Volg ook onze Facebook-pagina voor actueel nieuws over natuurijs in ons land en in het noorden.

19 november 2023
Aanhoudende vorst zorgt voor meer ijsvloeren in Noorwegen Zweden en Finland
De vorst zet nu zo door in het noorden dat op steeds mer plaatsen het ijs flink aangroei. Daardoor wordt op veel plaatsen geschaatst. 

19 november 2023
Groeiende ijsvloeren in Noorwegen Zweden en Finland
De afgelopen week is het op veel plaatsen in het noorden aardig koud geweest met uitschieters van meer dan min 20 in het uiterste noorden van Zweden. Op veel plaatsen zij  dan ook mooie ijsvloeren ontstaan. Zo is vandaag ook weer op de Mjøsa in Noorwegen geschaatst. Ook zuidelijker in Zweden begint nu de ijsvorming goed op gang te komen. Na de schaatsprimeur uit het Noorden van Zweden komen nu veel berichten uit Noorwegen. Een aantal voorbeelden: Mågåtjørna, Snåsavatnet, Holden, Follavatnet, Sefrivatnet, Øvre Fiplingvatnet, Litle Majavatnet, Nedre Fiplingvatnet, Røssvatnet en Gjevillvatnet. Een van de pioniers die het noordelijke ijs regelmatig verkent is Karel van der Voort.

Karel van der Voort
Foto Karel van der Voort

3 november 2023
Zweedse Luleå wordt strijdtoneel Skate4AIR
Komende winter zal in Noord-Zweden de Skate4AIR 200 km schaastocht gehouden worden. Op de grens van Zweeds Lapland en de Botnische Golf ligt iedere winter een dik pak ijs. Zelfs bij een tijdelijke dooiinval stevig genoeg om er vrachtwagens over te laten rijden. En dus een ijszekere locatie voor schaatsevenementen. Al enige jaren strijden de Nederlandse marathonrijders hier om de eer en dit jaar komt Skate4AIR weer met een nieuw evenement op dit mooie ijs. 

LEES MEER

Skate4AIR
Schaatsen Luleå

28 oktober 2023
Zweedse schaatsers vinden natuurijs in de bergen
Nabij wintersportplaats Åre in de Zweedse provincie Jämtand stonden vandaag zo’n 100 mensen op het ijs. Op het meer Ånnsjö werd al vaker vroeg in het seizoen geschaatst. Dankzij social media en de mobiele telefoon is het goede nieuws onder de schaatsers snel verspreid. Lees meer

Foto SVT schaatsen natuurijs Zweden
Ånnsjö, een locatie in het Zweedse bergland waar vaker vroeg geschaatst kan worden in de winter  FOTO SVT

21 oktober 2023
Er wordt geschaatst in Noord-Europa
Van diverse kanten bereiken ons berichten dat er geschaatst is in het noorden van Europa. De eerste berichten komen zowel uit Zweeds Lapland en Fins Lapland, dus flink noordelijk. Als reactie op ons bericht kwam er ook een melding uit Noorwegen, maar de locatie hebben we niet kunnen verifiëren.  

Foto Birger Lycken

17 maart 2023
Nieuw schaatsijs op diverse plekken in Zweden
Op diverse plaatsen in Zweden waar eerst niet geschaatst kon worden is het ijs nu dik genoeg en wordt er volop geschaatst. 

8 maart 2023
Nog dik ijs door nieuwe vorst 
Na een wat instabiel weer van de afgelopen week is de vorst weer teruggekeerd, met aangroeiend ijs tot gevolg. Marco Puik, van Vasa Sport komt jaarlijks rond eind februari/begin maart met een groep Nederlandse langlaufers naar Orsa/Mora. Na een succesvolle deelname aan de Vasalopp, een langlaufevenement met deelnemers uit de hele wereld, schaatst hij ook graag op de Orsasjö, op steenworp afstand van de langlaufloipes. Hij trof een goed geprepareerde baan aan op het meer tussen Mora en Orsa. Hij schaatste er van zonsopkomst tot zonsondergang; op de foto de volle maan in beeld. 

natuurijszweden Marco Puik Vasa Sport
Foto: Marco Puik

25 februari 2023
Spannende activiteiten 5e GrandsPrix in Luleå 
Meer wind en wat kouder weer zorgden voor zwaardere omstandigheden op het ijs in de Noord_Zweedse plaats Luleå; bij de heren was de finis wel zeer closwe. Bekijk de beelden op LIVE-STREAM

natuurijszweden Grand Prix marathonschaatsen Lulea

23 februari 2023
Kijken naar de marathon-activiteiten Luleå
Er gebeuren spannende dingen op het ijs van de Noord-Zweedse havenstad Luleå; de omstandigheden zijn gunstig: weinig wind, een paar grafden vorst en goed ijs.
Volg het zelf via LIVE-stream.

natuurijszweden Lulea

20 februari 2023
IJs op de Orsasjo geprepareerd
De

16 februari 2023
IJs op de Orsasjo geprepareerd
De geveegde baan op de Orsasjo ligt er goed bij: het ijs is geschoven en geborsteld.

natuuurijszweden
De geveegde baan ligt er weer mooi bij op de Orsasjö FOTO ORSAMORASKATING

15 februari 2023
Sigtunarännet gecancelled
Door de dooi en de lastige ijsomstandigheden is het niet mogelijk gebleken de Sigtunarännet te organiseren. In de afgelopen weken was al gezocht naar een alternatief traject, maar nu is toch besloten de tocht af te blazen. 

