George Schweigmann
7/11 1924 – 19/10 2017
George Schweigmann, Friesland en schaatsen was één. George, geboren in 1924, was van kinds af aan gefascineerd door het schaatsen. Schaatsen was voor hem alles. Een lieve lust. En dus schaatste hij als inwoner van Leeuwarden zijn thuiswedstrijden. Gedreven, een voor een. Maar George was meer dan een beoefenaar van het schaatsen zelf. Als bestuurslid van de De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden was hij 25 jaar actief.

Bijzonder aan George was vooral zijn brede betrokkenheid en zijn nieuwsgierigheid. In moderne termen zou je zeggen een – out of the box denker – met een grote nieuwsgierigheid en belangstelling. In die zin was het ook een gelovige mens onder het motto ‘er moet meer zijn dan we zien’.
Een van zijn hoogtepunten waren wel de Elfstedentocht van 1963 en de nasleep daarvan. Deze tocht was niet alleen voor de wedstrijdrijders een barre tocht, maar misschien nog wel meer voor de toerrijders. George was een van hen. Hij finishte net aan op tijd. De laatste van het stel voordat hij eraf moest. De tocht maakte grote indruk op hem. Maar daar bleef het niet bij. In de weken na de tocht was hij vooral geïnteresseerd in de vraag: hoe doen al die schaatsers dat toch? Hij maakte een enquête en verzond die naar alle deelnemers die de tocht volbracht hadden. Het werd een boeiende verzameling.

Maar de wereld draaide door en de Elfstedentochten werden geschiedenis. Voor George geen probleem: ijs is er ook in Zweden. En schaatsen ook, nog wel speciale voor natuurijs vervaardigde schaatsen. Daar moest hij meer van weten. En zo werd Zweden voor hem een nieuw avontuur. Hij importeerde de schaatsen en startte de verkoop ervan in Nederland. Aanvankelijk werd de Zweedse schaats met wat argusogen bekeken, net als de klapschaats, maar later volgde een doorbraak van dit type schaatsen in de marathonwereld en voor de liefhebber van natuurijs.
In Zweden was George Schweigmann een graag geziene gast. Toen de schaatsclub van Stockholm, de SSSK in 2001 honderd jaar bestond werd hij als eregast uitgenodigd bij het galadiner het stadhuis van Stockholm. Later ondanks zijn hogere leeftijd bleef hij betrokken bij wat alles in de schaatswereld en Friesland gebeurde. Bewegen hield hem fit en de contacten hielden hem energiek. Op de bijeenkomsten van het Eerste Friese Schaatsmuseum was hij altijd te vinden En altijd in gesprek.
Bij de film de ‘Hel van 63’ was hij een van de eregasten. Geen wonder want de film was voor een deel gebaseerd op de ervaringen van George en zijn inventarisatie. Op 19 oktober 2017 overleed George na een lang en intensief leven. Hij laat Friesland en de schaatswereld mooie herinneringen na, dankzij al zijn verhalen. George Schweigmann zal in menig hart blijvend aanwezig zijn dankzij zijn altijd vriendelijke optreden met een praktisch tintje.

Lees meer
- Leeuwarder courant Leeuwarder langebaanpionier George Schweigmann overleden
- https://www.marathonschaatser.nl/single-post/2017/10/22/De-mannen-van-63-kregen-door-George-Schweigmann-een-gezicht
Luister