De natuurijswereld zit vol spraakmakende personen, verenigingen, ijsclubs, ijsbanen; noem maar op. Graag brengen we van tijd tot tijd een persoon of organisatie voor het voetlicht. Gewoon omdat het om natuurijs gaat, en daar zijn velen mee bezig, soms al maanden van te voren voordat het ook maar één graadje vriest.

Misschien tip jij ons wel zodat we even de telefoon pakken of op bezoek gaan bij iemand.

Pieter Bult, IJlst

Geboren schaatser, natuurijksman én fierljepper

Er zijn van die mensen waarbij natuurijs en schaatsen een belangrijk deel van hun leven vormen. Een daarvan is Pieter Bult uit IJlst. Pieter is niet alleen zelf een natuurijsschaatser in hart en nieren, maar in zijn leven én zijn werk wist, nee weet hij anderen ook mee te enthousiasmeren. Jarenlang werkte hij voor de KNSB om vooral de breedtesport en de opleidingen op een hoger niveau te brengen.
Daarbij is natuurijs altijd een belangrijk onderdeel geweest. Daarnaast bezocht hij congressen in onder andere Zweden over ijsveiligheid en het schaatsen op onbekend ijs en vertelde daarbij ook over de organisatie en situatie van toertochten in Nederland. Ook ontwikkelde hij samen de commissie natuurijsbanen en NOC&NSF handleidingen voor natuurijsbanen en combibanen alsmede in samenwerking met de KNSB toerorganisaties knelpunten en oplossingen per provincie in toerschaatsroutes. Verder legde hij samen met Piet Venema de oud-ijsmeester van de 11stedentocht de basis voor de handleiding en cursus ijsmeester en organisator schaatstoertochten.
Nog steeds is Pieter actief betrokken bij alles wat maar met natuurijs en schaatsen. Natuurlijk vooral kijkend naar zijn eigen omgeving in Friesland, waar hij in de Thialf en soms Elfstedenhal training geeft, maar ook over het hele land. Enige tijd geleden lanceerde hij het voorstel om buitenlandse schaatsliefhebbers in Nederland te kunnen opvangen en in groepjes rond te leiden, zoals dat omgekeerd gebeurt in Zweden. Een paar dagen schaatsen met hotelovernachtingen in de omgeving, een mooie gedachte….Maar helaas hebben wij minder lang ijs te bieden. Maar Pieters liefde voor natuurijs is er niet minder om geworden, want als het maar even kant vliegt hij de ijsvlaktes van Friesland over. Maar natuurlijk altijd in voor nieuwe initiatieven. In Scandinavië zeggen ze dat kinderen met ski’s aangeboren. Maar bij Pieter zouden dat wel eens schaatsen kunnen zijn. En hebben we het nog niet eens gehad over Pieters fierljeppen wereld wat hij meer dan 50 jaar als wedstrijdsport heeft beoefend nog steeds fierljepclinics geeft en allerlei functies heeft bekleed.

Op de foto Pieter met zijn kleinzoon Thymen bij Easterein

Bas van der Worp, Schalkwijk (U)

Aan de slag om anderen te kunnen laten schaatsen

De avond voorafgaand aan dit interview hebben de bestuursleden van ijsclub ‘Vooruit’ de eerste vergadering van het nieuwe seizoen gehad. “Het was weer heel nuttig en gezellig om te vergaderen. In deze periode beginnen we al met de baan klaar te maken, we hebben redelijk veel werk om de baan helemaal op orde te hebben voor het geval dát er vorst op komst is. De gemeente maait de kant zo kort mogelijk, want hoe minder ‘stoppels’ er zijn hoe langer het ijs goed blijft. De kanten hebben altijd veel te lijden. Nu is er nog geen water op de baan, maar pas als alles in orde is laten wij hem wel alvast vol lopen schotten die de verbinding met open water hebben open te zetten. En dan is het duimen voor vorst. Als er vorst is, moet er regelmatig ijs gemeten worden, of sneeuw geschoven worden, ook spannend! Vorig jaar hebben wij gelukkig weer lekker kunnen schaatsen. Dat was mooi! En het is ook de moeite van alle ‘schaatsloze’ jaren waard. Als je dan een jaar weer wél kan schaatsen op natuurijs denk ik altijd: ja daar doe ik het voor.”

Bas is een ‘deeltijd’ vrijwilliger want het werk voor de ijsbaan zit het meest in de periode van oktober tot maart. Dat maakt het voor hem ook redelijk te combineren met zijn werk als zelfstandig schilder. In de winter kan hij hier iets makkelijker mee ‘schuiven’. ,,Al is het met een lange vorstperiode best lastig te combineren. Want dan maken wij roosters wie wanneer bij de club aanwezig is. Maar ook daar komen wij altijd wel uit. Want dat wil ik graag nog even benadrukken in dit gesprek: ik vertel nu over mijn vrijwilligerswerk voor de club, maar de club besturen wij natuurlijk met alle leden. Maar ook de inwoners van Schalkwijk dragen hun steentje bij. Zo hebben wij ‘de club van honderd’ dat zijn Schalkwijkers die honderd euro hebben ingelegd om ons clubgebouw te kunnen bouwen. Nu loten wij elk jaar 10 of 20 mensen uit die hun inleggeld weer terug krijgen. De RABO clubactie en de ‘onderlinge Schalkwijk’ en overige sponsoren helpen ook om de club te steunen. Het was ook heel bijzonder dat na het overlijden van onze ‘beroemde’ inwoner Henk Baas een som geld uit het nalatenschap te ontvangen. Hij was ook de oprichter van de ijsclub en sinds kort hebben wij ook een slijpmachine aangeschaft. Zo kan iedereen zijn schaatsen weer scherp wegleggen. Waarom ik dit ben gaan doen? De band met het schaatsen is er al en de band met het dorp is er al en ik vind het heel leuk dat de kinderen er elk jaar hun eerste baantjes trekken. Ons motto is ook: als je kunt schaatsen moet iedereen kunnen schaatsen. Wij willen de club laagdrempelig houden.”

door Rina Knopper Bron: Groentje/Houtensnieuws.nl