12 februari 2023
Runnmeer weer beschaatsbaar
Op het Runnmeer wordt weer geschaatst. Het dubbelijs is geen probleem meer. 

10 februari 2023
Even geen schaatsijs op de geveegde banen
Vanuit diverse schaatslocaties in Zweden komen berichten over gesloten banen, daar waar normaal geveegd wordt. Door de dooi is het ijs slecht beschaatsbaar door dubbelijs, in het Zweeds aangeduid als överis. Buiten deze plekken zoeken vel Zweedse schaatsliefhebbers zelf naar ijs dat veilig is en het beste glijdt. 

natuurijszweden Runnmeer
Even geen schaatsen op Runn FOTO: RUNNWINTERWEEK

7 februari 2023
Weer even een dipje in de kou van de noordelijke landen
In alle noordelijke landen is het weer even boven nul: Zweden, Noorwegen en Finland hebben, zelfs in de noordelijke streken, temperaturen boven het vriespunt. In Luleå was het vandaag 4 graden boven nul. In de nachten dalen de temperaturen over het algemeen wel weer, maar ook later treden toch ook weer schommelingen in temperatuur op. Voor het ijs hoeft het nog niet directe vervelende gevolgen te hebben. Op plaatsen waar lichte sneeuw gevallen is, kan tijdelijke dooi juist voor een natuurlijke mooie ijsvloer zorgen. De dikte van de ijsvloer is zeker goed nu op de meeste plaatsen. 
Zweedse schaatsers zelf kiezen vaak zelf de plekken uit waar geen banen geveed worden, ze kiezen de koudste plekken met het beste ijs. Dat vinden is juist een deel van de sport. 

KIJK/LEES MEER

weersvooruitzichten Luleå 

2 februari 2023
Meer mogelijkheden op Zweeds en Noors natuurijs
Naast de eerder genoemde plekken komen er voor de komende weken weer een paar nieuwe schaatsplekken aan in Scandinavië  een daarban is Harestuvannet, een klein meer ten noorden van Oslo. Ook op dit meer wordt gewerkt aan een geprepareerde schaatsbaan. Binnenkort meer daarover.En dan nog een bekende locatie uit het verleden in Zweden: Östersund. De baan voor het lange-afstandschaatsen wordt hier zaterdag geopend. De bedoeling is om hier weer twee maanden te kunnen schaatsen. 
LEES/KIJK MEER

1 februari 2023
De ijsgroei in het noorden gaat door
Op de meeste plaatsen in centraal Noorwegen en Zweden heeft het na de korte dooiperiode weergoed gevroren, waardoor het ijs verder aangroeit.Op plaaten waar regelmatig het ijs geprepareerd is zijn de schaatsttrajecten in goede staat zoals in Falun en Orsa/Mora. In Noorwegen kan op sommige plaatsen de aanwezige sneeuw nog wel voor problemen zorgen. 

natuurijszweden ijs Orsasjö Foto OrsaMoraSkating
Foto OrsaMoraSkating

29 januari 2023
Goed schaatsijs in Zuid-Finland
Op het Tuusulameer niet ver van Helsinki was het vandaag een gezellige drukte op het ijs. Dit langgerekte meer biedt vaker een mogelijkheid om te schaatsen. In de jaren 2006 en 2007 waren we hier op uitnodiging, ook met enkele marathonschaatsers uit Nederland. Het meer ligt gunstig in de nabijheid van de luchthaven van Helsinki. Alleen in milde winters is het lastig om hier – lang van tevoren – een schaatsevenement te organiseren, maar het meer leent zich zeer goed om te schaatsen, zelfs met een hotel aan het ijs. 

natuurijsfinland schaatsen natuurijs Tuusula

 

28 januari 2023
Amundloppet geslaagd schaatsevenement in Noorwegen
In Noorwegen heeft het schaatsen op natuurijs de laatste jaren een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt. Op diverse meren wordt geschaatst op ijs dat geprepareerd wordt voor kleine regionale evenementen. Een daarvan is Amundløpet op een meer bij het Noorse Slåstad. Harry Wolf nam een kijkje en stuurde ons zijn eerste indrukken. 
Een bevlogen team van vrijwilligers was vandaag al bezig om alles op de rit te krijgen voor de tocht van morgen.
Er is rondje van 5 km gemaakt. Afgelopen week waren er nog een paar dooidagen, waardoor het ijs aan de bovenkant wat gesmolten was. De laatste twee nachten heeft het echter weer behoorlijk gevroren waardoor er een spiegelgladde ijsvloer ligt. Rond het evenement was de temperatuur een paar graden onder nul en nagenoeg windstil; dus ideale omstandigheden. 

Amundløppet foto Harry Wolf

LEES/KIJK MEER

26 januari 2023
Plaatselijke dooi en sneeuwval soms lastig voor het ijs
Op diverse plaatsen in Noorwegen en Zweden is het even gaan dooien. Daardoor is het soms niet even gemakkelijk het ijs te prepareren. In Noorwegen ligt wel schaatstijs bij Vingnesvika, maar de omstandigheden zijn soms lastig. Gebruik op lastig ijs een helm is het devies van de werkers aan het ijs. 

21 januari 2023
Runnmeer biedt goede schaatsmogelijkheden
Op het Runnmeer zijn de mogelijkheden om te  schaatsen goed dit weekend. Ook de weersomstandigheden zijn goed met zon en vorst. Aan het ijs wordt vandaag nog verder geprepareerd. De huidige situatie:er is een blauwe baan van ca 5 km en een nieuwe gele baan van ca 3 km. Start Främby Udde, richting Källviken. Op de Ösjön liggen geveegde banen van 2,5 tot 9 km. 

19 januari 202
Voorbereiding Åmundløp in volle gang 
De voorbereidingen voor de jaarlijkse Åmundløp bij het Noorse Slåstad zijn in volle gang. Op 28 januaari wordt hier weer een toertocht georganiseerd opde Dølisjø in Midden-Noorwegen. En dat in het bijzijn van de oud-topschaatsers Åmund Sjøbrend, Kay Stensjemmet en Jan Egil Storholt. De tocht is een slinger van 50 km op ht meer.dit jaar ordt het evenement voor d 9e keer verreden. 

LEES/KIJK MEER

natuurijs noorweegen Amundløp

12 januari 2023
Schaatsschool in Balans naar het Orsameer
De Schaats- en skeelerschool in Balans is weer druk bezig met haar voorbereidende activiteiten op de Orsasjö bij de plaatsen Orsa en Mora. Al jaren keert deze groep terug naar dit meer en het nabijgelegen Hotel Kungshaga. De reis is van 20 t/m 29 januari.  

8 januari 2023
Twee banen op het Runnmeer geopend
Op het Runnmeer is de blauwe baan van circa 6 km geopend en de gele baan van 3 km; op het geveegde ijs komen ook ruwe stukken voor.

7 januari 2023
Op veel plaatsen wordt geschaatst op geveegd en ongeveegd ijs
Na een week vorst heeft het ijs zich op veel plaatsen goed hersteld en konden nieuwe banen geprepareerd worden. Een voorbeeld daarban is het Runnmeer bij Falun. Bekijk hier de beelden op de webcam. 

3 januari 2023
Het ijs van het Runnmeer is weer geprepareerd
Na de dooidagen en daarna dubbelijs, is het ijs op het Runnmeer nu weer goed geprepareerd. Dinsdag 3 januari met zon erbij was weer een moooie dag op het ijs tussen Borlänge en Falun Er is geschaatst op het Runnmeer en op de Osjö. Volg het zelf verder op:de website van het Runnis: //runn-is.net

Natuurijszweden
Vandaag op het Runnmeer; foto Runnwinterweek

2 januari 2023
Schaatsen op Saxviken bij Mora
Er wordt weer lekker geschaatst op het Saxvikenmeer bij Mora.Op dit meer zijn rondjes geveegd van enkele kilomters. Ook het Orsameer is weer in gebruik voor schaatsers. Volg het op de Facebookpagina van OrsaMoraskating.

30 december 2022
Water op het ijs 
Op diverse plaatsen in Midden-Zweden staat er door de tijdelijke dooi water op het ijs. Daar waar het ijs dik genoeg is, is dat voor de Zweedse schaatser die met een volledige veiligheidsuitrusting het ijs op gaat nog geen belemmering om er op uit te trekken. Maar dat is zeker nog niet overal het geval. 

22 december 2022
Preparatie ijsbaan op de Mjøsa 
Op het grootste meer van Noorwegen is het ijs weer dik genoeg om een mooie baan te vegen.Tussen Vingnesvika en Vingrom wordt jaarlijks een baan geveegd voor een mooi schaatsttraject iets ten zuiden van het Olympische stadje Lillehammer.

natuurijsnoorwewgen Vingnesvika

19 december 2022
Er wordt geschaatst in Zweden
Op diverse plaatsen in Zweden hebben Zweedse schaatsliefhebbers de weg naar het bijs gevonden. Eerder gingen schaatsers noordelijker in Zweden het ijs op. Net als in ons land zijn de ondiepe wateren het eerst in beeld bij de tochten over het dunne ijs. Dat zijn vaak bergmeertjes of moerasgebieden waar het eerste ijs ligt. De Zweden hechten echter aan een maximaal gevoel van veiligheid en ngaan volledig toegerust op pas met ijspriemen, stokken en een rugzak gevuld met droge kleding.   

9 december 2022
Schaatsen op de Orsasjö in Zweden
Door de plotselinge strenge vorst ligt nu op veel plaatsen in MIdden-Zweden ijs. Op diverse plaatsen trekken schaatsliefhebbers over het nieuwe ijs. Onderstaande foto is van fotograaf Elin Drott op de Orsasjö, het schaatsmeer tussen Mora en Orsa.

natuurijszweden Foto Elin Drott.

9 december 2022
Schaatsers in grote delen van Zweden halen hun hart op
Vandaag schieten van alle kanten de beelden voorbij van schaatsers in Zweden die er opuit trekken, Ook in de regio Stockholm en Sigtuna, waar relatief de meeste schaatsers wonen, wordt nu volop geschaatst. Marathonrijder Richard van Kempen, die naar Zweden verhuisde stuurde onderstaande video.

Bekijk de video Schaatsen op Möckeln ten noorden van Ålmhult.

natuurijszweden Richard van Kempen

7 december 2022
Er wordt geschaatst op de Orsasjö in Zweden
Na de strenge vorst van afgelopen dagen is er snel een ijsvloer gevormd op de Orsasjö, het schaatsmeer tussen Orsa en Mora. Bijna het hele meer is bedekt met ijs. Bij twee inhammen wordt al in groepjes geschaaatst; allemaal met ijspriemen. Jaarlijks strijkt de schaatsschool ‘In Balans’ uit Alkmaar naar dit meer om te schaatsen. Binnenkort meer hierover. 

natuurijszweden schaatsen orsasjö
Er ligt ijs op de Orsasjö; de eerste schaatsers gaan over het ijs; foto Joep Meens

4 december 2022
Het schaatsijs komt eraan in Zweden
In Midden-Zweden is het inmiddels een stuk kouder geworden..Joep Meens uit Skattungbyn (Dalarna) meldt ons dat het zaterdagavond 3 december nog -2oC, was, maar zondagmorgen -4oC, maar vanaf 11 uur werd het  per uur 4 grader kouder tot -12oC; om 5 uur was het -14oC. In Orsa en op Saxviken is het nog kouder. Misschien komt er vanaf donderdag wat sneeuw, wat de kou weer wat tempert en de ijsvorming vertraagt. Maar wie weet kan er toch op de feestdag Lucia geschaatst worden. Fanatieke schaatsers zoeken zelf regelmatig naar schaatsijs, wat noordelijker in de omgeving van Älvdalen.. 

20 november 2022
Schaatsprimeur in Noorwegen 
Ook in Noorwegen is het kouder geworden en is er hier en daar ijs gevormd. Jeroen Oostendorp trok er op uit – zoals elke keer aan het begin van de winter en schaatste met zijn maatje Jeroen Linnenbank op het ijs van Melsjøen, een meertje in de bergen tussen Sjusjøen en Nordseter. Het ijs was 6 tot 9 cm dik.  Zo langzamerhand komen er toch wat meer Noren schaatsen en dat geeft ook meer sfeer. 

Bekijk de video

schaatsen Noorwegen Jeroen Oostendorp

19 november 2022
Sneeuw en ijs in Zweden 
In de provincie Västerbotten is de temperatuur voldoende gedaald voor een goede ijsvorming. Alleen vormt de sneeuwval op sommige plaatsen voor belemmering van de ijsvorming. Toch zijn de eerste schaatsers al weer het ijs opgegaan. Uiteraard – zoals in Zweden gebruikelijk is – met volledige veiligheidsuitrusting – op onbekend ijs. Onderstaande beelden zijn van Nedre Jovattnet in de bergen bij Tärna.

schaatsen in zweden natuurijszweden

1 november 2022
In Kiruna schaatsen op straat
Door de combinatie van flinke regenval gevolgd door vorst, ligt er op de straten van de Noord-Zweedse plaats Kiruna een flinke laag ijs op straat. Zoveel dat je er zo de schaatsen voor kunt aantrekken. Schaats je even mee? Klik op de link onder de foto. 

www.svt.se/nyheter/sapmi/har-aker-sven-erik-skridskor-langs-kirunas-gator

26 oktober 2022
Planning schaatsactiviteiten in het noorden
De eerste schaatsactiviteiten zijn alweer gepland voor het komend seizoen. In het overzicht planden we ze vast in met een datum, maar we wachten nog op de data van andere terugkerende activiteiten op het noordelijke ijs. 
Lees meer

2 september 2022
Eerste nachtvorst in Zweden
Alhoewel het op veel plaatsen in Zweden nog volop zomert, komen ook al weer de eerste meldingen van nachtvorst binnen. De eerste vorst was onder andere te zien in Åsele in de Zweedse provincie Västerbotten. Overdag is het nog regelmatig boven de 10 graden. Elders in Zweden is het nog ruim boven de 15 graden; met een hoogste temperatuur van 18 graden in Göteborg. Onderstaande foto was te zien op Instagram vandaag.

nachtvorst_zweden_september_2022
De eerste nachtvorst in Noord-Zweden is een feit; foto Anna-Carin Lindberg

4 maart 2022
Weekendje schaatsen kijken uit Scandinavië
Het weekend van 4 t/m 6 maart wordt er hard geschaatst in het noorden. Op het kunstijs van het Vikingskip in Hamar in Noorwegen en op het zeeijs van de Botnische Golf in Zweden. 
Je kunt het volgen op: www.schaatsen.nl/video/ 

1 maart 2022
Nog steeds schaatsijs op de Orsasjö
Rond het eerste weekend in maart is het altijd extra druk in de omgeving van Mora en Orsa, waar de jaarlijkse Vasalopp wordt gehouden, een langlaufevenement waarvoor sporters uit de hele wereld komen. Vasa Sport, de Nederlandse langlaufspecialist uit Cothen komt al zo’n twintig jaar met een grote groep langlaufers naar dit evenement. Maar behalve de sneeuw, lonkt ook altijd weer het ijs in de omgeving. De Orsasjö ligt zo dicht bij de overnachtingsplek dat de ijzers toch ook even ondergebonden worden. Al is het maar even op het natte, maar gladde ijs.

natuurijszweden vasasport Orsasjö
Schaatsen in maart op de Orsasjö; foto Marco Puik.

28 februari 2022
Spannende strijd op ijs van de Botnische Golf
Op het ijs van de havenstad Luleå speelden zich de afgelopen dagen  weer een spannende strijd af, zowel bij de dames als bij de heren. marathonrijders. Ook de toerrijders konden hun hart ophalen op het zeeijs bij Luleå in Zweeds Lapland.

Natuurijszweden Luleå

20 februari 2022
Geslaagde Sigtunarännet 
Onder gunstige weersomstandigheden en met goed ijs is vandaag de Sigtunarännet gereden. De tocht van 25 of 50 km werd verreden op het ijs van Sigtunafjärden. Dit ijs is direct vanuit het stadje bereikbaar en is 15-30 cm dik, Door de dooi van de dagen ervoor en daarna vorst was een mooie ijsvloer ontstaan.  In totaal deden zo’n ruim 500 deelnemers, mee aan het evenement, waarvan 26 wedstrijd rijders ( 2 Nederlanders); 305 deelnemers reden de 50 km en 178 namen deel aan de 25 km toertocht.
De Sigtunarännet is een opvolger van de Vikingarännet die over een deel van hetzelfde traject ging, maar dan in één richting van Uppsala naar Stockholm. Sigtuna was een van de plaatsen met koekenzopie. Sigtuna heeft nu dus zijn eigen tocht. 

Lees meer

Gezellige drukte op de rand van het ijs   Foto Harry Wolf

19 februari 2022
Na dooi komt vorst
In tegenstelling tot in onze streken betekent dooi in Scandinavië niet het einde van de ijspret. Zo bleek maar weer deze week in Midden-Zweden. Na enkele dagen dooi kwam de kou terug. Vaak ook in de nacht en soms met tussendoor een sneeuwbuitje. In sommige gevallen kan dat juist wel handig zijn. In Sigtuna bijvoorbeeld waar hard gewerkt wordt aan de voorbereidingen van de Sigtunarännet die zondag 20 februari gehouden wordt. Door de lichte sneeuwval is nu een mooi traject gemaakt van de schaatsroute. De route is zo gemaakt dat voor een tocht van 50 km het traject driemaal gereden moet worden. Harry Wolf uit Ommen reed voor ons alvast het traject en bekijk hier zijn route.

natuurijszweden Sigtuna Sigtunaramnnet 2022
Foto Harry Wolf

16 februari 2022
Regen en sneeuw maken ijspreparatie lastig in Zweden
Temperaturen boven nul en afwisselend sneeuw en regen maken organisatoren van schaatsevenementen niet gemakkelijk. In Falun en Orsa zijn de banen gesloten doordat geen goed onderhoud mogelijk is. Voor de geplande Sigtunarännet zal het ook lastig zijn, maar de weersverwachting ten tijde van het evenement lijken goed te zijn.  Het blijft zeer spannend wat de mogelijkheden zijn in Midden-Zweden. 

Weersvooruitzicht Sigtuna

 

natuurijszweden orsasjo
Orsasjö; Foto Joep Meens

14 februari 2022
Dooi maakte einde aan baan bij Vingnesvika
De temperaturen zijn weer even opgelopen in Noorwegen bij LIllehammer. Daardoor is de baan op de Mjøsa bij Vingnesvika nu gesloten. 

Lees meer op de Facebookpagina Vingnesvika

10 februari 2022
Sigtunaloppet komt eraan
De ijsaangroei is erg goed geweest de laatste weken rond Sigtuna. Er wordt al een tijdje geschaatst op de geveegde trajecten op zowel Sigtunafjärden als Garnsviken. Het evenement is gebaseerd op twee ronden van 25 kilometer. Eers gaat de tocht in zuidelijke richting langs de kastelen Steninge en Rosersberg en daarna weer terug naar Sigtuna.
Het reserveplan is om de race in op Garnsviken verleggen. Aangeraden wordt om pas ongeveer 2 weken voor de race in te schrijven, omdat dan meer bekend is over de weersomstandigheden en de ijskwaliteit.

Bezoek de website

5 februari 2022
Mjøsløppet klaar voor de start
Alles is klaar voor de start op het ijs van de Mjøsa bij het Noorse Lillehammer. Het ijs is goed geprepareerd en het weer ziet er goed uit voor de start op zondag 6 februari. Tot zaterdag 22.00 uur kan ingeschreven worden, maar ook terplekke op het ijs zondagmorgen. 
Lees meer op de Facebookpagina Vingnesvika

23 januari 2022
Sigtunarännet 2022 op de kalender
De Sigtunarännet staat deze winter gepland op zondag 20 februari. Deze tocht gaat in rondes van 25 km over de wateren rond Sigtuna. Sigtuna is een klein stadje niet ver van de luchthaven Arlanda bij Stockholm. Rond de tocht zijn die dag verschillende activiteiten op en rond het ijs. Het mooie van Sigtuna is dat je zo vanuit het stadje op diverse plaatsen op het ijs kunt stappen. 

Lees/kijk meer
Over Sigtuna en Sigtunarännet
Sigtunarännet website

23 januari 2022
Mjøsløppet 2022 gepland
Het terugkerende schaatsevenement op de Mjøsa in Noorwegen, de Mjøsløppet, is gepand op zondag 6 februari. Hiertoe is een baan geveegd, iets ten zuiden van Lillehammer bij Vingnesvika. De baan is gemakkelijk bereikbaar vanaf de E6 tussen Oslo en Lillehammer.


Lees/kijk meer
Facebookpagina Vingnesvika
Website Vingnesvika
Video van 18 januari

22 januari 2022
Wisselende omstandigheden op het Scandinavische ijs
In heel Noord-Europa zijn de weersomstandigheden zeer verschillend per regio. Op diverse plaatsen  wordt geschaatst, maar ook zijn er plekken waar eerder geveegde banen afgesloten zijn. Dat kan soms op zeer korte afstanden van elkaar gebeuren. Zo is het ijs op de Orsasjö slecht met veel schotsen, terwijl het ijs op Saxviken nabij Mora, enige kilometers verderop goed geschaatsbaar is.
Veel schaatsers in Noorwegen, Zweden en Finland zoeken om die reden vaak ijsvlaktes op die niet geveegd zijn maar toch goed beschaatsbaar. Een veiligheidsuitrusting en kennis van het gebied en het ijs is daarbij onontbeerlijk.

natuurijszweden Orsasjo
IJsmeester Roland, een van de zes ijsmeesters van OrsaMoraskating  in Orsa en Mora op de Orsasjö (Foto Joep Meens)

16 januari 2022
Volop schaatsen in Zweden
Zweedse schaatsliefhebbers trekken dit weekend er weer massaal op uit. Veel natte ijsvloeren zijn door de wind en de zon opgedroogd. Op veel plaatsen is de temperatuur iets boven nul.

15 januari 2022
Schaatsen op de Mjøsa bij Lillehammer
Bij Vingnesvika wordt dit weekend weer geschaatst. Voor zondag ligt een geveegde schaatsbaan klaar voor de schaatsliefhebbers die een rondje willen schaatsen. 
Meer op de Facebookpagina van Vingnesvika

Bekijk de video van Jeroen Oostendorp van Vingnesvika

13 januari 2022
Even dooi in Zweden: lekker glij-ijs
Op diverse plaatsen in Zweden is de temperatuur weer even boven nul en is er water op het ijs. Dat hoeft niet overal een probleem te zijn zolang de ijslaag dik genoeg is. Bij het schaatsen met gidsen bewaken zij steeds de veiligheid. Maar steeds meer schaatsers hebben zelf een volledige veiligheidsuitrusting en laten zich informeren over de toestand van het ijs.

6 januari 2022
Verkenning van het Noorse ijs
Eveline Bremmer uit Woudenberg (U) verkende de eerste week van het nieuwe jaar het Noorse ijs in de omgeving van LIllehammer. Maar ze deed dat vanuit het nabijgelegen berggebied Rondane. Het werd een week met tal van winterse ervaringen. 

Lees haar verhaal

Eveline Bremmer reed ooit op de fiets van Nederland naar de Noordkaap. Met haar website
gameefietsen.nl neemt zij anderen mee op haar tocht in de omgeving van Utrecht. 

 

4 januari 2022
Nieuwsbrief NatuurijsZweden
Een paar keer per seizoen brengt NatuurijsZweden een actuele nieuwsbrief uit over het schaatsen in Zweden. De nieuwe januari-nieuwsbrief biedt een schat aan nuttige actuele informatie over de schaatsmogelijkheden in Zweden, maar ook kom je er tal van achtergronden tegen over de Zweedse winter bijvoorbeeld. 
Bekijk de mieuwste nieuwsbrief.
Lees hier de oudere nieuwsbrieven

1 januari 2022
Er wordt geschaatst in Zweden
Op diverse plaatsen in Scandinavië ligt voldoende dik schaatsijs. Op sommige plaatsen ligt sneeuw op het ijs, maar op diverse plaatsen is ook geveegd zoals in Falun op het Runmeer en het Saxvikenmeer bij Mora en de Orsasjö bij Orsa.

Bekijk de webcam van Mora met zicht op het Saxvikenmeer. 
Bekijk de webcam van Falun met diverse uitzichten op het Runnmeer.

19 december 2021
Wind en water op de Orsasjö, maar de vorst komt eraan
Dit weekend hebben wind en water het ijs op de Orsasjö vat gehad op het ijs  van de Orsasjö, Maar toch kan goed geschaatst worden met een baanbreedte van zeker 5 m. Maandag 20 december gaat het weer écht vriezen ; mogelijk kan er daardoor donderdag vanaf Orsa naar Kråkberg (Mora) geschaatst worden (enkele reis 12,5 km). Volg de weerberichten hier 
en schaatsberichten op: OrsamoraSkating


Foto Joep Meens

Schaatsmogelijkheden op de Orsasjö:
Orsa camping 1,3 km
Kungshaga/Lundvike 1,2 km
Saxviken-Mora centrum: rond 2,5 km
Skigebied Grönklitt: rond 2,1 km op Rädsjön, parkeren op 400 m

17 december 2021
Wisselend ijs in Midden-Zweden
Door afwisselen dooi overdag en vorst in de nacht is de ijsvloer op diverse plaatsen in Zweden verschillend van kwaliteit als het gaat om geveegde banen. In Falun wordt geschaatst op het Runnmeer, in Mora is Saxviken te beschaatsen, ook bij Orsa Grönklitt is te schaatsen, maar het ijs van de Orsasjö is slecht (zie foto).

natuuurijszweden orsasjo
Orsasjö 17-12-21; foto Joep Meens

13 december 2021
Weekje rust
Door de invallende dooi hebben Zweedse schaatsliefhebbers even rust gekregen. Op diverse plaatsen staat nu een dun laage water op het ijs. Voor sommigen is dat geen belemmering om erop uit te trekken, maar zij gaan dan ook met volledige veiligheidsbepakking. Overigens is een weekje dooi tussendoor van alle tijden in het noorden. 

natuurijszweden dooi

7 december 2021
Extreem koud in het noorden
Op diverse plaatsen in het noorden van Europa is het aardig koud geworden; ook sneeuwval zorgt voor de nodige ongemakken. In Noorwegen wordt melding gemaakt van filevorming doordat elektrische auto’s vast komen te zinnen bij gebrek aan stroom door de lage temperaturen. 

1 december 2021
Zweedse schaatsliefhebbers vinden steeds meer ijs
In Midden-Zweden, waar de meeste schaatsliefhebbers wonen heeft het al enkele dagen goed gevroren; zo goed dat diverse meren zijn dichtgevroren. Er komen van veel kanten meldingen binnen over het schaatsen op diverse plekken. Een van die plekken is de Storsjö in Gästrikland. Onderstaande foto geeft een mooi beeld van de situatie. Zweden zijn gewend op meren te schaatsen die nog niet helemaal dicht zijn. Er komen meldingen binnen van meren die voor 80 procent zijn toegevroren. Als de strengere vorst aanhoudt zullen de kleinere meren in ieder geval gesloten zijn.

natuurijszweden Storsjö foto Ostprickenoto Ostpricken
Foto Ostpricken

29 november 2021
Dik Zweeds ijs, met massa’s sneeuw
Het heeft in het noorden van Zweden flink gevroren, maar ook flink gesneeuwd. En dat is voor het schaatsen een lastige belemmering. Als het ijs dik genoeg is, kan zwaar materieel ingezet worden. Een van die plaatsen waar dat gebeurt is Zweeds Lapland in de gemeente Lycksele. Maar het is geen geringe klus om zo’n berg sneeuw weg te krijgen. Marino Carlsson kreeg het voor elkaar; en nu maar hopen dat de volgende sneeuwbui even wegblijft.

sneeuwruimen natuurijszwedengeveegd ijs natuurijszweden

28 november 2021
Nederlanders op Noors schaatstijs
Terwijl wij een nat en grijs weekend hebben trekken schaatsliefhebbers erop uit op zoek naar het eerste schaatsijs. Een van hen is de Nederlander Jeroen Oostendorp die zo ongeveer geëmigreerd is naar Noorwegen om dit ultieme natuurijsgevoel iedere winter weer mee te kunnen maken, Vanmiddag schaatste hij op het ijs van Melsjøen en stuurde hij ons onderstaande foto. We zullen deze winter weer meer van hem horen, want iedere winter is hij weer actief met het verzorgen van een ijsvloer op de Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. We houden je op de hoogte.

