op zoek naar de beste schoen voor een afwijkende voet
Zeker bij wat afwijkende voeten is een aangepaste schoen ideaal

De laatste jaren is er veel verbeterd in het comfort van de schoenen van schaatsen en skeelers. En dat is maar goed ook, want een goed zittende schoen is de basis voor plezierig schaatsen of skeeleren. Schaats- en skeelerschoenen zijn er vele. De meeste schaats- en skeelerliefhebbers zullen dus wel een schoen kunnen vinden die goed past. Zeker door de steeds meer op maat en vorm aan te passen schoenen die er zijn.

Stabiele basis
Kocht je vroeger gewoon een paar noren, hoog of laag, nu kies je uit vele soorten en vormen. Met de types die naar je voet gevormd worden door middel van verwarmen passen in de regel goed. Je hebt optimale grip en je voet staat mooi stabiel ten opzichte van het ijs of het wegdek. Perfect geregeld.

Aangepast aan je voet
Soms kan je voet zo afwijkend zijn dat het gunstig is om een schoen helemaal naar jouw voet te laten maken. Uiteraard is dit maatwerk helemaal gunstig om met aangepast schoeisel op je schaatsijzer of skeeleronderstel te sporten. Alles aan de schoen is dan volledig op jouw voeten ingesteld. We namen een kijkje bij Schaats- en skeelerspecialist Mijnten in Achterveld.

goed overleg voor het beste resultaatr
Een goed overleg vooraf om tot een goede afstemming te komen

Afdruk en voorbereiding
Om de makers van de schoen een goed beeld te geven wordt van je voet een afdruk getekend op papier om lengte en breedte nauwkeurig vast te leggen. Er worden eventueel foto’s van de voet gemaakt. Daarna volgt een soort gietmodel met een kunststof materiaal, die als een kous om je voet gevormd word. Mart Mijnten: “zo krijgt de maker van de schoen een exact beeld van beide voeten. Dan kan er eigenlijk niets meer mis gaan.” Jouke Gardenier uit Wijk bij Duurstede (U) ging naar schaatsspecialist Mijnten om daar zijn schoenen naar maat te laten maken. Zijn grote maat én hamerteen vormen straks geen probleem meer. Jouke: “Ik ernaar uitzie om de custom schoen straks voor het eerst te passen. Maar ik moet nog wel een paar maanden geduld hebben  voordat het zo ver is. Want de op maat gemaakte schoen van Bont moet van de andere kant van de wereld komen. Ik vind het ook mooi dat zo’n schoen naar eigen smaak gemaakt kan worden” aldus Jouke, die vooral skeelert omdat hij dit van huis uit makkelijk kan doen.

Neem er de tijd voor
Voor zo’n schaats op maat is het wel zaak flink de tijd uit te trekken en vooral niet te wachten tot het seizoen is aangebroken. Het meten en het model maken kost wel een uurtje, maar daarna volgt het maandenlang wachten op dé schoen die voor jou gemaakt is. Maar is de schoen klaar, dan heb je ook een perfect zittende schoen die meer controle, vertrouwen en snelheid biedt. Meer schaats-en skeelercomfort kun je niet hebben.

Een mal zorgt voor een schoen volledig naar je voet gevormd
Een mal zorgt voor een schoen volledig naar je voet gevormd