natuurijs schaatsen veiligheid
Een waarschuwing ter plekke en op radio en televies heeft weinig uitwerking

Als één begrip rekbaar is, dan is het wel betrouwbaar natuurijs. Voor het begrip betrouwbaar zijn er diverse normen. Voor het openen van een landijsbaan is 8 cm meestal het criterium. Voor een betrouwbare tocht van meer mensen praten we over betrouwbaar als het ijs 12 cm dik is; voor een Elfstedentocht moet het ijs cm dik zijn. Maar hoe zit het met het grijze gebied van een paar cm tot de vereiste 8 cm?
Nederland gaat massaal het ijs op; zo bleek maar weer op zondag 20 januari 2013. Eerst voorzichtig op ondiep water, dan in Friesland waar geen sneeuw was en dan ineens op plassen in Midden-Nederland.

Natuurijs is een risico
Gedachtenwisseling over begrip 'betrouwbaar' natuurijs

 

Vrijdag gingen de eersten; voorzichtig verkennend. Maar dan, als een lopend vuurtje gaat het nieuws: de Stille plas daar moet je zijn.
De eersten gaan vroeg er zijn nog weinig scheuren. Het ijs prachtig zwart. Dikte? Onbekend. Het gaat toch. En zo volgen er velen. De wegen lopen vol; het verkeer wordt beperkt tot één richting. Veel schaatsers moeten nu een stuk lopen van de auto naar het ijs. De meesten lopen. En dan gebeurt het waar je op kunt wachten. De plas waar nog niemand schaatste op weg naar de ‘veilige’ plas wordt ineens ook een toegangsroute. Eén begint ermee en anderen volgen blindelings. Er gebeurt toch niets? Bekijk de video om te zien hoe dat werkt.

Natuurijs Breukelerveen/Tienhoven
Stille plas wordt steeds drukker ondanks waarschuwingsborden

Bij de Stille plas staat op de brug en op de bomen een waarschuwing van onbetrouwbaar ijs. Voor de honderden schaatsers geen belemmering. “Je ziet toch dat het gaat”. Betrouwbaar natuurijs is in ons land een zeer betrekkelijk begrip.

En zo gaat dat op het ijs als de eerste schapen over de dam zijn.

LEES EN KIJK MEER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*