Ooit toen de Noren van de houten schaatsen overgingen naar een vaste schaatsschoen gingen ook de Nederlandse schaatsers over op een vaste schaats op de schoen gemonteerd. Maar daar het bleef niet bij de in Nederland ontwikkelde noor, want stukje bij beetje kregen deze schaatsen een grotere snelheid. Het geheim van de smid. En de man achter dit geheim: Jaap Havekotte (1912), de grondlegger van de schaatsfabriek Viking.

Viking Havekotte noor schaatsen
Jaap Havekotte jr en Jaap Havekotte sr bij hun favoriete noor met wereldfaam

Bestellingen uit de hele wereld
Het succes van de eerste Vikingschaatsen ging als een lopend vuurtje. De bestellingen van topschaatsers uit de hele wereld rolden binnen. De succes van Ard en Keesie in de jaren zestig-zeventig maakten Viking schaatsen tot een wereldmerk.  En verdere successen bleven niet uit. Dat kon geen toeval zijn.  Nederland groeide uit tot een grootmacht in de schaatssport. Maar niet alleen de toppers waren geïnteresseerd in Viking schaatsen, maar ook de gewone schaatsliefhebber die op natuurijs wilde schaatsen en  eerst nog op houtjes reed wilde wel op zo’n Viking rijden. Met een land met meer dan een miljoen schaatsliefhebbers ging de productie dan ook op volle toeren. Al spoedig wilde iedereen wel op zo’n snelle Viking rijden, lang voordat de klapschaats zijn intrede deed werd Viking een begrip. Je kocht geen schaatsen, maar je kocht een stel Vikings. Hoog of laag, maakte niet uit, als er maar Viking op de schaats stond. Regelmatig was er een tekort aan schaatsen omdat de vraag zo groot was.

Jaap Havekotte schaatsers schaatsen Viking
Jaap Havekotte – schaatsen en schaatsers; er ontstond altijd een bijzondere band

Persoonlijke begeleiding
De toppers van toen hadden een goede band met schaatsmaker Jaap Havekotte. Alle (oud-) Olympische, Wereld- en Europese kampioenen op de langebaan kenden hem en gingen bij hem te rade. De schaatsers kwamen maar wat graag bij ome Jaap om te kijken wat er nog beter zou kunnen aan schoenen en ijzers. En zo ontstond de steeds betere Noor, waarmee wereldrecord op wereldrecord werden gereden. Ook buitenlandse schaatsers deden bij hun internationale weedstrijden graag een paar uurtjes de Amsterdamse schaatsfabriek aan als ze toch in het land waren. Hier moest je zijn vanwege het materiaal én de kennis. Jaap Havekotte zelf was ooit verdienstelijk schaatser, dus hij wist waarover hij sprak. Voor de Tweede Wereldoorlog deed Havekotte zelf mee aan internationale wedstrijden.

Auteur Huub Snoep schreef verhalen, herinneringen en anekdotes op over deze sportman, die door de internationale schaatswereld als de pionier van het moderne schaatsen wordt beschouwd.

Ard Schank Kees Verkerk Jap Havekotte schaatsen schaatsers
Jaap Havekotte Sr omringd door de markante toppers die met veel succes schaatsten op zijn schaats

LEES MEER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *