Het Eerste Friese schaatsmuseum trekt het hele jaar door bezoekers uit de hele wereld. Geen wonder, het ligt midden in het mooi bewaarde plaatsje Hindeloopen. En midden in dit plaatsje staat het museum.  In dit museum is van alles te zien over de geschiedenis van het schaatsen in Nederland, Friesland in het bijzonder met natuurlijk uitgebreid aandacht voor alle Elfstedentochten die hier letterlijk om de hoek voorbij kwamen.

bustocht zuidwesthoek Friesland
Onderweg genoeg te zien en te praten; Bennie van der Weiden over de geschiedenis

Maar dit is nog niet alles, want wie vriend is van dit Eerste Friese schaatsmuseum wordt jaarlijks ook uitgenodigd voor een gezellig, maar vaak ook leerzaam samenzijn. Deze  keer stond de zuidwesthoek van Friesland centraal. Met de oude schoolbussen van Gaasterland express trokken de genodigden door het landschap en door plaatsjes waar menigeen herinneringen aan had.

Gassterland
Busstop in Rijs; druk met elkaar in gesprek én een quiz over de Elfstedentocht

 

In Rijs was een mooie stop met koek en zopie. Dit is het gebied van het Friese landschap: Fryske Gea. Natuurlijk was hier alle tijd om met elkaar in gesprek te raken. Veel oude bekenden troffen elkaar hier met snert en broodjes. Voor Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping was er nog een extra kop snert onder in de pan.

Reinier Paping
Pieter Bootsma diept nog een kopje snert op onder uit de pan voor Reinier Paping

De zuid-west-hoek is een bijzonder stukje Friesland. De omgeving is gevarieerd met veel verschillende kleine plaatsjes en natuurlijk de Elfstedenstad Stavoren. De deelnemers aan de tocht konden het allemaal opnieuw beleven, ook dankzij de vertellers in de bus. De bezoekers uit alle uithoeken van Nederland en een deelnemer uit België kregen Friesland weer even van zijn beste zijde te zien.

 

Lees/kijk meer

Het eerste Friese Schaatsmuseum

Website Eerste Friese Schaatsmuseum

Rijs in Gaasterland

Fryske Gea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*