Scandinavië klinkt voor sommigen ver weg, maar de bereikbaarheid van het noorden is steeds beter geworden. Per auto is het mogelijk om in anderhalve dag een schaatsbestemming te bereiken. Met het vliegtuig is het steeds goedkoper en makkelijker geworden. Binnen enkele uren kun je al op het ijs staan.

Vliegen naar het Zweedse ijs
Het snelst is vliegen van Schiphol (SAS of KLM) naar Arlanda, de luchthaven iets ten noorden van Stockholm. Als je daar een auto huurt rijdt je comfortabel in anderhalf uur naar het dichtst bijgelegen geveegde ijs (Norrviken; bij Sollentuna, iets ten n. van Stockholm). De eerstvolgende noordelijke bestemming is dan Sigtuna. Een aantal uren verder naar het noorden ligt Falun met het Runnmeer. Ongeveer vijf uur verder kom je bij Orsa/Mora.

Goedkopere vluchten
Vanaf Düsseldorf (Weeze) kun je met Ryanair naar Skavsta vliegen. Deze luchthaven ligt ongeveer een uur ten zuiden van Stockholm (met auto of trein gerekend). Naar Noorwegen is het mogelijk om met Norwegian te vliegen.

Met de eigen auto naar Zweden
Je kunt naar diverse bestemmingen ook per eigen auto; je moet dan rekenen op 1,5 tot 2 dagen reizen, afhankelijk waar je naar toe gaat. Een combinatie is ook met de boot Kiel-Göteborg (Stena Line) mogelijk. Voordeel is dat je zelf mobieler bent, nadeel is natuurlijk dat je op een paar dagen of een week vier reisdagen kwijt bent. Ben je met meer chauffeurs en wil je doorrijden met elkaar dan kan je de 1300 km in 15 uur rijden. Voor Noorwegen is Kiel-Oslo (Color Line) handig.

Noorse bestemmingen
In Noorwegen liggen minder uitgesproken schaatsplekken; wel zijn er diverse evenementen, maar niet altijd betekent het dat er de weken ervoor of erna ook geschaatst kan worden.
Op de Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen wordt iets ten zuiden van Lillehammer ieder jaar een baan geveegd.

Winterbanden verplicht
Wees er wel op verdacht dat het tussen 1 december en 31 maart verplicht is om met gekwalificeerde winterbanden te rijden in Zweden als de weersverhoudingen daar aanleiding toegeven. Als men bij een ongeluk betrokken raakt en onder deze periode geen winterbanden gemonteerd heeft loopt men het risico dat de verzekeringsmaatschappij de schade niet uitkeert.

LEES MEER

Winterbanden in Scandinavië