Informatie over weer & ijs uit het noorden

NIEUWS

28 maart
Scandinavische winter loopt ten einde
Ook in Noord-Europa heeft het voorjar zich aangedien. Hier en daar ligt nog wel aardig sneeuw en ijs, maar echt actief schaatsen is er niet meer bij. Het wwas een grillig seizoen in vele opzichten: door covid19 én het grillige weer met afwisselend vorst en dooi. Alles bij elkaar is er toch nog aardig wat geschaatst in Noorwegen, Zweden en Finland.
De grote stroom van Nederlandse schaatsers naar het noorden is echter uitgebleven. Begrijpelijk. Maar de schaatsliefhebbers in het noorden hebben toch nog veel kunnen schaatsen uiteindelijk. 

Lees de nieuwsbrief van NatuurijsZweden

8 maart
Vliegen over het ijs na een week dooi
Dat kan alleen maar in Zweden: gaan over alle soorten ijs: Dala Active Skaters vliegen over het Runnmeer. Veel Zweedse schaatsliefhebbers kiezen voor schaatsen met wind in de rug. Met de bus ergens afzetten en gaan; op het eindpunt staat de bus weer klaar.
Bekijk de video op onze Facebookpagina

natuurijszweden dala active skaters

5 maart 2021
Er groeit weer ijs: temperaturen dalen weer
In heel Scandinavië is het een stuk kouder geworden en groeit het ijs weer aan. Op diverse plaatsen wordt weer geschaatst. We krijgen melding uit Noorwegen en Zweden. De komende week komt er meer kou over heel Noord-Europa. 

2 maart 2021
IJs op veel plaatsen in Zweden zeer verraderlijk
Door de plotselinge hogere temperaturen is het ijs in Zweden plotseling zeer gevaarlijk geworden. Het laatste weekend van februari zijn 8 mensen verdronken. In de meeste gevallen ging het om oudere vissers die niet op tijd het ijs konden verlaten. Deze winter was het laat begonnen te vriezen maar was het ijs op veel plaatsen ook bros geworden, waardoor de kwaliteit sterk achteruitgegaan is. Vissers zitten vaak lang op het ijs, waardoor na een dag op het ijs het vaak voorkomt dat het ijs op de terugweg minder sterk is dan aan het begin van de dag. 

ijsvissers vaak slachtoffer verdrinking op het ijs

23 februari 2021
Dooi op diverse plaatsen Noorwegen en Zweden
Op diverse plaatsen in Scandinavië is de temperatur boven nul gekomen. Daarmee zijn  de meeste mogelijkheden voor het schaatsen even naar de achtergrond geraak. De webcam van het Runnmeer toont het onderstaande beeld:

natuurijsZweden Dooi

13 februari 2021
Schaatsijs nog steeds goed
Uit Noorwegen en Zweden komen nog steeds positieve berichten binnen over het schaatsen op natuurijs. In Zweden wordt mooi ijs gemeld in de regio Mora/Orsa (Orsasjö). In Noorwegen is Setten een favoriete plek. De geplande Amundsløpet staat op losse schroeven vanwege de heersende coronamaatregelen. 

Bekijk de beelden uit Noorwegen

natuurijs Noorwegen

7 februari 2021
Steeds meer schaatsijs in Noorwegen en Zweden
Deze week is het goed blijven doorvriezen. Daardoor is het ijs op de grotere meren verder aangegroeid. Eerst werd alleen nog langs de randen geschaatst. Op plaatsen waar veel sneeuw op het ijs lag zijn nu langere banen geveegd zoals in Orsa en Falun. 
Ook vanuit Noorwegen blijven berichten binnenkomen over het schaastsen op diverse wateren. 

31 januari 2021
Droomijs op de grote Zweedse meren
Terwijl wij weten dat onze ijsvloeren geen schaatsvloeren worden, glijden de Zweden er vrolijk op los op het gladde nieuwe ijs zonder sneeuw op het  grootste meer van Zweden: Vänern (5.648 km²).

natuurijszweden Foto Nils Larrson Vännern
Nieuw gevormd ijs op Vänern  foto Nils Larsson

29 januari 2021
Rond Sigtuna nog weinig schaatsijs
Van Sigtuna hadden we deze winter nog niet zoveel gehoord omdat het nauwelijks gevroren had in deze regio. Nu is de situatie als volgt: er ligt sneeuw op Garnsviken en Sigtunafjärden. Het ijs op andere plaatsen in de regio ziet er nog niet goed uit.

28 januari 2021
Het wordt kouder in Stockholm
De komende dagen wordt het eindelijk ook kouder in de regio Stockhol. Langzaam dalen de waarden tot ver onder het vriespunt. Zondag wordt zelfs 17 graden vorst verwacht. Dat is goed voor de ijsvorming regio Stockholm. 

27 januari 2021
Nieuwsbrief NatuurijsZweden
De Nieuwsbrief Zweden geeft weer veel informatie over de huidige situatie rond de Zweedse ijsvlaktes én de beperkingen rond het reizen naar Zweden.
Lees de nieuwsbrief.  

20 januari 2021
Zweedse ijsvloeren groeien 
Runn heeft inmiddels een dikke ijsvloer. Vanuit het startount Främby is een brede baan geveegd en er kan over barsten geschaatst worden. Daar is het water omhoog gekomen en mooi bevroren. Ernaast is veel vastgekoekte sneeuw. Falun krijgt vrij veel regen dus dat spoelt de sneeuw op de geveegde baan. 
In Orsa ziet er naar uit dat er nog meer sneeuw komt. Er is nu een geveegde baan van naar Kungshaga (1 km) en naar Näsuddsholmen (2 km). 

17 januari 2021
Last van sneeuw
Op diverse plaatsen in Zweden is zoveel sneeuw gevallen, dat er problemen zijn om een goed schaatstraject te maken. Bij Tavelsjö bijvoorbeeld in het noorden van het land. 
Bekijk de beelden op de Facebook-groep

16 januari 2021
Schuiven maar 
Op de Orsasjö, het meer tussen Mora en Orsa wordt hard gewerkt om de 212,5 langge baan te kunnen openen voor het weekend. Gelukkig is het ijs dik genoeg om te kunnen vegen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vegen_orsasjo_6262.jpg

Bij het Runn meer het ze pech dat er te dun ijs lag toen er fors sneeuw kwam, dus is alles één blubbermassa. En op meren rond om was het tot maandag goed schaatsen. Er wordt wel geschaatst op Stora Aspan.
Daar was het gezellig dru’ zo’n 100 schaats(t)ers. Vällan dichter bij Falun had zeker 1000 bezoekers. Ze hebben zelfs een derde parkeerplaats moeten openen. Bij Tavelsjö (regio Umeå) is nog één baan. Op de meren waar het ytijdens de sneeuw nog open lag komt nu zwartijs op de plekken waar het hard vroor.
Bron: Joep Meens

12 januari 2021
Meer ijs, maar ook meer sneeuw
Op veel plaatsen in Zweden wordt nu geschaatst. Maar na de eerste dagen met mooi zwart ijs komen nu de ervaringen met sneeuw op veel plaatsen. Op het Runn meer ligt dun, onbetrouwbaar ijs.  Op Ösjön is  geschaatst maar alles ligt onder zeker 10 cm sneeuw en vegen kan dus niet. Een behoorlijke tegenvaller voor de vier-vijf schaats- en ijscubs.
Vikasjön maakt alleen maar één baan
Op de zee en de grootste meren mogelijk als ze nog niet bevroren zijn
want vannacht heeft het fors gesneeuwd van Sundsvall tot Önsköldsvik.
De scholen zijn twee dagen dicht opdat de sneeuwruimers zich kunnen concentreren op de belangrijkste plekken. Al het trein- en busverkeer was vanaf gisteravond stilgelegd. In de regio Orsa schijnt de zon en ligt meer dan 40 cm sneeuw. 
Bij Mora wordt Sax
viken sinds vrijdag geveegd. Op de Orsasjö is een baan uitgezet tussen Kråkberg en Vattnäs. Vanaf Orsa naar het zuiden wordt vanaf zaterdag begonnen met vegen.

Bron: Joep Meens, Skattungsbyn

Bekijk de camera’s op het Runnmeer

5 januari 2021
Schaatsers het ijs op in Noorwegen
Vanuit West-Noorwegen kregen we een video gestuurd van Johannes C. Apon die het ijs uitprobeerde in Lyngsheia nabij Stavanger, niet ver van Jørpeland en Lysefjorden. Het komt niet zo vaak voor dat je hier kunt schaatsen, maar dan wel meestal op dit moment in de winter. Dus met een koudeperiode voordat er echt sneeuw gevallen is.

