ijsdikte_in_cm

IJsvorming en schaatsen 
Nog voordat er één graadje vorst is en de meteorologen de eerste vorst aangekondigd hebben, komen de eerste vragen binnen. Waar kunnen we het eerste schaatsen? Kijk mee hoe het globaal gaat met ijsvorming en waar je het eerste zou kunnen schaatsen op verschillende soorten ijs: ijsdikte en schaatsplekken

IJsdikte en veiligheid
De veiligheid op natuurijs hangt van verschillende factoren af: de dikte van de ijsvloer, de zwaarte van de schaatsers en de hoeveelheid schaatsers die dicht bij elkaar staan. Daarom wordt bij evenementen of bij het openen van ijsbaan altijd een omlijnde ijsdikte aangehouden.

ijsvorming_home

De dikte van het ijs is voor schaatsers en organisaties een indicatie voor de begaanbaarheid van het ijs. Maar het hangt er uiteraard wel vanaf hoeveel mensen op het ijs gaan. Een enkele schaatser zou aan 4-5 cm genoeg hebben, maar moet er iets georganiseerd worden, dan komt er meer voor kijken.

Rayonhoofden houden de dikte van het ijs op het Elfstedentraject nauwlettend bij
Rayonhoofden houden de dikte van het ijs op het Elfstedentraject nauwlettend bij

Voor het rijden van tochten met veel publiek wordt alles gedaan om de veiligheid op het ijs te bewaken. Vooral veel mensen per vierkante meter ijs, kunnen de druk op het ijs soms te groot maken.

Piet Venema, ooit ijsmeester voor de Elfstedentocht bewaakte de ijsdikte zorgvuldig
Piet Venema, ooit ijsmeester voor de Elfstedentocht bewaakte de ijsdikte zorgvuldig

Het is soms lang wachten voordat het sein veilig gegeven kan worden, maar dat is bij de Elfstedentocht vooral nodig vanwege de toeloop op het ijs. Het gaat om tienduizenden mensen.

LEES/KIJK OOK:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*