natuurijs, veiligheid, onduidelijke situatie
Schaatsen als het dooit is meestal niet echt aan te raden; veiligheid staat voorop

Water bevriest bij temperaturen beneden nul, daarboven smelt het. Zo simpel is het. Maar toch is het in werkelijkheid voor de schaatsliefhebber iets gecompliceerder. Want wat als het gaat dooien?  Bij de komst van het ijs praat iedereen over de ijsdikte. Kan het al? En wanneer? IJsclubs en de organisatie van de Elfstedentocht denken en handelen in centimeters. Dat is bepalend voor het al of niet doorgaan van tochten en open stellen van ijsbanen. Maar hoe zit het andersom? Hoe lang kun je nog veilig op ijs schaatsen?

Als we het simpel houden: als we water op het ijs zien is de echte lol eraf. Bovendien is het onduidelijk hoe het zit met de veiligheid. En dat is nu net het grootste probleem: niemand is meer verantwoordelijk voor wat wel en niet kan. De ijsclubs zijn hun rood-witte linten aan het opruimen, ijsbanen proberen de zaak weer schoon te krijgen en af te ronden voor het winterseizoen. Eigenlijk zijn het alleen de fanatieke schaatsers die nog gebruik willen maken van de dikke ijslaag die er toch nog ligt. Maar hoe ver ga je daarin?

ijsbaan dicht
Eigen risico; dat zegt genoeg; tijd voor het gezonde verstand en kennis van het ijs

Omdat ijsclubs en ijsbanen hun banen gesloten hebben is het inderdaad de verantwoordelijkheid voor elke schaatser zelf. Dat is eigenlijk een vergelijkbare situatie als aan het begin van het seizoen: kan het of kan het niet? Het ijs mag dan zomaar niet weg zijn, maar het ijs kan wel totaal anders reageren. Een waarschuwing is dan ook zeker op zijn plaats. Verbieden om over het ijs te gaan gebeurt niet, maar wel is het zaak om ter dege bewust te zijn van de gevaren.

Een paar tips voor dooi-ijs

– ga nooit alleen
– ga nooit over diepe wateren
– neem altijd veiligheidsuitrusting mee (reddingstouw/ijspriemen/rugzak)
– wees bedacht op afkalving van het ijs aan de onderkant (gemalen draaien vaak, waardoor warmer water onder het ijs stroomt)
– realiseer je dat ijs na dooi anders van samenstelling wordt (brosser en breekbaarder)
– realiseer je dat jouw gaan over het ijs anderen het idee kan geven dat het veilig is

Kortom: bedenk je goed voordat je het dooi-ijs op gaat wat dit betekent.

 

gemalen natuurijs en veiligheid
Als de gemalen weer werken komt een onderstroom in werking: ijs slijt onzichtbaar van de onderkant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*