De ontwikkeling van het natuurijs is een complex gebeuren. De vorming van ijs is niet alleen afhankelijk van de luchttemperatuur, maar ook van de watertemperatuur, waterbeweging, wind en de luchtvochtigheid. In woord en beeld meer over de vorming van ijs op deze site. 

Wachten op de juiste dikte...
Wachten op de juiste dikte…

Ook al is de temperatuur ver onder nul, als de wind het water in beweging houdt kan het lang duren dat het ijs aangroeit. Ook zorgt de wind voor stroming in het water, waardoor minder koud water weer boven kan komen. De ligging van de sloot is vaak bepalend voor hoe dik het ijs is; ligt de sloot op de wind, dan kan het zijn, ook al is hij nog zo smal, dat hij niet goed dicht vriest.

Wind heeft grote invloed op de ijsvorming
Wind heeft grote invloed op de ijsvorming

Eigenlijk is het altijd goed om de geschiedenis van het ijs goed te kennen, want in één nacht kan een windwak dichtvriezen zodat het ijs er overal hetzelfde uit ziet maar op de ene plaats 12 cm dik is en op de andere plaats niet meer dan 2 cm.

Nu nog open, in één nacht dichtgevroren en misschoien maar 2 cm dik, zonder dat het verschil zichtbaar is
Nu nog open, in één nacht dichtgevroren en misschien maar 2 cm dik, zonder dat het verschil zichtbaar is

primeur schaatsen op natuurijs

Een bekend verschijnsel is dat bij dalende temperaturen veel Nederlanders ontdooien. En ligt er dan eenmaal ijs, dan trekken de vriendschappen weer aan. Oude bekenden tref je op het ijs. We kijken al weer uit naar een volgende winter, maar in afwachting daarvan hier wat wetenswaardigheden rond natuurijs en schaatsen.

IJs als ontmoetingsplek
IJs als ontmoetingsplek

En ook voor de niet schaatsers is het ijs ineens een ontmoetingsplek. Op het ijs gebeurt het. Ook in vroeger tijden waren bevroren sloten en kanalen belangrijk voor het sociale leven. Via de heen- en terugweg over het ijs werden oude bekenden weer eens bezocht. De winter bood de kans om elkaar op een ontspannen manier te ontmoeten.

Ijs, niet alleen begaanbaar voor schaatsers
IJs, niet alleen begaanbaar voor schaatsers

En niet te vergeten samen op pad. Met een paar miljoen mensen het ijs op. En altijd kom je wel een bekende tegen. Maar veel trekken mensen met elkaar op over het ijs. Juist omdat het niet zo vaak kan blijft het iedere keer weer een bijzondere ervaring.

Samen op pad over het natuurijs van de Vijfmerentocht
Samen op pad
Vrienden op het ijs
natuurijs_ijsbaan_oudekerk
Twee vriendinnen trekken hun baantjes in de avonduren op de ijsbaan van Oudekerk aan den IJssel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *