schaatsen_passen_1460292

Het is nog niet zo heel lang geleden dat er twee soorten noren waren: hoge en lage noren. Wie vooral buiten schaatste koos de lage en wie meer op de kunstijsbaan rondjes draaide met af en toe een tocht op natuurijs ging voor de hoge noren. Reuze overzichtelijk én handig, want je kon je schaatsen gewoon doorgeven aan je kinderen.

Uitgebreid aanbod
De intrede van de klapschaats, wat eigenlijk een langdurig proces was, volgde daarna voor een snelle doorbraak. Na de successen van de wedstrijdrijders werd de klapschaats gemeengoed. Iedereen die nieuwe schaatsen kocht dacht er op z’n minst over na. En velen kochten hem. Maar de schaatsfabrikanten hebben niet stilgezeten: naast de aandacht voor het ijzer werd de schoen geperfectioneerd.
Wie nu een nieuwe schaats wil kopen staat voor een enorm aanbod aan soorten schaatsen én schoenen. Soms ook met voorgevormde voetkuip. IJzers zijn vaak uitwisselbaar, dus ga er maar aan staan.

Vroeg kopen
Juist omdat het belangrijk is om goed uit te zoeken wat bij jou past, is het van het grootste belang om alle tijd te nemen voor de aanschaf van een paar goede schaatsen. Als er eenmaal natuurijs ligt ben je eigenlijk te laat, want: er staan hele rijen voor de aankoop, wat jij wilt is misschien al uitverkocht én er is veel minder tijd om naar jou wensen te luisteren met een rij wachtenden achter jou. De  herfstmaanden zijn dan ook ideaal om te kopen: het is rustiger én je kunt je nieuwe schaatsen nog lekker even uitproberen op kunstijs.

Wat kies je?
Alhoewel wellicht het beschikbare budget vaak het meest bepalend is, kan het goed zijn om vooraf te overwegen wat je eigenlijk wilt. Waar rijd je het meest? Waar wil je je je vooral op richten? Aangezien natuurijs altijd maar afwachten is én je buitenlands natuurijs soms maar een weekje tot beschikking hebt, ligt veelal toch het accent op de ijsbaan. Heb je veel geld dan koop je uiteraard een paar voor de baan en een stel voor natuurijs. Dat is natuurlijk eigenlijk het mooiste. Maar wil je op natuurijs én de ijsbaan, dan komt er toch een compromis uit.

Waar moet je op letten?
De eerste vraag is eigenlijk wat voor type schaatser je bent. Wie wekelijks naar de ijsbaan gaat kiest andere schaatsen dan de gelegenheids-schaatser. Je stelt door het vele schaatsen meer eisen aan schoen en ijzer. De schoen moet comfortabel zitten, goed steun geven en het ijzer moet ze hard zijn dat je niet elke week opnieuw te slijpen. De hogere prijs van een beter ijzer kan dan dus lonend zijn.

Klappen of niet?
En dan natuurlijk dé vraag: wordt het de klapschaats of niet? Velen kiezen tegenwoordig voor de klapschaats, vooral omdat het schaatsen sneller én makkelijker gaat. Uit je afzet valt meer te halen door de klapschaats. Ook als je techniek niet zo goed is, heeft de klapschaats voordelen. Heb je echter een goede techniek en gaat het je absoluut niet om snelheid, maar gewoon lekker glijden, dan is er niks mis met de gewone schaats.

Vooronderzoek
Ga voor je een schaatsspeciaalzaak in stapt een rustig surfen op het web. Er valt veel te zien, te lezen en te vergelijken. Staar je echter niet altijd blind op de laagste prijs, want een goede service is ook heel wat waard. Maar maak vooral een keuze voor jezelf. Een goede ontwikkeling is dat sommige schaatswinkels huurschaatsen hebben. Je kunt ze dan rustig uitproberen en dan later dat type kopen of misschien nog eens een ander paar uitproberen. Bij de schaatsspeciaalzaken in ons land heb je bijvoorbeeld die mogelijkheden. Ga daarom tijdig naar een schaatsspeciaalzaak en bestel niet op internet als het vriest.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *