schaatsen kunstijsDe ergste warmte ligt achter ons. Natuurlijk was het heerlijk om te kunnen genieten van het mooie weer met lang fietsen of skeeleren op weg naar het nieuwe schaatsseizoen. Maar nadat de eerste kunstijsbanen opengingen was het soms lastig om goed kunstijs te hebben. Inmiddels zijn de meeste kunstijsbanen open en wordt er weer druk getraind. Een mooie gelegenheid om weer te werken aan de conditie en techniek. Daar zijn de kunstijsbanen toch een uitkomst voor, ook al zijn er weer stemmen in onze samenleving dat het eigenlijk niet kan dat natuurijs.
Als schaatsliefhebbers maken we er toch dankbaar gebruik van. Steeds meer ijsbanen werken ook steeds meer mileuvriendelijk.

Al lang vormt het kunstijs in ons land een goede compensatie voor het gebrek aan natuurijs. Wist je dat eigenlijk alle Nederlandse successen te danken zijn aan dit kunstijs, beginnend met Henk van der Grift in 1962. Het eerste Nederlandse kunstijs was in 1962 al het decor voor een drielanden wedstrijd, waarbij Zweden won, Noorwegen tweede werd en wij derde werden. Alle schaatsers na Ard en Keessie zijn producten van het kunstijs. Zo ook Jochem Uytdehage uit Utrecht. We troffen hem op het Utrechtse ijs, waar hij op zijn beurt met een schaatsclinic liefhebbers in een uur in beweging bracht op het ijs. Mooi dat kunstijs, dé opstap naar het ijs van de natuur.

Schaats je even mee op het ijs van de Vechtsebanen?

 

Steeds meer kunstijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *