natuurijs niet altijd even veilig
Regelmatig wordt de draagkracht van het natuurijs overschat

De veiligheid op het ijs is een veel besproken onderwerp. Want wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen? Of honderd? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen.

Grote verschillen
Een ding is zeker. Twijfel je? Neem geen enkel risico. Het punt is namelijk dat wat jij op deze plaats als veilig beoordeelt twee meter verder weleens heel anders kan zijn. En dan is er natuurlijk het levensgrote gevaar dat jij het met je 70 kg wel redt, maar zodra er een paar mensen bij komen die jou zien schaatsen het gauw een einde van de pret is. Even een nachtje extra wachten kan zo zijn voordelen hebben.

verschillen in opbouw natuurijs
Een vaart met ijs lijkt overal even dik, maar zie hier de voorgeschiedenis

Ondiep water, altijd gunstig
Alleen op ondiep water kun je zelf uitproberen. De risico’s zijn te overzien en het kost in ieder geval geen mensenlevens.  Het is echt triest dat er bijna elke natuurijswinter toch altijd mensenlevens te betreuren zijn door onderschatting van de situatie en overschatting van de eigen mogelijkheden. Hoe dan ook een goede veiligheidsuitrusting kan een hoop gevaren tegengaan. Maak er altijd gebruik van.

Veilig door het ijs zakken doe je zo
Te vroeg het ijs op gaan is altijd een risico. En dat risico nemen we vaak, want bij de steeds kortere winters willen we het allemaal: zo snel mogelijk het ijs op. Maar wat is te vroeg? 
Het testen is van alle tijden. Vaak zijn de kinderen het eerst: ze zijn licht en testen vaak op plekken waar het ongevaarlijk is om te doen. Daarna komen de waaghalzen die altijd wel weten waar je als eerste kunt. Bekijk de video van de Volkskrant hieronder.

Veilig uit een wak klimmen
Wie onder het ijs komt moet altijd naar een afwijkende kleur ijs zoeken. Ligt er sneeuw op het ijs dan zoek je naar een lichte plek (want daar was het wak waar het licht ook doorheen kan). Ligt er geen sneeuw dan zoek je juist naar een donkere plek. Blijf in alle gevallen rustig en draai altijd om naar wwar je vandaan kwam. Goed kunnen zwemmen heeft ook hier veel voordelen. Kinderen die het  in een zwembad al leerden zijn in het voordeel. In Zweden hoort de waktraining bij het schaatsen; wie het een of meer keren gedaan heeft, hoeft ook niet in paniek te raken, maar weet hoe te handelen.

KIJK/LEES MEER

door het ijs
Avonturieren, goed voorbereid op pad, maar toch….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *