Al deze schaatsliefhebbers trekken er met elkaar op uit, maar altijd met gidsen en veiligheidsuitrusting. Met bussen trekken ze naar de plekken met het beste ijs. Een afgeleide hiervan is het avontuurlijk schaatsen in kleiner verband speciaal voor buitenlandse schaatsliefhebbers.

Avontuurlijk schaatsen
In Zweden wordt vrijwel door iedereen geschaatst met stokken en veiligheidsuitrusting. Veel groepjes gaan met gidsen op stap. Zij kennen het ijs en de omstandigheden. Voor Nederlandse schaatsliefhebbers zijn er in de regio Stockholm diverse mogelijkheden.

natuurijs zweden avontuurlijke tochten

Dit avontuurlijke schaatsen wordt verzorgd door www.zweedsschaatsavontuur.nl en iceguide.se

Schaatsen op geveegd ijs

In de omgeving van Stockholm wonen veel schaatsliefhebbers. Voor de schaatsers die niet met veiligheidsuitrusting op pad gaan zijn er diverse geveegde trajecten. Voor Nederlanders is Sigtuna een handie plek: dicht bij de luchthaven en goed te bereiken.

Sigtuna

Natuurijs Zweden Sigtuna


Vlak bij de luchthaven ligt het plaatsje Sigtuna, een levendig stadje, waar al lang geschaatst wordt. Nog niet zo lang geleden was het een van de belangrijkste tussenstops op de Vikingarännet, de schaatstocht tussen Uppsala en Stockholm die nu overgegaan is in de Sigtunarännet. Dit evenement zal jaarlijks worden gehouden rond half februari.

Bekijk de favoriete locaties in Zweden.
Lees meer over het speciale schaatsen in Zweden in OpPad

Bekijk de evenementen in Zweden