Bekijk de video

Cees Apon: schaatsen in West-Noorwegen

4 januari 2021
IJsvorming op diverse plaatsen in Scandinavië
Op diverse plaatsen in het noorden is het nu kouder geworden en het ziet er naar uit dat de koude nu voor het eerst deze winter wat meer stabiel is.
Dit geldt voor zowel Zweden als Noorwegen. Rond Orsa en Mora, waar het net iets kouder is dan in Falun  zijn schaatsers nu ook het ijs aan het testen.

27 december 2020
Er wordt gechaatst in Dalarna

Op diverse plaatsen in Zweden is nu wat meer kou gearriveerd. Dat heeft ertoe geleid dat op sommige plaatsen ijs is gekomen, waar op geschaatst kant worden. De dikte varieert nogal, maar Zweedse schaatsers gaan al over 4 cm dik ijs. Meldingen komen binnen uit o.a. Vika (ten z. van Mora); de eerste mensen zijn ook alweer door het ijs gegaan.

(met dank aan Joep Meens in Skattungsbyen)

23 december 2020
Schaatsen Luleå uitgesteld

De geplande activiteiten in het noorden van Zweden, aangeduid als Schaatsen Lueå zijn van februari verschoven naar maart. Na een lange interne discussie heeft de organisatie ervoor gekozen het reisadvies van 14 december 2020 als uitgangspunt te nemen. In overleg met de KNSB is besloten om de Grand Prix wedstrijden te verplaatsen naar eind maart  onder voorbehoud m.b.t. corona en reisadviezen. In januari volgt een update. Mocht deze update positief uitvallen dan betekent het dat we wellicht ook een toertocht eind maart kunnen organiseren.

Data Schaatsen Lulea 2021 (onder voorbehoud)
21-03-2021 – Grand Prix 1*
23-03-2021 – Grand Prix 2*
25-03-2021 – Grand Prix 3*
27-03-2021 – Grand Prix 4*
28-03-2021 – Grand Prix Final

* 1 van de wedstrijden zou een ONK kunnen zijn ipv Grand Prix

uitstel schaatsen_lulea natuurijszweden

6 december 2020
Grote interesse schaatsen in Noord-Zweden

Evert Homan stuurt een bericht in over de grote interesse die er is voor het schaatsen in Noord-Zweden. Om precies te zijn gaat het om een meer nabij de plaats Kåge. Kåge ligt in de provincie Våsterbotten en valt onder de gemeente Skellefteå. De laatste jaren weten steeds meer schaatsliefhebbers deze plek te vinden  op het meer met de naam Burträsk. Gezien de gevaren wordt wel iedereen aangeraden om te schaatsen met een veiligheidsuitrusting omdat de ijsdikte kan verschillen en ook wijzigen in de loop van de tijd.

Bekijk het originele bericht (in het Zweeds)

natuurijszweden Skelleftea

FOTO: SVT

1 december 2020
Natuurijs beperkt tot specifieke plekken in het noorden

Uit Noorwegen, Zweden en Finland komen berichten binnen over schaastsers die zich op het ijs begeven. Het blijft echter nog wel beperkt tot noordelijker en hoger in de bergen gelegen plekken. In heel Midden- en Zuid-Zweden en Noorwegen heeft de winter nog niet echt zijn intrede gedaan.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is hensjon_november_20.jpg

Hensjön, Zweden, 29 november 2020 Foto Edsåsdalen

7 november 2020
Runn winterweek afgelast
De jaarlijkse Runnwinterweek die in februari wordt gehouden op het Runnmeer in Midden-Zweden is nu al afgelast in verband met het covid-19 virus dat ook in Zweden de gemoederen bezighoudt.
Wel zal een aantal banen gedurende de winter geveegd en bijgehouden worden zodat ijs en weder dienende er wel geschaatst kan worden. Het Runnmeer ligt nabij de plaatsen Falun en Borlänge, die ook goed per openbaar vervoer bereikt kunnen worden.

LEES/KIJK MEER:

5 november 2020
Eerste Zweedse schaatsers zijn op natuurijs geweest
In het noorden van Zweden is het al enige weken begonnen met vriezen. Geschaatst is onder andere in de omgeving van Kiruna en Gällivare. Ook op andere plaatsen in Zweden zijn schaatsers op zoek naar het eerste ijs geggan. De kou is echter alleen in het hoge noorden op dit moment. Ook vanuit Noorwegen komen nu meldingen binnen van de eerste tochten over het noordelijke ijs. De vorst én het ijs zijn echter nog beperkt.

 Natuurijsprimeur bij Kiruna 20 oktober 2020

25 maart 2020
Twee Zweden door het ijs gegaan en overleden
Op diverse plaatsen in Zweden ligt nog ijs. Maar het ijs is door de wisselende temperaturen anders van samenstelling en sterkte. Zo zijn dinsdag twee mensen onder het ijs geraakt. De hulpdiensten hebben geprobeerd een van de twee personen nog te redden, maar de hulp was te laat. Het ging om vier mensen die op een meertje waren ten noorden van Ludvika. In het bericht is niet vermeld of het het om schaatsers ging.
Heel vaak gaan ijsvissers nog het ijs op zonder de veiligheidsmaatregelen die Zweedse schaatsers wel nemen.

natuurijs zweden redding
FOTO NT
Bron: www.nt.se/

23 maart 2020
Ondanks Corona-virus Zweden op het ijs
Op de meeste plaatsen is het rustig geworden op het overgebleven ijs in het noorden. Hier en daar zijn nog wel enkele mensen op de schaats te vinden, maar in groepsverband wordt niets meer ondernomen.

16 februari 2020
Veel Nederlandse schaatsliefhebbers op noordelijke ijs
Veel schaatsliefhebbers op zoek naar ijs hebben de zuidelijkere streken (Falun, Sigtuna), verwisseld voor ijs in de omgeving van Umeå en Luleå in het noorden van Zweden. Deze locaties boven de poolcirkel hebben deze winter stabiel ijs.

15 februari 2020
Gidsen vinden goed ijs in Zweden
Terwijl de winter in het noorden zeer grillig is dit jaar, vinden Zweedse gidsen nog steeds goed ijs op diverse plaaten in het land, ook in het midden van het land. Veel geveegde trajecten zijn afgesloten, maar met gidsen lukt het plekken te vinden waar het ijs goed beschaatsbaar is. De meldingen komen van Zweedsschaatsavontuur in Nederland en Iceguide in Stockholm.

15 februari 2020
Siljanskrinnet gehouden, maar nat
De jaarlijkse Silanskrinnet op de Orsasjö tussen Mora en nOrsa is uitgevoerd, maar later op de dag werd het traject afgezet omdat het te nat was geworden. Voorlopig is het ijs niet toegankelijk.

14 februari 2020
Evenement Tavelsjö geslaagd
Op veel plaatsen in Zweden en in heel Scandinavië was het zoeken naar goed schaatsijs. In het noorden van Zweden lag deze winter nog het dikste ijs van heet Noord-Europa. Voor de organisatoren van de de Tavelsjörännet een kwestie van sneeuw ruimen.

13 februari 2020
Schaatsevenement Vingnesvika afgelast
De voor 16 februari aangekondigde schaatstocht bij Vingnesvika op de Mjøsa is afgelast. Het ijs ziet er op dit moment goed uit maar de weersvoorspelling voor zondag hebben de organisatoren doen besluiten het evenement af te gelasten.

7 februari 2020
Volop ijs Orsasjö
Terwijl op veel plaatsen in Zweden weinig of geen ijs ligt om veilig te schaatsen ligt er bij Hotel Kungshaga in Orsa ijs voor de deur.

natuurijs Zweden Orsa
IJs op loopafstand van hotel Kungshaga: Orsasjö bij Orsa

Volg het op de Facebookpagina van OrsaMoraskating
Bekijk een video van Joep Meens

7 februari 2020
Skate4air van start
In de schemering is vanmorgen om 7.14 u de Skate4air van start gegaan op het ijs in de haven van Luleå. Het ijs was meer dan dik genoeg om de groep van zo’n 70 rijders te dragen. Onder leiding van Jochem Uytdehaage rijden zij hun rondjes over het zwarte ijs van de Botnische Golf.
Lees meer: www.skate4air.nl
Bekijk het weer in Luleå: www.yr.no/

6 februari 2020
Runnwinterweek afgelast
Voor het eerst in de geschiedenis is de Runnwinterweek afgelast door gebrek aan betrouwbaar ijs om te kunnen schaatsen.
Lees meer: www.runnwinterweek.se/nieuws

Runnwinterweek gecancelled

5 februari 2020
Situatie op veel plaatsen lastig
Op diverse plaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland blijft het wisselvallig weer. De strenge vorst ontbreekt  nog op de meeste plaatsen. Plaatselijk vriest het enkele graden, maar de ijsgroei is beperkt.

3 februari 2020
Komt de kou er aan?
Van diverse kanten komen nu de berichten over aangroeiend ijs in het noorden. Lastig is wel de ijskwaliteit op sommige plaatsen. Vingnesvika bij Lillehammer ijn Noorwegen meldt lastige omstandigheden, maar ze werken hard aan verbetering van het ijsoppervlak.
In Finland wordt gewerkt aan het traject tussen Oravi en Rantasalmi door het nationaalpark Linnansaari.
In Zweden wordt her en der geschaatst op de geijkte plekken, waaronder de Orsasjö. Informeer altijd naar de locale omstandigheden; ze verschillen van dag tot dag.

27 januari 2020
Een pesterige winter, ook voor de Scandinaviers
Deze winter is uniek als het gaat om de vorstgrens die steeds maar verschuift en ook zo noordelijk blijft hangen. Voor de schaatsliefhebbers in Sigtuna, rond Stockholm en Falun is het echt een ramperige winter. Veel open water. Iets noordelijker in Orsa/Mora wordt echter wel geschaatst. Vanavond regent het er wel even, maar de ijsvloer is in ieder geval dik genoeg. Ook in Noorwegen wordt nu op verschillende plaatsen geschaatst. Op social media komen de mooiste foto’s voorbij. Opvallend zijn de locale verschillen. De vorstgrens zit nu even boven Mora. Bekijk de actuele weerkaart in het groot.

vorstgrens Noorwegen Zweden

Per 100 km zijn de verschillen groot: blauw vorst geel dooi

25 januari 2020
Goed natuurijs in Tavelsjö (Z)
De nieuwe schaatslocatie Tavelsjö  nabij de Zweedse plaas Umeå in het noorden van het bland heeft goed natuurijs. Het traject is goed onderhouden en de weersomstandigheden zijn stabiel door de noordelijkere ligging. Op 15 februari wordt hier de Tavelsjörännet gehouden; bijzonder is dat dit evenement zal gelden als officieel Vlaams Kampioenschap

Lees meer: Tavelsjö Nieuws

Tavelsjö mooi natuurijs in Zweden
Tavelsjö, een mooie nieuwe Zweedse schaatsbestemming

24 januari 2020
Sigtunarännet (Z) afgelast
De organisatie van de Sigtunarännet heeft op Instagram melding gemaakt van de afgelasting van het half februari geplande evenement. Nog nooit is het water in die regio zo lang open geweest. Ook de vooruitzichten waren dermate slecht dat ze dit besluit nu al genomen hebben, drie weken voor de geplande datum.

Sigtunarännet afgelast
Sigtunarännet afgelast door gebrek aan ijsvorming

23 januari 2020
Een glimmende ijsplaat op het grootste meer van Noorwegen
Van de organisatie van Vingnesvika, het geprepareerde stuk ijs op de Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, kregen we door dat het traject nu geopend is. De baan ligt iets ten zuiden nvan Lillehammer aan de E6 tussen Hamar en Lillehammer.
Volg het op de Facebookpagina van de organisatie.

De baan bij Vingnesvika ten zuiden van Lillehammer

23 januari 2020
In Finland vriest het aardig
Op veel plaatsen in Finland vriest het aardig en groeien de schaatsvloeren. De dikste ijsvloer ligt in Kuopio waar 22 februari weer marathonwedstrijden gehouden worden.

Meeste kou zit in Finland (blauw)

20 januari 2020
Wel ijs in Zweden, maar beperkt geschikt voor schaatsen 
Op diverse plaatsen in Zweden ligt er ijs; ook op de meeste plekken waar gebruikelijk geschaatst wordt zoals in Falun, Mora en Orsa. Op het Orsameer zijn het vooral de ijszeilers die actief zijn.
In het noorden van Zweden, Umeå  (Tavelsjö) en Luleå is stabieler ijs op dit moment.

IJszeilers op Orsasjö FOTO JOEP MEENS

17 januari 2020
Geplande schaatstocht Setskog (N) afgelast 
De geplande schaatstocht Setskogskøytefestival van 9 februari Setskog in Noorwegen is afgelast; er is te weinig sprake van ijsvporming en ook de weersverwachting is te ongunstig.

11 januari 2020
Schaatstocht Amundsløpet  verplaatst
De geplande Amundsløpet op de Dølisjø in Noorwegen is verplaatst van 18 januari naar zaterdag

11 januari 2020
Schaatstocht Amundsløpet  verplaatst
De geplande Amundsløpet op de Dølisjø in Noorwegen is verplaatst van 18 januari naar zaterdag 7 maart. Volg de ontwikkelingen op de website van Amundslopet. 

10 januari 2020
Er is weer schaatsijs in Noorwegen
Terwijl op veel plaatsen in Zweden nog dooi is, kan op de Mjøsa weer geschaatst worden bij Vingnesvika. De wind en lagere temperaturen hebben weer gezorgd voor een mooie ijsvloer.

Volg het op de Facebook-pagina

8 januari 2020
Wisselend weer in het noorden
Wij mogen dan klagen over een zachte winter, maar op sommige plaatsen in het noorden is het niet anders. Aan de Noorse westkust was het maar liefst 19 graden. Gelukkig is het in het Noorse en Zweedse binnenland niet zo heftig, maar schaatsen is toch lastig op veel plaatsen. De website NatuutijsZweden heeft een eigen weerbericht. Goed om dit in de gaten te houden. Van harte aanbevolen.

BLIJF HET VOLGEN

2 januari 2020
Na dooi komt ijs 
Even een naantal dagen dooi is een normaal verschijnsel; ook in de vorige eeuw kwam dit regelmatig voor. De laatste dagen van december was het in Zweden en Noorwegen korte tijd gaan dooien. Maar tegelijkertijd werd er her en der met de jaarwisseling flink geschaatst. Bij Orsa/Mora werd de jaarlijkse Silvesterloppet.

De jaarlijkse Silversterloppet trekt vooral schaatsliefhebbers uit de regio

23 december 2019
Een blik op het Zweedse ijs
De nieuwe nieuwsbrief van Natuurijs Zweden is weer uit. De nieuwsbrief staat weer vol met praktische tips en handige informatie over het schaatsen in Zweden. Leuk is ook om via de webcams zelf direct op het Zweedse ijs te kunnen kijken.

.

21 december 2019
Even dooi in het noorden
Op diverse plaatsen in Scandinavië is de temperatuur even boven nul. In de omgeving van Oslo en Stockholm en ten zuiden daarvan vriest het even niet. Donderdag 26 december is weer de eerste lichte vorst in het vizier.

19 december 2019
Op veel plaatsen schaatsijs in het noorden
Op veel plaatsen in Noorwegen en Zweden is de afgelopen weken geschaatst op natuurijs. Op het grootste meer van Noorwegen is al weer een baan uitgezet. De foto is van Vingnesvika; iets ten zuiden van Lillehammer.

19 november 2019
Ook in Noorwegen schaatsijs
Op diverse plaatsen in Noorwegen wordt ook geschaatst op natuurijs. Er komen berichten uit diverse delen van het land. De Zweedse schaatsgids Anders Tysk probeerde het ijs in het gebied Møre og Romsdal. Het werd een tocht over spiegels.

Natuurijs Noorwegen Møre og Romsdal

3 november 2019
Zweedse schaatsers al weer op natuurijs
Vanuit diverse kanten bereiken ons berichten over schaatsers die op het ijs staan in diverse plaatsen in Zweden. Aanvankelijk kwamen de eerste berichten uit het noorden bij Kiruna; nu wordt ook in midden Zweden geschaatst. Maar de Zweden doen dit met de grootste zorgvuldigheid en veiligheidsuitrusting omdat de ijsdikte sterk kan variëren van plaats tot plaats.

29 oktober 2019
Schaatsen in de sporen van de marathonrijders in Noord-Zweden
De marathonschaatsers gaan weer naar het natuurijs in het noorden van Zweden; Luleå aan de Botnische golf. Op 19 november 2019 is er  een infoavond over het schaatsen op natuurijs in deze havenstad aan de Oostzee.

