1 december 2021
Zweedse schaatsliefhebbers vinden steeds meer ijs
In Midden-Zweden, waar de meeste schaatsliefhebbers wonen heeft het al enkele dagen goed gevroren; zo goed dat diverse meren zijn dichtgevroren. Er komen van veel kanten meldingen binnen over het schaatsen op diverse plekken. Een van die plekken is de Storsjö in Gästrikland. Onderstaande foto geeft een mooi beeld van de situatie. Zweden zijn gewend op meren te schaatsen die nog niet helemaal dicht zijn. Er komen meldingen binnen van meren die voor 80 procent zijn toegevroren. Als de strengere vorst aanhoudt zullen de kleinere meren in ieder geval gesloten zijn.

natuurijszweden Storsjö foto Ostprickenoto Ostpricken
Foto Ostpricken

29 november 2021
Dik Zweeds ijs, met massa’s sneeuw
Het heeft in het noorden van Zweden flink gevroren, maar ook flink gesneeuwd. En dat is voor het schaatsen een lastige belemmering. Als het ijs dik genoeg is, kan zwaar materieel ingezet worden. Een van die plaatsen waar dat gebeurt is Zweeds Lapland in de gemeente Lycksele. Maar het is geen geringe klus om zo’n berg sneeuw weg te krijgen. Marino Carlsson kreeg het voor elkaar; en nu maar hopen dat de volgende sneeuwbui even wegblijft.

sneeuwruimen natuurijszwedengeveegd ijs natuurijszweden

28 november 2021
Nederlanders op Noors schaatstijs
Terwijl wij een nat en grijs weekend hebben trekken schaatsliefhebbers erop uit op zoek naar het eerste schaatsijs. Een van hen is de Nederlander Jeroen Oostendorp die zo ongeveer geëmigreerd is naar Noorwegen om dit ultieme natuurijsgevoel iedere winter weer mee te kunnen maken, Vanmiddag schaatste hij op het ijs van Melsjøen en stuurde hij ons onderstaande foto. We zullen deze winter weer meer van hem horen, want iedere winter is hij weer actief met het verzorgen van een ijsvloer op de Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. We houden je op de hoogte.

25 november 2021
Nieuw boek over schaatsen over onbekende ijsvlaktes
Het schaatsen over onbekend ijs is steeds meer algemeen geworden. Wat in Zweden begonnen is met de training van gidsen is door steeds meer Nederlanders ontdekt én ook overgenomen. Een van hen is Joost Dikken. Hij heeft jarenlange ervaring met het schaatsen op diverse plekken in Europa. Zweden maakt daar een bijzonder deel van uit omdat hier een rijke en lange traditie is van zelfredzaamheid op het ijs. Joost Dikken werkt ook als gids in Zweden. 
In dit boek staat veel nuttige informatie, praktische tips, verhalen en anecdotes. De prijs van het boek is € 14,50 (per post verzonden € 19,00) in de voorverkoop; af te halen bij de auteur in Twello (na 10 december). In de winkel is de prijs € 19,90.  ISBN 9789090355023. Voor leden van de Nederlandse ToerSchaats Vereniging (via www.ntsv.nl) bedraagt de prijs € 10,00   excl. € 4,50 verzendkosten. Binnenkort op deze site meer over deze vereniging. 


20 november 2021
Steeds meer meldingen over schaatsen in Zweden
Op steeds meer plekken in Zweden wordt geschaatst door liefhebbers die zijn uitgerust met veiligheidsbepakking. Schaatsers zijn gewend op tocht te gaan over alle soorten ijs, waarvan de dikte soms van te voren niet helemaal bekend is. Onderweg meten de goed uitgeruste schaatsers vaak plaatselijk de dikte. Die kan van plek tot plek zeer verschillen. Via internet melden de schaatsliefhebbers hun ervaringen, waar anderen weer dankbaar gebruik van maken. 

