Na een zacht begin, gebeurde het dan toch. Begin januari werd het dan toch plotseling koud dat sloten en plassen bevroren. In Friesland werd het eerste geschaatst, daarna volgde al spoedig andere plekken. Maar wel was het ijs de eerste dagen zeer verraderlijk.

IJsbanen zijn natuurlijk een ideaal opstapje naar het natuurijs op het open water. In Friesland gingen de eerste open, maar een mooi voorbeeld van een baan met lange schaatsperiode is die van Schipluiden in Zuid-Holland. Bekijk hier een impressie van deze baan.
Uiteindelijk werd er half januari op diverse plekken voorzichtig geschaatst. Eerst op ondiep water, later kwammen vaarten en sloten in beeld met zelfs toertochten in Noord-Brabant, Overijssel en Friesland. De omgeving van de Weerribben in de kop van Overijssel trok een record aantal bezoekers.FRIESLAND
Bekijk hier voor de eerste rondjes op het natuurijs van de Ryptsjerksterpolder in Friesland.
Op het Nanneviid bij Heerenveen kon vroeg worden geschaatst; bekijk de video
OVERIJSSEL
Ook de Randmeren zijn vroeg in trek; bekijk hier een video.

 

ijsclub Balk natuurijs Friesland
IJsbaan Balk 18 januari 2013 open: mooi opstapje naar Friese buitenijs
En dit gebeurt als te veel mensen op een zelfde tijdstip starten: Video start Wanneperveen donderdag 24 januari 2013
Aanvankelijk dus teveel druk op het ijs bij de startpunten, zoals het smalle beginslootje bij Wanneperveen.

 

drukte op natuurijs van wanneperveen
Door te veel schaatsers per vierkante meter ijs kan de ijsvloer de druk niet weerstaan

Maar later op de grote meren was het ijs stevig genoeg om meer gespreid de duizenden schaatsliefhebbers uit het hele land te dragen. Het werd een prachtige eerste dag op de Overijsselse meren en er zouden nog twee dagen volgen. Hulde en dank aan alle vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

Schaatsen in de Wieden
De droom van elke schaatser: gaan over zwart natuurijs, het kon in Overijssel

Maar zelfs op een deel van het traject van de Elfstedentocht kon worden geschaatst, zoals tussen het Slotermeer en Sloten; de tocht met harde wind trok toch een groot aantal bezoekers op de laatste schaatsdag van de ijsperiode in januari 2013, zaterdag 26 januari. Maar na januari kwam februari met weer wat vorst, geen tochten, maar her en der werd geschaatst. En na februari volgde maart met natuurijs ver in maart; in Friesland werd geschaatst op ondergelopen land.  En zelfs april leverde natuurijs op; echter geen schaatsijs. Lees meer over natuurijs en natuur.

 

Sloten natuurijs 26 januari 2013 Friesland
Mooi dat het kon: schaatsen over een stuk van de Elfstedenroute bij Sloten

Half februari met nog wat kou heeft iets aan natuurijs opgeleverd. Op sommige plaatsen verscheen weer wat ijs. Maar de temperaturen overdag hadden wat lager moeten zijn om ook ijs om te schaatsen te bereiken. Ook ver in maart op de grens met april hadden we nog steeds natuurijs in ons land. In Friesland werd op 23 maart geschaatst, een prachtige ervaring. We kunnen in ieder geval weer terugzien op een winter waar we even weer het natuurijs op konden.

natuurijs; schaatsen; sneek
Een nieuwe tocht in Friesland: Brekken Bûtlân Rondetoertocht

Maar we hebben deze winter wel weer mooi een aantal tochten kunnen rijden: Noord-Brabant, Overijssel en Friesland. We kwamen ervoor uit alle uithoeken van ons land. Een woord van dank aan alle organisatoren. Nog even een terugblik? Bekijk de Blokzijler merentocht op RTVOost.

ook stille plekken op het natuurijs van de Overijsselse meren
Ook dit was op het natuurijs van de Vijfmerentocht 24 januari 2013

Velen hebben kunnen genieten van een voor ons land schaars verschijnsel: natuurijs. Ook kinderen hebben deze winter weer even kunnen proeven wat het is natuurijs. Zes jonge kinderen uit Utrecht gaan de plas op bij Breukelerveen; bekijk en luister naar hun verhaal.

schaatsen natuurijs kinderen
Kinderen bereiden zich voor op het langere werk op natuurijs
fakkeltocht Lemelerveld
Ook in 2013 was hij er weer: de gebruikelijke fakkeltocht in Lemelerveld

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *