De veiligheid op het ijs is een veel besproken onderwerp. Want wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen? Of honderd? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen.

Voorbeeldje van een onduidelijke situatie: hoe dik is het dichtbgevroren wak?
Voorbeeldje van een onduidelijke situatie: hoe dik is het ijs in de dichtgevroren wak?

Een ding is zeker. Twijfel je? Neem geen enkel risico. Het punt is namelijk dat wat jij op deze plaats als veilig beoordeelt twee meter verder weleens heel anders kan zijn. En dan is er natuurlijk het levensgrote gevaar dat jij het met je 70 kg wel redt, maar zodra er een paar mensen bij komen die jou zien schaatsen het gauw een einde van de pret is. Even een nachtje extra wachten kan zo zijn voordelen hebben.

Kan het of kan het niet?
Kan het of kan het niet?

Alleen op ondiep water kun je zelf uitproberen. De risico’s zijn te overzien en het kost in ieder geval geen mensenlevens.  Het is echt triest dat er elke natuurijswinter toch altijd mensenlevens te betreuren zijn door onderschatting vanb de situatie en overschatting van de eigen mogelijkheden. Hoe dan ook een goede veiligheidsuitrusting kan een hoop gevaren tegengaan. Maak er altijd gebruik van. Lees meer

Veilig door het ijs zakken doe je zo

Te vroeg het ijs op gaan is altijd een risico. Maar wat is te vroeg?
Kijk hier voor een blik op een aanpak van twee vroege vogels in de winter 2008/2009.

Veilig uit een wak klimmen
Wie onder het ijs komt moet altijd naar een afwijkende kleur ijs zoeken. Kinderen leerden in een zwembad hoe dat moet. Kijk hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*