Lees meer op de website: www.janvanderhoorn.nl/infoavond-natuurijs-schaatsen/

16 september 2019
Vroegboekkorting bij Zweeds schaatsavontuur
Wie er vroeg bij is kan weer de nodige euro’s besparen bij het avontuurlijke schaatsen.  inclusief vlucht en alle mogelijk kortingen is het mogelijk om 4 dagen te schaatsen met gidsen in Zweden voor de all-inn prijs van € 605!

Bekijk het op de website van www.zweedsschaatsavontuur.nl
29 augustus 2019
Tavelsjö natuurijs zweden

Nieuw kleinschalig natuurijsevenement in Zweden
In het Noorden van Zweden, niet ver van de stad Umeå wordt sinds kort een nieuw natuurijsevenement georganiseerd. Vorig jaar naam de Belgische meteoroloog Gert Coone een kijkje en hij kwam enthousiast terug. Inmiddels hebben ze een eigen website én zelfs een totaalpakket voor schaatsliefhebbers uit België en Nederland klaarliggen.

Bekijk het op de website: tavelsjocom.wordpress.com

5 maart 2019
NatuurijsZweden maakt handige Dalarna-special
De provincie Dalarna is een van de schaatsprovincies van Zweden. NatuurijsZweden, die zich gespecialiseerd heeft op alle schaatslocaties in Zweden maakte er een handige special over.

Lees de Dalarna-special van NatuurijsZweden

2 maart 2019

Gert Coone bij Tavelsjörännet

Op verkenning in Tavelsjö, Noord-Zweden
De Belgische meteoroloog Gert Coone vertrok op 22 februari vanuit Gent richting Noord-Zweden. Lees zijn blog waarin hij zijn ervaringen van de reis en het voor de meesten buiten Zweden, nieuw evenement beschrijft

24 februari 2019
Nog steeds goed schaatsijs in het noorden
Uit diverse hoeken in Noorwegen, Zweden en Finland komen meldingen binnen van goed natuurijs om te schaatsen.
Na de dooi half februari is veel sneeuw op het ijs ontdooit en heeft de vorst weer gezorgd voor een mooie ijslaag. Volg de Facebookpagina’s van de verschillende projecten.

19 februari 2019
Schaatsactiviteiten in Noord-Zweden 

Op 21, 23 en 24 februari 2019 komt de KPN GrandPrix naar Luleå. Op 22 februari is er een toertocht.

Lees meer op SchaatenLulea

19 februari 2019
Activiteiten Runnwinterweek mooi te volgen
Door een live-videoverbinding zijn diverse activiteiten op het Runnmeer goed te volgen. Volg de vele activiteiten via Runnwinterweek en Facebook.

17 februari 2019
Veel activiteiten rond Sigtuna

Ondanks de afgelasting van de Sigtunarännet, waren er op zondag 17 februari vele activiteiten op en rond het ijs van Sigtuna. Om acht uur in de morgen op stevig aangevroren ijs trok een grote groep schaatsers onder leiding van locale gidsen over het geplande schaatstraject. Sommigen breiden zelf hun schaatstocht uit na afloop van de eerste rondgang. De inwoners van Sigtuna waren ruim aanwezig bij de diverse andere activiteiten op en rond het ijs.

Lees meer op NatuurlijkScandinavie

15 februari 2019
Sigtunarännet gecanceld
Door de dooi van de afgelopen dagen én de verachte weersverwachting heeft de organisatie van de Sigtunarännet besloten de tocht te moeten afgelasten. De ijsdikte is geen probleem, maar zwakkere delen aan de kant, water en mogelijk dubbelijs met kans op valpartijen hebben tot dit besluit geleid.

Lees meer over de Sigtunarännet

14 februari 2019
Schaatsevenementen onzeker door dooi
De dooi van de afgelopen dagen heeft een aantal schaatsevenementen in Zweden op losse schroeven gezet. Alleen een of twee koude nachten kan helpen om het ijs van de geplande Siljanskrinnet (Orsa/Mora) en de Sigtunarännet te redden.

Lees meer over de Siljanskrinnet

Lees meer over de Sigtunarännet

14 februari 2019
Aanpassing traject op de Orsasjö
Het traject op de Orsasjö is ook aangepast aan de lastige ijsomstandigheden in Midden-Zweden op dit moment. Zaterdag wordt op dit meer de jaarlijkse Siljanskrinnet gereden.

Lees meer

12 februari 2019
Sigtunarännet klaar voor de start
Het baantraject voor de Sigtunarännet is klaar. In verband met de toestand van het ijs is het traject gehalveerd van 25 naar 12,5 km, zodat voor de hele tocht 4 ronden gereden moeten worden. Het oppervlakte van het traject is wisselend met goed en wat minder goed ijs. Het belooft in ieder geval een mooi evenement te worden.

Lees/kijk meer

Bekijk een filmpje op Instagram

10 februari 2019
Dooi en dubbelijs belemmeren noordelijke ijspret
Het afgelopen weekend geplande Setskog Skøytefestival is helaas afgelast vanwege dubbelijs. Op diverse plaatsen in Noorwegen en Zweden heeft de dooi geleid tot lastigere omstandigheden voor het schaatsen.
Ook o

7 februari 2019
Lekker crossen over het Zweedse ijs met hindernissen

Op het ijs bij Sigtuna is een ongeveer 3 km parcouurs uitgezet met ongeveer 10 obstakels die onderweg bedwongen moeten worden. de wedstrijd wordt in verschillende heats gehouden waarna de snelste jongens en meisjes in een finale heat om de overwinning strijden. De challenge begint zaterdag 16 februari om 13.00 uur. Op zondag 17 zijn de toerrijders aan de beurt.

Lees meer: www.sigtunarannet.se/nl/Ice-Cross-Challenge/

6 februari 2019
Sigtunarännet heeft eigen video-kanaal

Het schaatsevenement Sigtunarännet, dat zondag 17 februari plaatsvindt, heeft een eigen video-kanaal. Ook is er een webcam om de situatie op het ijs te volgen.

Bekijk het videokanaal

5 februari 2019
Setskog Skøytefestival maakt traject klaar voor zondag 10 februari

Natuurijs noorwegen setskog

Op het meer bij Setskog in het oosten van Noorwegen op de grens met Zweden  wordt hard gewerkt om het geveegde traject gereed te hebben voor het evenement op 10 februari. De organisatie beschikt over een grote groep vrijwilligers die zich hiermee bezighouden.

Volg het op de site: Setskogskatingfestival

4 februari 2019

Sigtuna goed in beeld bij Nieuwsbrief NatuurijsZweden

NatuurijsZweden, een van de promotors van het schaatsen nop het Runnmeer heeft zijn vleugels uitgeslagen naar andere schaatslocaties in Zweden. Ze bezochten de relatief nieuwe locatie (wel bekend van de Vikingarännet) en maakten van hun nieuwsbrief een special over deze locatie. In de nieuwsbrief veel achtergrondinformatie én nuttige informatie over deze boeiende schaatslocatie zo dicht bij de luchthaven van Stockholm.

Bekijk de Sigtuna-special van NatuurijsZweden

30 januari 2019
Steeds meer geveegd ijs in Zweden

In Zweden is op diverse plaatsen hard gewerkt om de sneeuw van het ijs te krijgen. Op het Runnmeer nabij Falun zijn nu steeds meer trajecten geschoven. Ruim baan voor de schaatsliefhebbers.

Bekijk de website van het schaatsen op het Runnmeer

26 januari 2019
Stockholm omringd met ijs

Zweden is na Nederland een groot schaatsland. Volop ijs, maandenlang én veel schaatsers die lange tochten maken, liefst op steeds andere plekken. De inwoners van Stockholm met een schaatsclub met meer dan 10.000 leden kunnen dicht bij huis hun hart ophalen. IJs overal om hen heen, want de stad is gebouwd op 14 eilanden, dus opstapplaatsen genoeg. Maar… de Zweden gaan zelf met veiligheidsrusting het ijs op en dat is niet voor niets. Vaargeulen, onderstroming, grote verschillen in ijsdikte. Maar de Zweden kennen hun ijs.

24 januari 2019
Sigtuna komt in de stemming voor de Sigtunarännet

Voor wie alvast een beetje in de stemming wil komen voor de Sigtunarännet die over enkele weken gehouden wordt: een voorproefje om het Zweeds te horen en een behendige schaatser op het ijs rond Sigtuna te zien.

Bekijk de video

LEES/KIJK MEER

Bekijk het oudere nieuws op www.nordicskatingcenter.nl