25 november 2021
Nieuw natuurijsboek: Over ijs, Zwerven over bevroren water
Het schaatsen over onbekend ijs is steeds meer algemeen geworden en trekt steeds meer schaatsliefhebbers aam. Wat in Zweden begonnen is met de training van gidsen, is door steeds meer Nederlanders ontdekt én ook overgenomen. Een van hen is Joost Dikken. Hij heeft jarenlange ervaring met het schaatsen op diverse plekken in Europa. Zweden maakt daar een bijzonder deel van uit omdat hier een rijke en lange traditie is van zelfredzaamheid op het ijs. Joost Dikken werkt ook als gids in Zweden. 
In dit boek staat veel nuttige informatie, praktische tips, verhalen en anekdotes. 
Bekijk hier de bestelmogelijkheden van dit boek


20 november 2021
Steeds meer meldingen over schaatsen in Zweden
Op steeds meer plekken in Zweden wordt geschaatst door liefhebbers die zijn uitgerust met veiligheidsbepakking. Schaatsers zijn gewend op tocht te gaan over alle soorten ijs, waarvan de dikte soms van te voren niet helemaal bekend is. Onderweg meten de goed uitgeruste schaatsers vaak plaatselijk de dikte. Die kan van plek tot plek zeer verschillen. Via internet melden de schaatsliefhebbers hun ervaringen, waar anderen weer dankbaar gebruik van maken. 

18 november 2021
Schaatsen bij de Botnische Golf in Zweden
In Piteå aan de Botnische Golf wordt weer geschaatst. Schaatsers uitgerust met alle veiligheidsuitrusting wagen zich weer op het nieuwe, gladde ijs. Ook voor de komende dagen staan weer tochten gepland van schaatsliefhebbers die er op uittrekken. Outdoorspecialist Claes-Jörgen Pohl is al jaren actief in het noorden met bergtochten en tochten over het ijs. Vanmorgen meldde hij ons de nieuwe mogelijkheid om korte afstand van het ijs te kunnen overnachten. Er bestaan mogelijkheden om gidsen in te schakelen. 

Lees meer: https://bit.ly/2Z2643G 

14 november 2021
Er is weer geschaatst in Noord-Zweden
In het noorden van Zweden zijn schaatsliefhebbers weer het ijs opgegaan. Dit keer was het in de omgeving van Umeå. Het ijs was niet op alle plaatsen stevig genoeg, want er gingen ook schaatsers door het ijs. 
Neem een kijkje op het ijs

1 november 2021
Eerste evenementen op de kalender NatuurijsZweden
De eerste nieuwsbrief van NatuurijsZweden biedt diverse activiteiten voor het komend schaatsseizoen op het Zweedse natuurijs. Zo verwijst de nieuwsbrief ook naar een lijst van evenementen voor de komende winter in Zweden.
Bekijk de lijst van evenementen

31 oktober 2021
Waarschijnlijk geen Runnwinterweek in 2022
Het is nog niet officieel bevestigd, maar het ziet er naar uit dat er in 2022 weer geen Runnwinterweek gehouden zal worden. De twee betrokken gemeentes Borlänge en Falun hebben hun subsidie voor dit project teruggetrokken. Zodra we meer weten, volgt meer informatie.
Binnen de Runnwinterweek namen de evenementen van de Nederlandse marathonrijders altijd een belangrijke plaats in. Het verhuizen van deze evenementen naar het noord-Zweedse Luleå zal wellicht een rol gespeeld hebben in de verdere ontwikkeling van het schaatsproject op het Runnmeer. 

28 oktober 2021
Natuurijs Zweeds Lapland nog instabiel
Het heeft een tijdje flink gevroren in het noorden van Zweden, maar daarna is het ook flink gaan sneeuwen. Dat is altijd een lastige situatie, want de verschillen tussen land en water met een (onduidelijke) ijslaag zijn soms slecht te zien. Dat ervoer een dezer dagen een rendierhouder die met zijn sneeuwscooter door het ijs zakte van een meer in de gemeente Kiruna. Gelukkig kon hij op eigen kracht veilig op het land komen. 


Foto: Emil Andersson Bron: SVT

18 oktober 2021
Er is weer schaatsijs
Na een voorzichtige melding over de winter in het noordem, kregen we vandaag een foto via onze Facebookpagina van Jan Oussoren uit Noorwegen. Op diverse plaatsen het Noorse bergland wordt geschaatst op hij het ijs van  bergmeertjes. Zo  gaat dat in het noorden. En als eenmaal de eerste berichten komen, gaat het vaak snel met meer meldingen uit het noorden. Maar helaas komt er ook sneeuw aan, zodat de beoordeling van de betrouwbaarheid van het ijs lastiger wordt. 

natuurijspremiere Noorwegen
Frøde Mortensbakke op het eerste natuurijs in Hemsedal (N) 

 17 oktober 2021
Vorst en sneeuw in het noorden
Op diverse plaatsen in Noorwegen en Zweden heeft de winter zijn intrede gedaan. In Zweden hebben langlaufers hun eerste treffen gehad in Vålådalen in Årefjället. Maar ook in Noorwegen is nieuwe sneeuw gevallen, waaronder in de bergen rondom LIllehammer. De winter lijkt serieus zijn intrede gedaan te hebben.