Vogels en ijs. Ze hebben een bijzondere relatie met elkaar. Veel vogels zijn niet blij met de komst van het ijs. Sterker nog: ze doen er alles aan om het tegen te gaan. Veel vogels die in het water leven proberen het ijs zo lang mogelijk tegen te gaan door in open water heen en weer te blijven gaan. En hoe meer vogels bij elkaar hoe beter ze het ijs tegenhouden. Vooral eenden zijn in staat met elkaar het water lang open te houden. Al wordt soms hun wak steeds kleiner, open water blijft er soms zeer lang.

Eendenwak
Eenden kunnen een wak lang open houden door beweging met grote aantallen

Is
Is het ijs dan eenmaal toch gevormd en zijn de kleinere vogels vertrokken, dan kunnen zwanen nog wel eens als ijsbreker fungeren.  Zwanen  zijn vaak lang in de weer om het water open te houden. Waar je ze ziet, weet je dat het ijs zwak kan zijn. Maar ook waar je geen vogels meer ziet kan het ijs zwak zijn. Want voor hetzelfde geld rij je over ijs dat gisteren nog een vogelwak was, die zij open hielden.

Zwanen, ijsbrekers bij uitstek
Zwanen, ijsbrekers bij uitstek

Het is dus altijd oppassen geblazen op onbekend ijs. Mensen die de omgeving goed kennen weten vaak waar de vogels het langs bezig geweest zijn het water open te houden. Neem dus nooit risico’s op onbekend ijs: het ijs kan in één nacht gevormd zijn, nadat de laatste vogels vertrokken zijn. Het kan dus flinterdun zijn al is de rest zeer stevig.

Vogels kunnen ook slachtoffer worden van de vorst door uitputting of gebrek aan eten en dringen. Daarom is het goed om vogels bij te voeren en te zorgen voor open water.
vogels en natuurijs
Ingevroren spreeuw Foto Eveline Heijmeriks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *