Het initiatief tot de oprichting van een Natuurijsmeestersgilde onder de vlag van de KNSB en in samenwerking met Unox was al zeer positief ontvangen in de wereld van de natuurijsclubs, maar de bijeenkomst in Winterswijk op 13 januari 2024 onderstreepte dit nog eens sterk. Na een praktische inleiding over de ontwikkeling van de sproeibaan en een blik op de baan zelf en de apparatuur, gaven de aanwezigen unaniem een signaal af van een zeer geslaagde bijeenkomst. Vooral het uitwisselen én opslaan van ervaringen ervoeren de deelnemers als zeer belangrijk.

Natuurijsmeesters van diverse delen van het land waren uitgenodigd om een kijkje te nemen op de voorbeeldijsbaan in Nederland, de sproei-combibaan Winterswijk, waar maar liefst 13 dagen kon worden geschaatst in de miniwinters in afgelopen seizoen. Compleet met eerste marathon op natuurijs op 9 januari 2024. Voorziter Auke Spijkstra zorgde met alle vrijwilligers voor een warm welkom. Een lekker brandende houtkachel en een schaatskantine vol belangstellenden zorgden met het levendige verhaal van ijsmeester Hendrik van Prooije dat de stemming er al vroeg in zat. Het verhaal over het ontstaan van de huidige baan zat eigenlijk al vol leermomenten voor ijsclubs elders in het land. De praktische vragen uit de zaal gaven nog eens duidelijk aan hoeveel belangstelling er is om van elkaar te leren.

IJsmeester Hendrik van Prooije schets de geschiedenis met alle praktische kanten van de combibaan in Winterswijk

Tijdens de bijeenkomst werd dan ook regelmatig gewezen naar de KNSB. “Dit is waarom we zo graag de zaak willen centraliseren” gaf Jurre Trouw van sportparticipatie van de KNSB aan. “Al die ervaringen uit het land willen we bundelen zodat het voor iedereen beschikbaar komt”. En dat is maar goed ook, want in de miniwinters is het steeds belangrijker geworden om echt alles te doen voor de snelste ijsvorming. En zoals Hendrik van Prooije duidelijk toelichtte heeft de Winterswijkse IJsvereniging haar succes te danken aan vier voorwaarden: schuimbetonnen ondergrond, een gemechaniseerde sproeiinstallatie, kalk in het water en een witte ondergrond en sensoren in de grond.

Natuurijsmeestergilde
Samen kijken naar de aanpak en techniek op de wonderbaan van de Winterswijkse IJsvereniging

Bij de rondgang over de baan bleek nog eens duidelijk hoe goed een en ander functioneert als het ook maar even vriest. Duidelijk werd ook wel dat zowel de techniek én het werk van de vrijwilligers hand in hand gaan. Zo is niet alleen veel technische en praktische ervaring ingebracht uit vrijwilligers zelf maar ook is veel kennis met elkaar verder doorontwikkeld. Ook van buitenaf is veel goede inbreng geleverd, zo vertelde Hendrik van Prooije. Goede basiskennis is ingebracht door Jop van der Werff. Hij heeft een cruciale rol gespeeld door ons op het spoor te zetten van het sproeien en door ons later in contact te brengen De Lier en met de juiste mensen bij UTwente. Student van de Universiteit van Twente, Michel Hop heeft veel vervolgwerk gedaan gedaan met zijn metingen. Samen met de gemeente Winterswijk , sponsoren en ondernemers uit de wegenbouw is de klus geklaard. In het Natuurijsmeestersgilde wordt dankbaar gebruik gemaakt van al deze ervaringen.

KIJK/LEES MEER

Korte sfeerimpressie

Bijeenkomst natuurijsmeesters Nieuwkoop (landijsbanen)

Bijeenkomst natuurijsmeesters Ankeveen (diepwaterbanen)

natuurijsmeestergilde
Ervaringen en kennis uitwisselen én centraal opslaan: belangrijk voor natuurijsmeesters van de toekomst
KNSB bijeenkomst Natuurijsmeestersgilde zeer positief gewaardeerd

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *