Op deze pagina plaatsen we de informatie en de beelden uit de periode die achter ons ligt. Op die manier is het altijd mogelijk om terug te blikken op de ontwikkeling van de winter die achter ons ligt. Mis je iets, laat het ons even horen.

15 december 2009 sloten dicht op eerste ijsdag

15 december 2009 sloten dicht op eerste ijsdag

 Het begon met de eerste ijsdag op 15 december: kleinere sloten waar geen wind op stond vroren snel dicht. Op ondiepe plassen, ondergelopen landjes lag daarna binnen enkele dagen een ijskorst, waar de eersten het al durfden om zich op te wagen.    

16 december 2009 Schaatsen over drie nachten ijs kan alleen op ondiep water

16 december 2009 Schaatsen over drie nachten ijs kan alleen op ondiep water

Daarna kwam helaas de sneeuw, maar op veel plaatsen werden spontaan baantjes geveegd. Alleen voor de aangroei van het ijs, was het jammer dat steeds meer sneeuw viel. Met name het noorden van Nederland had veel last van een dik pak sneeuw op het ijs. Doordat een flinke laag sneeuw op het ijs viel kon het ijs niet zo goed aangroeien. Op veel plaatsen kom daarom n het weekend van 19/20 december maar beperkt geschaatst worden. IJsbanen en ondergelopen landjes en vennetjes in het bos gaven nog wat mogelijkheden, maar bij veel schaatsers op het ijs kwam er al gauw water op het ijs.

Alleen op ondiep water met een geveegde baan is te schaatsen
Alleen op ondiep water met een geveegde baan is te schaatsen

Maar de sneeuw en de vorst hielden beiden aan. Daar waar lichte veegmachines het ijs op konden, konden ijsclubs een baan schuiven en zo kon de eerste toertocht aangekondigd worden. Omdat in de regio Utrecht relatief weinig sneeuw gevallen was en er ook ondiepe plassen liggen, kwamen vele schaatsliefhebbers naar het midden van het land.

6 januari 2010 De eerste toertocht op het Henschotermeer
6 januari 2010 De eerste toertocht op het Henschotermeer

Dankzij de samenwerking van IJsclub Woudenberg, het Recreatieschap en de KNSB kon snel een tocht georganiseerd. De plannen voor meer tochten moeten al gauw weer in de ijskast, want het vriest minder hard en er valt sneeuw bij.   

9 januari 2010 Plassentocht Breukeleveen
9 januari 2010 Plassentocht Breukelerveen

In het Utrechtse plassengebied is zaterdag 9 januari een toertocht verreden over een rondje van 12,5 km op de vierde en vijfde plas  tussen Tienhoven en Breukelerveen. In dezelfde provincie werd de tweede rondetocht gehouden op het Henschotermeer. In Overijssel moest de Zwartemeer-Kadoelentocht bij Vollenhoven de inschrijving sluiten vanwege te veel mensen op het ijs.  Door de grote toeloop van schaatsers zijn met name de klunplaatsen kwetsbaar.

Eerste schaatsers verkennen de geveegde banen in het Utrechtse plassengebied

Eerste schaatsers verkende dagen ervoor al de geveegde banen in het Utrechtse plassengebied

In de periode erna bleef het licht vriezen en sneeuwen, waardoor er geen sterke ijsgroei was en er ook geen tochten gereden konden worden. De marathonrijders reden wel in Loosdrecht, Elburg (Veluwemeer) en de Angent classic in het Zuidhollandse plassengebied. De toerrijders zochten hun toevlucht tot ondiepere wateren, liefst met geveegd ijs, want waar net geveegd werd, was het ijs moeilijk beschaatsbaar.

 

Blauwe Kamer in Rhenen (U): veilig schaatsen op geveegd ijs
Blauwe Kamer in Rhenen (U): veilig schaatsen op geveegd ijs de laatste dagen van de schaatsperiode

Uiterwaarden waren vaak lastig beschaatsbaar. Op natuurijsbanen zoals de Blauwe Kamer waar de IJsclub Rhenen actief was, kon tot de laatste dag goed geschaatst worden.

Wil jij hier iets plaatsen van jouw ervaring, stuur dan een stukje tekst (max 200 woorden + foto; minimaal 500 px breed) naar: mailto:info@natuurijswijzer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*