Als er iets in ons land wel uniek is, dan is het wel het fenomeen ijsclub. Zeker de ijsclubs waar het wachten op natuurijs voorop staat. Een landijsbaan gecombineerd met een verbinding naar het open water. Tussen Amsterdam en Hilversum ligt zo’n ijsclub. Meer dan 125 jaar timmeren ze hier aan de weg met als doel zoveel mogelijk ijspret te beleven met elkaar. Het gonst van bedrijvigheid in Ankeveen als het kwik gaat dalen. Maar ook eigenlijk het hele jaar door, want om te kunnen schaatsen is er meer nodig dan een sneeuwschuiver. In de zomer worden veel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd.

jubileum Ankeveen natuurijs
Een Ankeveense taart compleet met wakken en aangesneden door Ome Ko zelf

In april 2012 was het zover: een weekend was haast tekort om de festiviteiten allemaal uit te voeren. Het werd een gezellige happening voor de organisatoren en alle betrokkenen, de bezoekers, de plaatselijke bevolking én schaatsers uit alle windstreken (tot en met Canada).

In de middag werd op het veld  driftig gesport door schaatsers; sommigen lopen zoals ze schaatsen. Het was een wonderlijke mengeling van schaatsers uit alle tijdvakken van de afgelopen jaren; in alle leeftijden en disciplines van de schaatssport.

Ankeveen ijsclub voetbal schaatsen natuurijs
Toppers van het ijs in confrontatie met elkaar op het gras van Ankeveen: Yep Kramer en Erik Hulzebosch
Zaklopen Ankeveen Evert van Benthem natuurijs
Het gaat er streng aan toe bij de leiding als Evert van Benthem start

Met tweevoudig Elfstedentochtwinnaar Evert van Benthem die behendig met de zak beweegt over het veld

Ankeveen jubileum natuurijs
Erik Hulzebosch gebogen op weg met de bal

Weer eens wat anders dan op het ijs: een middag met elkaar in de weer op het veld. En er werd fanatiek gestreden alsof het ging om een natuurijsmarathon, Elfstedentocht of WK Allround.

IJsclub Ankeveen Piet Kleine vangt
Piet Kleine kon goed schaatsen, maar eieren vangen doet hij niet minder goed
Ankeveen natuurijs ijsclub
De hoofdrolspelers van het sportieve festijn in Ankeveen

Ondanks de dooi blijft de stemming erin op deze feestdag in het voorjaar van 2012. En wie nog even terug wilde blikken in de geschiedenis kon in de plaatselijke kerk goed terecht voor een leuke videofilm en foto-expositie.

Ankeveen natuurijs fotoexpositie
Een mooie fotoexpositie over 125 jaar Ankeveense IJsclub
Grappig te zien dat de schaatsers uit diverse tijdvakken in feite één grote familie vormen; alleen kan de spanning soms wat oplopen tussen twee leden van die knusse familie. Het liep echter goed af.
Ankeveen ijsclub jubileum
Schaatstoppers hebben niet alleen kracht in de benen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *