Wie comfortabel wil schaatsen zorgt voor goed passende schaatsen. Maar wat betekent dat? Welke maat koop je in vergelijking tot je schoenmaat? In principe moet je altijd je schaatsen in de winkel even aantrekken. Koop geen schaatsen zonder te weten of het wel de goede maat is. Daar krijg je later spijt van. Belangrijk is om ook af te wegen welke sokken je gaat dragen. Een marathonwedstrijdschaatser of allroundschaatser wil nog wel met blote voeten rijden, maar voor de doorsnee-liefhebber is dat niet echt handig. Je bent uren bezig en als het koud is wil je ook niet in de problemen komen. Je bent immers niet omring met verzorgers en coaches! Kies dus een schaats met een paar sokken die jou goed zitten en lekker warm zijn. Dat hoeft niet per se de dikste sok te zijn.

In outdoor-winkels koop je comfortabele sokken die blaarvorming tegengaan, goede pasvorm hebben en zorgen voor een goede warmteverdeling. Naast de goed passende schaats is zo’n paar sokken een goede investering.
Bij de keuze van Noren is het altijd nog de vraag wat het beste is: harde of zachte noren. De harde noren zijn vooral gunstig voor mensen met zwakke enkels. De schaatsen geven extra steun. Wie stevige enkels heeft zal eerder voor leren noren kiezen vanwege de pasvorm. Daarbij is het voor langere tochten op natuurijs zeker een voordeel om lage noren te gebruiken.

Voor het lange werk is de klunschaats ideaal: dicht bij het ijs, voet stevig ingepakt en gemakkelijk aan en uit te trekken bij klunen. Klunschaats zijn er in diverse varianten: Almgrens, Freeskate, Zandstra en Siljanskate.
En welk type schaats kies jij?
Maar even een vraagje ter voorbereiding: wat heeft jouw voorkeur voor natuurijs: de vertrouwde noor of de doorgewinterde Zweedse kluunschaats (inmiddels in heel veel versies op de markt). Mail je antwoord (liefst wat uitgebreider naar: info@natuurijswijzer.nl. De leukste inzender belonen wij met een van de schaatsboeken vermeld op de site.


De Zweedse kluunschaats heeft voor het natuurijs het voordeel dat oneffenheden in het ijs makkelijke genomen kunnen worden. Je rijdt makkelijker een scheur of spleet uit, waar je met de punt van een noor in zou blijven steken. Ook niveauverschillen in het ijs neem je makkelijker met de Zweedse kluunschaatsen. En wat denk je van een houten schaats waarmee je makkelijk klunen kunt. Bekijk hier een artikeltje over deze combinatie van nostalgie en moderne techniek.


In Noord-Europa zijn deze schaatsen zeer algemeen in gebruik. Op veel plaatsen wordt geschaatst met stokken erbij. Lees meer.
Voor kinderen is het belangrijk dat ze dicht bij het ijs staan. Vroeger waren er de houtjes, nu de moderne variant ervan: the Easy glider. Geef kinderen nooit direct Noren als ze leren schaatsen. Het is zo veel beter om het eerst op deze laag-bij-het ijs-schaatsen te leren.
De Nederlandse schaatsspecialist Viking heeft een mooie nieuwe natuurschaats ontwikkeld voor tochten op natuurijs. Lees meer

Ze zijn er nog steeds en glijden goed
Wie nu een willekeurige schaatswinkel binnenloopt duizelt het van de soorten schaatsen. Maar weet je dat de houten schaats uit de 19 eeuw nog steeds goed glijdt. Op onze laatste tocht over het decemberijs van 2016-2017 kwamen we ze weer tegen. Makkelijk in de rugzak als je toch een boswandeling maakt, waar toevallig een paar bevroren watertjes liggen.
Lees meer