18 november 2021
Schaatsen bij de Botnische Golf in Zweden
In Piteå aan de Botnische Golf wordt weer geschaatst. Schaatsers uitgerust met alle veiligheidsuitrusting wagen zich weer op het nieuwe, gladde ijs. Ook voor de komende dagen staan weer tochten gepland van schaatsliefhebbers die er op uittrekken. Outdoorspecialist Claes-Jörgen Pohl is al jaren actief in het noorden met bergtochten en tochten over het ijs. Vanmorgen meldde hij ons de nieuwe mogelijkheid om korte afstand van het ijs te kunnen overnachten. Er bestaan mogelijkheden om gidsen in te schakelen. 

Lees meer: https://bit.ly/2Z2643G 

14 november 2021
Er is weer geschaatst in Noord-Zweden
In het noorden van Zweden zijn schaatsliefhebbers weer het ijs opgegaan. Dit keer was het in de omgeving van Umeå. Het ijs was niet op alle plaatsen stevig genoeg, want er gingen ook schaatsers door het ijs. 
Neem een kijkje op het ijs

1 november 2021
Eerste evenementen op de kalender NatuurijsZweden
De eerste nieuwsbrief van NatuurijsZweden biedt diverse activiteiten voor het komend schaatsseizoen op het Zweedse natuurijs. Zo verwijst de nieuwsbrief ook naar een lijst van evenementen voor de komende winter in Zweden.
Bekijk de lijst van evenementen

31 oktober 2021
Waarschijnlijk geen Runnwinterweek in 2022
Het is nog niet officieel bevestigd, maar het ziet er naar uit dat er in 2022 weer geen Runnwinterweek gehouden zal worden. De twee betrokken gemeentes Borlänge en Falun hebben hun subsidie voor dit project teruggetrokken. Zodra we meer weten, volgt meer informatie.
Binnen de Runnwinterweek namen de evenementen van de Nederlandse marathonrijders altijd een belangrijke plaats in. Het verhuizen van deze evenementen naar het noord-Zweedse Luleå zal wellicht een rol gespeeld hebben in de verdere ontwikkeling van het schaatsproject op het Runnmeer. 

28 oktober 2021
Natuurijs Zweeds Lapland nog instabiel
Het heeft een tijdje flink gevroren in het noorden van Zweden, maar daarna is het ook flink gaan sneeuwen. Dat is altijd een lastige situatie, want de verschillen tussen land en water met een (onduidelijke) ijslaag zijn soms slecht te zien. Dat ervoer een dezer dagen een rendierhouder die met zijn sneeuwscooter door het ijs zakte van een meer in de gemeente Kiruna. Gelukkig kon hij op eigen kracht veilig op het land komen. 


Foto: Emil Andersson Bron: SVT

18 oktober 2021
Er is weer schaatsijs
Na een voorzichtige melding over de winter in het noordem, kregen we vandaag een foto via onze Facebookpagina van Jan Oussoren uit Noorwegen. Op diverse plaatsen het Noorse bergland wordt geschaatst op hij het ijs van  bergmeertjes. Zo  gaat dat in het noorden. En als eenmaal de eerste berichten komen, gaat het vaak snel met meer meldingen uit het noorden. Maar helaas komt er ook sneeuw aan, zodat de beoordeling van de betrouwbaarheid van het ijs lastiger wordt. 

natuurijspremiere Noorwegen
Frøde Mortensbakke op het eerste natuurijs in Hemsedal (N) 

 17 oktober 2021
Vorst en sneeuw in het noorden
Op diverse plaatsen in Noorwegen en Zweden heeft de winter zijn intrede gedaan. In Zweden hebben langlaufers hun eerste treffen gehad in Vålådalen in Årefjället. Maar ook in Noorwegen is nieuwe sneeuw gevallen, waaronder in de bergen rondom LIllehammer. De winter lijkt serieus zijn intrede gedaan te hebben.