Na de succesvolle eerste bijeenkomst in het kader van het Gilde van Nederlandse ijsmeesters op de sproeibaan van Winterswijk, kwam dit keer de landijsbaan aan bod. De Nieuwkoopse landijsbaan was een mooie entourage om uitgebreid stil te staan bij wat er komt kijken voor een betrouwbare ijsvloer, liefst in zo kort mogelijke tijd. Martijn Hagens van de Breedtesport binnen de KNSB nodigde de aanwezigen van de diverse ijsclubs uit kort te vertellen over de ervaringen in hun club. Dat gaf een mooi beeld van de verschillen van aanpak in de vaak ook wisselende plaatselijke omstandigheden. Opvallend waren ook de verschillen in mogelijkheden om te kunnen schaatsen. Die korte periode dat het kan optimaal benutten; daar draait het om. En juist omdat er zoveel van elkaar te leren is, is uitwisseling en bundeling van kennis zo belangrijk. In een expertisegroep zullen alle ervaringen worden gebundeld.

John Boere van de Nieuwkoopse landijsbaan gaf een mooi beeld van ale voorbereidingen om tot een goede ijsvloer te komen. Soms zit het in de ogenschijnlijk kleine details zoals de grasssoort die gezaaid wordt. Zo heeft het gras de geknikte vossestaart een goed herstellend vermogen. Maar een ander belangrijk punt is dat de baan goed vlak ligt. De baan in Nieuwkoop is in 2010 geëgaliseerd; dat gaf het grote voordeel dat er minder water ingebracht hoeft te worden; nu is 20-25 cm voldoende. Een punt wat bij vele ijsbanen leeft is het startpunt van het onder water zetten. In Nieuwkoop gebeurt dat nu 1 december en dan duurt het zo’n 1-1,5 week tot het water rustig is en geen luchtbellen meer in het ijs geeft als het gaat vriezen. Lastig is wel het sterke ijzerhoudende water; dart vraagt extra onderhoud voor de pompen. Ook opkomend warmer kwelwater kan voor problemen zorgen. En dan komt het moment van de ijsgroei en het wachten op de vereiste centimeters. “Soms moet je met elkaar beslissingen nemen gericht op de weinige dagen vorst die nog volgen. Zo besloten we donderdagochtend open te gaan, zodat de basisschool kinderen nog een middagje konden schaaatsen.” aldus John Boere. “We willen het de eerste dag vooal locaal houden; de Nieuwkoopse ijsclub telt zo’n 300 gezinsleden. Nieuwkoop organiseert met drie andere clubs ook plassentoertochten; dat is natuurlijk weer een verhaal apart.

Kijkend op het ijs blijkt op zich de ijsdikte genoeg te zijn, na de dooi en de sneeuwval om met alle ijsmeesters veilig het ijs op te gaan, maar al gauw komt toch ook het water omhoog op deze dooiochtend. Sneeuw op de baan is en blijft lastig. Je moet wachten tot je met sneeuwschuivers het ijs op kunt of je moet voldoende vrijwilligers hebben om met de hand te schuiven. Op zich heeft de Nieuwkoopse club daar geen moeite mee met de Oranjebuurt om de hoek, die altijd wel bereidwillig is om de handen uit de mouwen te steken. En dan toch kan het gebeuren dat later eerder op de plas gereden kan worden dan op de ijsbaan, doordat het water daar bij sneeuwval nog open lag. Maar de ijsbaanbestuurders gaan vooral voor een veilige ijsbaan. De jeugd en de ijspret van de inwoners staan voorop, John Broere terugkijkend: “Bijzonder dat we met zoveel ijsmeesters het ijs op konden en dat het ijs toch nog zo dik was. Op donderdag 11 januari waren we een middagje open, op vrijdag 12 januari dooide het en was het voorbij. We hadden denk ik allemaal niet voorzien dat we een week later toch nog een aardige ijsdikte hadden.”

In de uitwisseling tusen de aanwezigen van de diverse ijsclubs kwamen interessante ervaringen naar voren. Zo zorgen sommige ijsclubs voor een dunnere laag water, met ijs direct op de ondergrond. Een andere leuke ervaring was het onder water zetten van land met een dunnere waterlaag, waardoor in Aarlanderveen sneller geschaatst kon worden. Dirk de Groot, zelf trainer van de ijsmeesters van de KNSB, geeft aan dat je veel kunt leren van successen, maar ook van missers van anderen. Robbert van Vliet uit Utrecht Hield een sterk pleidooi voor het inschakelen van jongeren bij de voorbereidingen op[ de baan zelf. Kinderen in de wijk Overvecht mogen gratis op de baan en schaatsen gebruiken. Onder de 160 nationaliteiten in de wijk is grote enthousiasme voor alles rond de ijsbaan. En zo waren er vele ervaringen uit de praktijk, die straks bij de KNSB gebundeld worden in een expertisegroep, waarbij alle ervaringen in het hele land gebruikt kunnen worden.
“Er leeft veel onder de ijsclubs in den lande om van elkaar te leren; de grote belangstelling voor een sproei-combibaan is daar een goed voorbeeld van”, aldus Martijn Hagens.

KIJK/LEES MEER

Facebookpagina Nieuwkoopse Landijsbaan

Artikel AD over bijeenkomst natuurijsmeesters Nieuwkoop

Bijeenkomst natuurijsmeesters Winterswijk (sproei- en combibanen)

Bijeenkomst natuurijsmeesters Ankeveen (diepwaterbanen)

Natuurijsmeestersgilde buigt zich over landijsbanen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *