Nederland heeft een zeer groot aantal wateren: slootjes, vaarten, vijvers, vennen, ondergelopen landjes, meertjes en meren en rivieren. Als het echt winter wordt is het mogelijk om op al deze wateren te schaatsen. Als…..Maar door de eeuwen heen zijn er voor de minder strenge winters landijsbanen aangelegd, banen die op een stuk land onder water gezet worden. Iedere winter zetten ijsclubs en schaatsverenigingen hun landijsbaan onder water. Soms voor niets, maar met een zekere regelmaat toch met succes als het een beetje wintert. We namen een kijkje in Everdingen bij de ijsvereniging ‘Steeds vooruit’. Mooi om te zien dat vrijwilligers ieder jaar ‘hun’ baan weer netjes maken voor een winter die hopenlijk koud genoeg is. Al is het maar een weekje.

De baan is in 1963 gestart en sinds dien ieder jaar onder water gezet. Met strenge winters is er wekenlang geschaatst op de baan tussen Zijderveld en Everdingen. Uit de verre omgeving komen schaatsliefhebbers naar deze baan tussen de wilanden. In de winter van 1963 is zelfs drie maanden geschaatst. In 2018 is er voor het laatst kort geschaatst.
Ken jij een leuke ijsclub met een mooi verhaal; tip ons en we maken er een leuke bijdrage van: ijspret zonder ijs; dat kan!

landijsbaan Everdingen ijsvereniging 'Steeds voruit'
Jaar in jaar uit een verzorgde baan, want het kan vriezen of dooien; IJsvereniging ‘Steeds voor uit’

LEES/KIJK MEER

Het water is er, nu de vorst nog
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *