Voor nieuws over weer, sneeuw en ijs kijk hier

17 januari 2020
Geplande schaatstocht Setskog (N) afgelast 
De geplande schaatstocht Setskogskøytefestival van 9 februari Setskog in Noorwegen is afgelast; er is te weinig sprake van ijsvporming en ook de weersverwachting is te ongunstig.

11 januari 2020
Schaatstocht Amundsløpet  verplaatst
De geplande Amundsløpet op de Dølisjø in Noorwegen is verplaatst van 18 januari naar zaterdag

11 januari 2020
Schaatstocht Amundsløpet  verplaatst
De geplande Amundsløpet op de Dølisjø in Noorwegen is verplaatst van 18 januari naar zaterdag 7 maart. Volg de ontwikkelingen op de website van Amundslopet. 

10 januari 2020
Er is weer schaatsijs in Noorwegen
Terwijl op veel plaatsen in Zweden nog dooi is, kan op de Mjøsa weer geschaatst worden bij Vingnesvika. De wind en lagere temperaturen hebben weer gezorgd voor een mooie ijsvloer.

Volg het op de Facebook-pagina

8 januari 2020
Wisselend weer in het noorden
Wij mogen dan klagen over een zachte winter, maar op sommige plaatsen in het noorden is het niet anders. Aan de Noorse westkust was het maar liefst 19 graden. Gelukkig is het in het Noorse en Zweedse binnenland niet zo heftig, maar schaatsen is toch lastig op veel plaatsen. De website NatuutijsZweden heeft een eigen weerbericht. Goed om dit in de gaten te houden. Van harte aanbevolen.

BLIJF HET VOLGEN

2 januari 2020
Na dooi komt ijs 
Even een naantal dagen dooi is een normaal verschijnsel; ook in de vorige eeuw kwam dit regelmatig voor. De laatste dagen van december was het in Zweden en Noorwegen korte tijd gaan dooien. Maar tegelijkertijd werd er her en der met de jaarwisseling flink geschaatst. Bij Orsa/Mora werd de jaarlijkse Silvesterloppet.

De jaarlijkse Silversterloppet trekt vooral schaatsliefhebbers uit de regio

23 december 2019
Een blik op het Zweedse ijs
De nieuwe nieuwsbrief van Natuurijs Zweden is weer uit. De nieuwsbrief staat weer vol met praktische tips en handige informatie over het schaatsen in Zweden. Leuk is ook om via de webcams zelf direct op het Zweedse ijs te kunnen kijken.

.

21 december 2019
Even dooi in het noorden
Op diverse plaatsen in Scandinavië is de temperatuur even boven nul. In de omgeving van Oslo en Stockholm en ten zuiden daarvan vriest het even niet. Donderdag 26 december is weer de eerste lichte vorst in het vizier.

19 december 2019
Op veel plaatsen schaatsijs in het noorden
Op veel plaatsen in Noorwegen en Zweden is de afgelopen weken geschaatst op natuurijs. Op het grootste meer van Noorwegen is al weer een baan uitgezet. De foto is van Vingnesvika; iets ten zuiden van Lillehammer.

19 november 2019
Ook in Noorwegen schaatsijs
Op diverse plaatsen in Noorwegen wordt ook geschaatst op natuurijs. Er komen berichten uit diverse delen van het land. De Zweedse schaatsgids Anders Tysk probeerde het ijs in het gebied Møre og Romsdal. Het werd een tocht over spiegels.

Natuurijs Noorwegen Møre og Romsdal

3 november 2019
Zweedse schaatsers al weer op natuurijs
Vanuit diverse kanten bereiken ons berichten over schaatsers die op het ijs staan in diverse plaatsen in Zweden. Aanvankelijk kwamen de eerste berichten uit het noorden bij Kiruna; nu wordt ook in midden Zweden geschaatst. Maar de Zweden doen dit met de grootste zorgvuldigheid en veiligheidsuitrusting omdat de ijsdikte sterk kan variëren van plaats tot plaats.

29 oktober 2019
Schaatsen in de sporen van de marathonrijders in Noord-Zweden
De marathonschaatsers gaan weer naar het natuurijs in het noorden van Zweden; Luleå aan de Botnische golf. Op 19 november 2019 is er  een infoavond over het schaatsen op natuurijs in deze havenstad aan de Oostzee.

Lees meer op de website: www.janvanderhoorn.nl/infoavond-natuurijs-schaatsen/

16 september 2019
Vroegboekkorting bij Zweeds schaatsavontuur
Wie er vroeg bij is kan weer de nodige euro’s besparen bij het avontuurlijke schaatsen.  inclusief vlucht en alle mogelijk kortingen is het mogelijk om 4 dagen te schaatsen met gidsen in Zweden voor de all-inn prijs van € 605!

Bekijk het op de website van www.zweedsschaatsavontuur.nl
29 augustus 2019
Tavelsjö natuurijs zweden

Nieuw kleinschalig natuurijsevenement in Zweden
In het Noorden van Zweden, niet ver van de stad Umeå wordt sinds kort een nieuw natuurijsevenement georganiseerd. Vorig jaar naam de Belgische meteoroloog Gert Coone een kijkje en hij kwam enthousiast terug. Inmiddels hebben ze een eigen website én zelfs een totaalpakket voor schaatsliefhebbers uit België en Nederland klaarliggen.

Bekijk het op de website: tavelsjocom.wordpress.com

5 maart 2019
NatuurijsZweden maakt handige Dalarna-special
De provincie Dalarna is een van de schaatsprovincies van Zweden. NatuurijsZweden, die zich gespecialiseerd heeft op alle schaatslocaties in Zweden maakte er een handige special over.

Lees de Dalarna-special van NatuurijsZweden

2 maart 2019

Gert Coone bij Tavelsjörännet

Op verkenning in Tavelsjö, Noord-Zweden
De Belgische meteoroloog Gert Coone vertrok op 22 februari vanuit Gent richting Noord-Zweden. Lees zijn blog waarin hij zijn ervaringen van de reis en het voor de meesten buiten Zweden, nieuw evenement beschrijft

24 februari 2019
Nog steeds goed schaatsijs in het noorden
Uit diverse hoeken in Noorwegen, Zweden en Finland komen meldingen binnen van goed natuurijs om te schaatsen.
Na de dooi half februari is veel sneeuw op het ijs ontdooit en heeft de vorst weer gezorgd voor een mooie ijslaag. Volg de Facebookpagina’s van de verschillende projecten.

19 februari 2019
Schaatsactiviteiten in Noord-Zweden 

Op 21, 23 en 24 februari 2019 komt de KPN GrandPrix naar Luleå. Op 22 februari is er een toertocht.

Lees meer op SchaatenLulea

19 februari 2019
Activiteiten Runnwinterweek mooi te volgen
Door een live-videoverbinding zijn diverse activiteiten op het Runnmeer goed te volgen. Volg de vele activiteiten via Runnwinterweek en Facebook.

17 februari 2019
Veel activiteiten rond Sigtuna

Ondanks de afgelasting van de Sigtunarännet, waren er op zondag 17 februari vele activiteiten op en rond het ijs van Sigtuna. Om acht uur in de morgen op stevig aangevroren ijs trok een grote groep schaatsers onder leiding van locale gidsen over het geplande schaatstraject. Sommigen breiden zelf hun schaatstocht uit na afloop van de eerste rondgang. De inwoners van Sigtuna waren ruim aanwezig bij de diverse andere activiteiten op en rond het ijs.

Lees meer op NatuurlijkScandinavie

15 februari 2019
Sigtunarännet gecanceld
Door de dooi van de afgelopen dagen én de verachte weersverwachting heeft de organisatie van de Sigtunarännet besloten de tocht te moeten afgelasten. De ijsdikte is geen probleem, maar zwakkere delen aan de kant, water en mogelijk dubbelijs met kans op valpartijen hebben tot dit besluit geleid.

Lees meer over de Sigtunarännet

14 februari 2019
Schaatsevenementen onzeker door dooi
De dooi van de afgelopen dagen heeft een aantal schaatsevenementen in Zweden op losse schroeven gezet. Alleen een of twee koude nachten kan helpen om het ijs van de geplande Siljanskrinnet (Orsa/Mora) en de Sigtunarännet te redden.

Lees meer over de Siljanskrinnet

Lees meer over de Sigtunarännet

14 februari 2019
Aanpassing traject op de Orsasjö
Het traject op de Orsasjö is ook aangepast aan de lastige ijsomstandigheden in Midden-Zweden op dit moment. Zaterdag wordt op dit meer de jaarlijkse Siljanskrinnet gereden.

Lees meer

12 februari 2019
Sigtunarännet klaar voor de start
Het baantraject voor de Sigtunarännet is klaar. In verband met de toestand van het ijs is het traject gehalveerd van 25 naar 12,5 km, zodat voor de hele tocht 4 ronden gereden moeten worden. Het oppervlakte van het traject is wisselend met goed en wat minder goed ijs. Het belooft in ieder geval een mooi evenement te worden.

Lees/kijk meer

Bekijk een filmpje op Instagram

10 februari 2019
Dooi en dubbelijs belemmeren noordelijke ijspret
Het afgelopen weekend geplande Setskog Skøytefestival is helaas afgelast vanwege dubbelijs. Op diverse plaatsen in Noorwegen en Zweden heeft de dooi geleid tot lastigere omstandigheden voor het schaatsen.
Ook o

7 februari 2019
Lekker crossen over het Zweedse ijs met hindernissen

Op het ijs bij Sigtuna is een ongeveer 3 km parcouurs uitgezet met ongeveer 10 obstakels die onderweg bedwongen moeten worden. de wedstrijd wordt in verschillende heats gehouden waarna de snelste jongens en meisjes in een finale heat om de overwinning strijden. De challenge begint zaterdag 16 februari om 13.00 uur. Op zondag 17 zijn de toerrijders aan de beurt.

Lees meer: www.sigtunarannet.se/nl/Ice-Cross-Challenge/

6 februari 2019
Sigtunarännet heeft eigen video-kanaal

Het schaatsevenement Sigtunarännet, dat zondag 17 februari plaatsvindt, heeft een eigen video-kanaal. Ook is er een webcam om de situatie op het ijs te volgen.

Bekijk het videokanaal

5 februari 2019
Setskog Skøytefestival maakt traject klaar voor zondag 10 februari

Natuurijs noorwegen setskog

Op het meer bij Setskog in het oosten van Noorwegen op de grens met Zweden  wordt hard gewerkt om het geveegde traject gereed te hebben voor het evenement op 10 februari. De organisatie beschikt over een grote groep vrijwilligers die zich hiermee bezighouden.

Volg het op de site: Setskogskatingfestival

4 februari 2019

Sigtuna goed in beeld bij Nieuwsbrief NatuurijsZweden

NatuurijsZweden, een van de promotors van het schaatsen nop het Runnmeer heeft zijn vleugels uitgeslagen naar andere schaatslocaties in Zweden. Ze bezochten de relatief nieuwe locatie (wel bekend van de Vikingarännet) en maakten van hun nieuwsbrief een special over deze locatie. In de nieuwsbrief veel achtergrondinformatie én nuttige informatie over deze boeiende schaatslocatie zo dicht bij de luchthaven van Stockholm.

Bekijk de Sigtuna-special van NatuurijsZweden

30 januari 2019
Steeds meer geveegd ijs in Zweden

In Zweden is op diverse plaatsen hard gewerkt om de sneeuw van het ijs te krijgen. Op het Runnmeer nabij Falun zijn nu steeds meer trajecten geschoven. Ruim baan voor de schaatsliefhebbers.

Bekijk de website van het schaatsen op het Runnmeer

26 januari 2019
Stockholm omringd met ijs

Zweden is na Nederland een groot schaatsland. Volop ijs, maandenlang én veel schaatsers die lange tochten maken, liefst op steeds andere plekken. De inwoners van Stockholm met een schaatsclub met meer dan 10.000 leden kunnen dicht bij huis hun hart ophalen. IJs overal om hen heen, want de stad is gebouwd op 14 eilanden, dus opstapplaatsen genoeg. Maar… de Zweden gaan zelf met veiligheidsrusting het ijs op en dat is niet voor niets. Vaargeulen, onderstroming, grote verschillen in ijsdikte. Maar de Zweden kennen hun ijs.

24 januari 2019
Sigtuna komt in de stemming voor de Sigtunarännet

Voor wie alvast een beetje in de stemming wil komen voor de Sigtunarännet die over enkele weken gehouden wordt: een voorproefje om het Zweeds te horen en een behendige schaatser op het ijs rond Sigtuna te zien.

Bekijk de video

LEES/KIJK MEER

Bekijk het oudere nieuws op www.nordicskatingcenter.nl