Nederland kent vele ijsclubs en schaatsverenigingen. Stuk voor stuk clubs en verenigingen van mensen die zich meer dan 100 jaar inzetten voor ijspret en schaatsplezier van velen in het dorp of de wijde omgeving. Een van die verenigingen is de Winterswijkse IJsvereniging (WIJV). Ze moesten enige tijd geleden met hun baan plaats maken voor uitbreidingsplannen waar ze eerder zaten. Vervolgens kregen ze een nieuwe plek én met behulp van enkele energieke leden en relaties een nieuwe ijsbaan op een nieuwe plek. En wat voor plek en wat voor ijsbaan. Gekend door heel Nederland dankzij natuurijs op 3 april 2022. Resultaat van verenigde krachten en neuzen in één richting.

voorberedingen Winterswijkse  ijsverenigingg
Voorbereidingen voor het prepareren van het ijs voor zondag 3 april 2022

Die verenigde krachten zijn de spil van het succes van de Winterwijkse ijsvereniging. Een team van vrijwilligers staat garant voor een goede ploegendienst voor de nachtelijke uren van voorbereiding. Het zijn niet de makkelijkste uren, maar ze doen het met veel plezier. Grootste beloning voor hen is de ijspret van jong en oud de dag erna. En reken maar dat deze er is na het nachtelijke sproeien. Naast de nachtelijke uren komen ze regelmatig bij elkaar om dingen door te spreken, ook als er geen winter op komst is.

Gangmakers
Naast de vrijwilligers (en uiteraard het bestuur) zijn er twee personen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de ontwikkeling van de nieuwe ijsbaan en dat zijn Hendrik van Prooije en Jop van der Werff. Samen ontwikkelden ze plannen aan het ontwerp van de baan. Jop met zijn technische achtergrond en kennis van het gebruik van de koude laag aan de grond en Hendrik met zijn vele contacten. Dankzij een grote groep sponsors konden hun plannen uitvoering krijgen: een goede laag schuimbeton als ondergrond om zoveel mogelijk de lage kou te benutten en een laagje asfal eroverheen.

Contact met ijsclub in De Lier
In de loop van de ontwikkelingsfase was er contact met een van de voorlopers van het snel maken van ijs. De ijsmakers van de schaatsclub ‘Hard Gaat-ie’ uit De Lier in het Westland hadden in eerdere winters al veel ervaring opgedaan met het sproeien van water op een groeiende ijslaag. Maar de ervaringen uit De Lier zijn in Winterswijk verder aangepast en geautomatiseerd.
Voor de 400 m baan rijdt er een karretje langs de baan met een spuitarm en op het krabbelbaantje wordt een spuitarm heen en weer getrokken. Veel techniek is in de baan samengebracht om zo slim mogelijk om te gaan met de aanwezige koude en de inbreng van water. Sensoren langs de baan zijn leidend in het wel of niet sproeien.

Goede ondersteuning
Een ander sterk punt van de Winterswijkse IJsvereniging is de positieve ondersteuning van Sponsoren. Stuk voor stuk hebben ze een bijdrage geleverd om deze moderne ijsbaan tot een succes te maken. En dat het succes er is moge blijken uit de 10 schaatsdagen die de ijsclub heeft weten te realiseren in een slappe winters zoals die van 2021-2022. Maar niet getreurd: de vrijwilligers grepen elke aanleiding aan om ijs te maken ondersteund door de weersverwachting en de aanwezige techniek om tijdig water op de baan te krijgen.

natuurijs schaatsen Winterswijk  3 april 2022
En 15 uur later ligt er een ijsvloer bij het opkomen van de zon: zondag 3 april 2022

Alles onder controle
De verantwoordelijke ijsmakers hebben het inmiddels aardig in de vingers na zo’n keer of tien: hoe meer vorst, hoe meer druk op het water. Overigens komt dat water voor een deel van de buren, een deel uit eigen opslagkelder en een deel uit de grond, Als we een dag voor de vriesnacht een kijkje nemen, zien we de eerste mannen in de middag om drie uur vast de voorbereidingen treffen en testen. In de nacht gaat de kraan open als de bodemtemperaturen voldoende dalen.

KIJK/LEES MEER

winterswijk schaatsen natuurijs 3 april 2022
Zondagmorgen 3 april 2022: de eerste ronden op het ijs van de Winterswijke IJsvereniging om 7.45 uur