Vogels en ijs. Ze hebben een bijzondere relatie met elkaar. Veel vogels zijn niet blij met de komst van het ijs. Sterker nog: ze doen er alles aan om het tegen te gaan. Veel vogels die in het water leven proberen het ijs zo lang mogelijk tegen te gaan.

Vogels houden het water voortdurend in beweging
Vogels houden het water voortdurend in beweging; dat zorgt voor open plekken. Als ze bij strenge vorst dichtvriezen is dit ijs aanmerkelijk dunner dan de rest

En hoe meer vogels bij elkaar hoe beter ze het ijs tegenhouden. Vooral eenden zijn in staat met elkaar het water lang open te houden. Al wordt soms hun wak steeds kleiner, open water blijft er soms zeer lang.

Hoe meer eenden, hoe langer het water open blijft
Hoe meer eenden, hoe langer het water open blijft

Is het ijs dan eenmaal toch gevormd en zijn de kleinere vogels vertrokken, dan kunnen zwanen nog wel eens als ijsbreker fungeren.  Zwanen  zijn vaak lang in de weer om het water open te houden. Waar je ze ziet, weet je dat het ijs zwak kan zijn. Maar ook waar je geen vogels meer ziet kan het ijs zwak zijn. Want voor hetzelfde geld rij je over ijs dat gisteren nog een vogelwak was, die zij open hielden.

Zwanen, ijsbrekers bij uitstek
Zwanen, ijsbrekers bij uitstek

Het is dus altijd oppassen geblazen op onbekend ijs. Mensen die de omgeving goed kennen weten vaak waar de vogels het langs bezig geweest zijn het water open te houden. Neem dus nooit risico’s op onbekend ijs: het ijs kan in een nacht gevormd zijn, nadat de laatste vogels vertrokken zijn.

Toegevroren vogelwak; hoe dik zal het ijs zijn?
Toegevroren vogelwak; hoe dik zal het ijs zijn?
Veel watervogels samen kunnen een groot wak openhouden
Veel watervogels samen kunnen een groot wak vaak lang openhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*