Kinderen zijn lichtgewichters, maar hoe veilig is het voor hen op het ijs? Veel kinderen realiseren zich niet wat het is om op het ijs te staan.  Vooral omdat veel kinderen niet regelmatig meegemaakt hebben wat natuurijs eigenlijk is. Daarom is het raadzaam om kinderen goed voor te lichten over wat wel en niet kan op het ijs. En liefst samen te ontdekken. 

schaatsen_met_kinderen
Kinderen jong vertrouwd maken met het ijs loont de moeite: jong geleerd….

Belangrijk is dat kinderen vertrouwd raken met het ijs. De ouders hebben daarbij een duidelijke rol. Zij geven het voorbeeld en geven door wat ijs eigenlijk is en wat de mogelijkheden zijn. Het is wel een kwestie van geduld, maar dat geduld wordt rijk beloond. Want wie het eenmaal goed onder de knie heeft, heeft er zijn hele leven plezier van.

Wat vooral belangrijk is, is dat het geen moeten is. In het begin gaat het er vooral om dat ze er lol in hebben. En het vooral niet koud hebben. Kleed ze dus altijd overdreven warm aan, want ze ontwikkelen minder warmte dan jij!

Tips voor ouders met kinderen

  • vertel kinderen waar ze op moeten letten: ga nooit alleen, wachten tot ouderen het ijs verkend hebben
  • ga nooit met je kind op onzeker of onbekend ijs
  • oefen op ondiepe stukken water (ondergelopen landjes en ijsbanen)
  • houd het vooral leuk en verwacht niet te veel van ze
schaatsen kinderen
Rustig leren glijden en vertrouwd raken met het ijs

Steeds weer spannend
Kinderen die groot genoeg zijn, verkennen graag zelf het ijs. Iedere keer weer spannend. Het begint vaak met stenen gooien of als die er niet zijn kluiten bevroren grond. Voor de ijvloer niet best, dus beter is het om even te wachten totdat het echt ijs klaar is om er op te gaan. Maar wanneer begin je en waar? Daarom is het alleen verantwoord voor kinderen het ijs op te gaan waar het niet diep is. En houdt het ijs op één plek, dan zegt dat nog niets over de hele ijsvloer; houdt dus altijd rekening met plaatselijke verschillen.

Samen op verkenning
Voor jonge kinderen is het leerzaam en leuk om met ouders het natuurijs te verkennen. Sommigen hebben het nog nooit eerder meegemaakt en weten niet wat het is om zo maar op een sloot te kunnen staan. En des te spannender om samen op verkenning te gaan. En soms kom je op het ijs tot de meest bijzondere ontdekkingen.

natuurijs en kinderen
Julian verkent met z’n vader het ijs aan huis; hij leerde schaatsen op kunstijs

LEES/KIJK MEER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *