Marc Hilberts opent het Elfstedencongres
Marc Hilberts opent het Elfstedencongres

Voor het eerst in de geschiedenis is er een Elfstedencongres gehouden en wel, hoe kan het anders, in de 11stedenhal met het zicht op het ijs. Het congres dat georganiseerd werd door Marc en Pieter Bult had een tweeledig karakter: ontmoeting en kennisuitwisseling.  Marc Hilberts opende de dag treffend met de kreet van de kracht van het collectief. Deze dag was vooral bedoeld om samen verder te komen binnen het langeafstandschaatsen op kunst- en natuurijs.

Andere Elfstedentocht
Dat de Elfstedentocht daarin een belangrijke rol speelt werd ook wel duidelijk in de woorden die Jan Bakker, lid van het bestuur, sprak. Er is geen anders sportevenement in Nederland dat te vergelijken is met dit evenement. Maar toch worden er in de organisatie veel ervaringen opgedaan bij andere evenementen. Sinds de laatste tocht in 1997 zijn er veel nieuwe dingen in beeld gekomen. De veiligheid en het loskoppelen van commercie blijven hoog in het vaandel staan. Veel zaken zijn fors veranderd na de laatste tocht. Zo zal er meer gelopen moeten worden en zal het vertrek zijn vanuit de 11stedenhal.

Jan Bakker Elfstedentocht
Jan Bakker bespreekt de actuele zaken rond een volgende Elfstedentocht

Krachten verdelen
Casper Helling is een van de marathonrijders die uit eigen ervaring veel kan vertellen. Aangevuld met zijn werkzaamheden voor diverse organisaties kwam hij met diverse praktische adviezen. Vooral het belang van een goede voorbereiding kwam daarbij sterk naar voren. Gericht toewerken naar de momenten dat je moet pieken. Maar ook alle aandacht voor de rust tussen al die momenten dat je topprestaties van je lijf en vooral je spieren vraagt. Zo is het zeer belangrijk om dagen van rust in te bouwen.  Door gericht je tijd zo in te delen in combinatie met de juiste voeding kom je het verst. Belangrijk daarbij is om stress te vermijden. Je lichaam moet optimaal voorbereid zijn de hoge prestaties te kunnen leveren.

Caspar Helling conditie marathonschaatsen
Caspar Helling over een optimale opbouw van conditie

Voeding belangrijk
Voedingsdeskundige Prof. dr. Fred Brouns kwam met interessante gegevens van proeven met vetten en koolhydraten. In de loop van de geschiedenis zijn in de hele wereld veel proeven gedaan met topsporters en voeding. Fred volgden ze van nabij en aangevuld met zijn eigen onderzoek kwamen er praktische adviezen naar voren waar ook marathonschaatsers hun voordeel mee kunnen doen. Een heel praktisch punt is daarin de toediening van 1 g koolhydraat per kg lichaamsgewicht per uur. Met die toevoer is de topsporter optimaal voorzien van brandstof voor de spieren.

voeding schaatsen
Voedingsdeskundige Fred Brouns had enkele belangrijke adviezen

Het geheim van de schaats
Marathonschaatser Jan Maarten Heideman gaf de bezoeker een deel van zijn aanpak weer met diverse soorten schaatsen waar hij mee experimenteerde tijdens zijn succesvolle en lange carrière op kunst- en natuurijs. De wisselschaats, de carveschaats en een superdunne schaats probeerde hij allemaal uit en vaak ook met veel succes. Terugkijken op zijn wedstrijden spreekt hij vooral zijn verbazing uit dat zo weinig schaatsers oefenen in het snel starten vanaf het aantrekken van het schaatsen tot het feitelijke schaatsen. Eigenlijk zou een schaatser daar goed in getraind moeten zijn; het is de eerste winst, zo stelt de marathonschaatser die regelmatig ook anderen traint en adviseert.

schaatsen Jan Maarten Heideman
Veel belangstelling voor de diverse schaatsen van Jan Maarten Heideman

Marathonschaatsen moet aantrekkelijker
Jannus Mulder leidde het afsluitende forum met Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent en Alida Pasveer. Het werd een sprankelende vooruitblik op wat we zouden kunnen verwachten binnen het marathonschaatsen en de Elfstedentocht. Henk gelooft nog steeds in de komst van een tocht binnen enkele jaren en Alida liet duidelijk blijken dat ‘haar’ jonge rijdsters het iedere dag wel over deze tocht hebben. met andere woorden: het blijft leven. Een punt van zorg  was wel algemeen: “hoe houd je de aandacht van de kijker voor deze sport? “Om te volgen is het soms te ingewikkeld voor de gemiddelde kijker. Daar zou zeker wat aangedaan moeten worden. Er is nog een lange weg te gaan om het marathonschaatsen voor iedereen wat attractiever te maken. Maar de uitdaging is er en zal zeker worden aangepakt. Ook bij de jongere rijdsters met name is een groot enthousiasme. Misschien nog wel meer dan bij de mannen….

Henk Angenent Aleida Pasveer
Jannus Mulder in gesprek met Henk Angenent en Alida Pasveer

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bekijk een beeldverslag van fotograaf Martin de Jong

Lees een verslag op Marathonschaatsen.nl

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *