Elstedentocht; natuurijs; 1963
Wie dit kon doorstaan was echt een held

De vrijdag van 18 januari zal twee keer de schaatsgeschiedenisboeken in gaan: één keer als de dag van de Tocht der Tochten in 1963 en één keer als de bijeenkomst in Hindeloopen met de helden van toen. Beide dagen zijn onvergetelijke momenten geworden in de schaatsgeschiedenis. Hoofdrolspelers: Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van de Berg. Maar vergis je niet: ook de niet winnaars en de toerrijders waren één voor één held die de strijd in de barre tocht meemaakten.

Schaatsmuseum; Elfstedentocht 1963: reinier paping
De drie helden van toen weer samen in Hindeloopen, nu in het schaatsmuseum

De tocht van 1963 is niet voor niets de geschiedenis ingegaan als de meest barre tocht in de reeks van 15 tochten die er gehouden zijn. Er was wel eerder slecht ijs geweest of extreme kou, maar bij de tocht van 1963 kwam alles samen. Eén man had de vorm van zijn leven. Daar konden de doorgewinterde Elfstedenhelden van eerdere tocht niet tegenop.  De man uit Overijssel liet heel Nederland versteld staan. In het schaatsmuseum in Hindeloopen troffen veel rijders en Elfstedenbestuur en andere betrokkenen deze mannen van 63 op dezelfde datum 50 jaar later. Het werd een mooi feest.

Elfstedentocht 1963; reunie Hindelopen
Opening van de dag met toespraken, waaronder fotografe Anneke Bleeker

Er is heel wat afgepraat bij de reünie van schaatsers uit de tocht van 1963. Velen die toen de tocht mee maakten of in functie waren, waren er nu ook weer in Hindeloopen. Nu onder het genot van koffie en koek en natuurlijk snert. Het was een gezellig treffen. Voor de familie Bootsma die achter deze bijeenkomst stonden en voor de organisatie stonden voorwaar geen kleine klus. Voorzitter Pieter Bult sprak de aanwezigen toe en leidde hen door de dag. Ook Gauke Bootsma en Anneke Bleeker, de fotografe die in 1963 de zwart/wit foto’s maakte, die overal gepubliceerd werden spraken de aanwezigen toe.

Elfstedentocht; "alles over ijs"; natuurijs; Rienier Paping
Reinier Paping ontvangt het boek ‘Alles over ijs’ met daarin zijn interview

 

Ook werden boeken aangeboden, aan Reinier, zoals ‘Alles over ijs’, waarin schaatsjournalist Fred Geers de winnaar van 1963 geinterviewd had. Maar ook andere boeken werden aangeboden en herinneringen opgehaald uit de bijzondere winter van 1963. Cameraploegen en redacties van diverse  media maakten van de gelegenheid gebruik om zowel wedstrijdrijders als toerrijders aan het woord te laten.

 

Schaatsmuseum Hindeloopen Elfstedentocht
Boeiende rondgang door het schaatsmuseum: veel blijken van herkenning

Na het officiële gedeelte was er alle ruimte voor rondgang door het museum met natuurlijk een warme ontmoeting tussen de mensen van toen.
Het werd een lange reeks van gesprekken tussen vele bekenden, maar ook onbekenden.

Schaatsmuseum; Elfstedentocht

Na 50 jaar weer terug in Hindeloopen; een mooi weerzien in het schaatsmuseum
Het initiatief van deze bijzondere reünie was een mooie aanleiding om elkaar weer eens te zien op deze vrijdag met weer ijs in de vaarten van Hindeloopen. Bijna zouden we weer het ijs op gekund hebben. Maar wel stond de groep van rijders buiten in de vrieskou. Te wachten op de vele fotografen. Het was een mooie dag in de zuidwesthoek van het Friese land. Voor wie er nog nooit geweest is: trek er maar minimaal een dag voor uit. (ook zonder schaatsen).

Schaatsmuseum Hindeloopen
Het was gezellig druk in het restaurant van het schaatsmuseum van Hindeloopen

LEES/KIJK MEER

Schaatsmuseum Hindeloopen; Elfstedentocht
En natuurlijk snert bij deze Elfstedentochtreünie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*