
Bij de vorming van ijs hebben we te maken met verschillende factoren van water, de omgeving van het water en het weer. Dat betekent dat de ijsvorming nooit hetzelfde verloopt als in een diepvriezer of kunstijsbaan. Veel factoren zijn verschillend (en wisselen ook gedurende de tijd). Een voorbeeld is mooi te zien in een boerenslootje. Zelfs al vriest het flink, zal het vaak niet direct een gelijkmatige ijsvloer zijn. Op de foto is te zien dat de ijsvorming plaatselijk plaatsvindt. Mogelijk is het wateroppervlak niet van dezelfde temperatuur of kan het zijn dat de omgevingslucht wat wisselde in temperatuur. Te zien is ook dat er eerder hoger een laag ijs gevormd is. De waterstand is dus verlaagd. Door de verlaging is het water in beweging gekomen. Mogelijk dat door de waterbeweging het warme water onder in de sloot (van 4 graden C, want dat is het zwaarst) ook bovenin terecht gekomen is plaatselijk. Dat verklaart ook de wisselende ijsvorming. Zo heeft elk water wel zijn geschiedenis. Ook als er een egale laag ijs voor het oog zichtbaar is, kan de werkelijkheid heel anders zijn onder het ijs. De dikte kan daarom van plek tot plek verschillen.
Mooie Site!
Terug komend van de Blauwe Hand gingen we op zondag 14 februari 2021 richting de Weerribben om terug te gaan naar Ossenzijl. Op de Beulakerweide was het fantastisch mooi glij ijs. Wel veel ganzen poep op het ijs en dwars over het meer lag een hele smalle strook stromend water van ongeveer 1 meter breed en deze geul was kilometers lang. Pas aan de rand van het meer konden we oversteken.
Ik heb de volgende vraag: Ik meende te horen dat zo’n geul ontstaat door werking van het ijs (krimpen en uitzetten) en dat zo’n geul ook een naam heeft. Klopt dat?
Bedankt voor je reactie; altijd leuk te horen dat anderen de site waarderen. Mijn doel is ook het een beetje tot ‘onze’ site te maken met reacties van echt geinteresseerden. Je vraag ga ik onderzoeken en kom er op terug.