natuurijs_4439Kun je voor natuurijs beter andere schaatsen gebruiken?

In principe zijn alle schaatsen geschikt voor natuurijs. Logisch want zo is de schaats ontstaan en verderontwikkeld. Wel kan het zijn dat op natuurijs lastigere situaties ontstaan met scheuren en gleuven. Doordat ze een andere, oplopende punt hebben beweeg je je makkelijk uit scheuren en ga je gemakkelijker over ongelijk ijs. Ook kan het zijn dat je moet klunen. Daarom geven sommigen de voorkeur aan de klunschaats. Deze vaak langere schaatsen kun je gemakkelijk van de schoen losklikken. Ze zijn ook beter bestand tegen ruwer ijs en scheuren. Kijk hier voor meer informatie over schaatsmaterieel. Een paar merken: Almgrens, Freeskate, Zandstra.

Wordt het de Zweedse klunschaats of de Noor?
Wordt het de Zweedse klunschaats of de Noor?

Hoe dik moet het ijs zijn om veilig te schaatsen?

Het antwoord op deze vraag is niet zomaar te geven: het hangt van veel factoren af. Een voorbeeld: ben je alleen ben weeg je 70 kg, dan is het heel anders dan wanneer je met drie man bent en met elkaar 250 kg weegt. Verder is ook belangrijk hoe oud het ijs is. Ouder ijs, dat regelmatig weer gedooid is geweest heeft een andere samenstelling en draagkracht dan jong ijs. Op ijs van 5 cm zou je kunnen schaatsen, maar als jij gaat schaatsen en er komen veel andere mensen bij, dan is er een heel andere situatie. Daarom worden bij officiele tochten altijd andere veiligheidsnpormen aangehouden.  De KNSB hanteert voor toertochten een ijsdikte van 12 cm voordat een tocht verreden kan worden. Voor de Elfstedentocht wordt 15 cm aangehouden. Dat heeft te maken met de grote massa schaatsers en ook nog eens publiek op het ijs.

Waar kunnen tochten verreden worden en hoe kom ik daar achter?

De KNSB met alle aangesloten ijsclubs doen er alles aan om zo snel mogelijk tochtenh uit te schrijven. Omdat de veiligheid voorop staat kan kanb soms langer duren dat een tocht uitgeschreven wordt, terwijl op diverse mensen al schaatsen in dezelfde omgeving. Op schaatsen.nl en op NOS Teletekst staat in een vorstperiode alle actuele informatie over de uitgeschreven toertochten, startplaatsen, starttijden, afstanden etc.  De toertochten zijn per provincie gerangschikt met een herkenbare code, bv. GR ovoor Groningen, ZH voor Zuid-Holland enz.

Voor veilig schaatsen met veel mensen is wel 8 cm nodig
Voor veilig schaatsen met veel mensen is wel 8 cm nodig

Is het ijs van landijsbanen en opgespoten banen altijd natuurijs?

Landijsbanen zijn stukken land die tijdig onder water gezet worden, zodat het als het vriest sneller ijs geven. De opgespoten banen, ook wel combibanen genoemd, sproeien vaak ’s nachts het water op asfalt of sintels. De techniek is hetzelfde als bij het maken van kunstijs, maar toch is het een vorm van natuurijs.

Natuurijs, een normaal verschijnsel; alleen zo zeldzaam
Natuurijs, een normaal verschijnsel; alleen zo zeldzaam

Is er groot verschil tussen schaatsen op natuurijs en kunstijs?

Kunstijs is normaal gesproken constanter van samenstelling, doordat het gebruikte water minder verschillend is dan het water van sloten en meren, het zogenaamde oppervlakte-water. Ook is het soms wat stroever omdat het al ouder ijs is, waar fijnstof in kan zitten. Natuurijs is normaal gesproken slechts zeer jong en daardoor minder vervuild. Het glijdt ook veel beter daardoor. Scherpe schaatsen zijn dus een extra voordeel.

Je hoort vaak dat ijs sterk en gezond zou zijn als je het hoort knallen. Is dat nu waar of niet? IJs dat knalt komt eigenlijk voor als het in korte tijd hard vriest en dus snel gevormd wordt. Door de druk van met name grote oppervlakten kan het ijs letterlijk geen kant op tussen de oevers. En wat gebeurt? Het barst en dat is vaak het geval als het ijs dik is.  Grote scheuren ontstaan met in extreme gevallen soms ijsvloeren die over elkaar komen te liggen. Bij grote meren, zoals het IJsselmeer is dit ook regelmatig voorgekomen.

Heb jij een leuke vraag?
Wij geven je het antwoord en plaatsen het op de site; beslis zelf of je je naam op de site erbij wilt of niet.

 

Contact

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*