Het klinkt tegen alle regels, maar het kan: schaatsen over één nacht ijs. IJs gemaakt door de nijvere ijsbereiders van de combibanen die we in ons land hebben. Op een ondergrond van beton of asfalt wordt in één nacht een laagje water aangebracht, dat laag voor laag bevriest door het langzaam te sproeien of sneller te sproeien en daarna langzaam te dweilen. Een van deze banen is die van Doorn op de Utrechtse heuvelrug.

schaatsen in Doorn na één nacht vorst
Na één nacht dweilen en sproeien: schaatsijs voor jong en oud

IJsmeester Theo Schippers met zijn team heeft meer dan 18 jaar ervaring  met uit uitvoeren van deze nachtelijke  klus in de kou. Uur na uur besproeien ze langzaam het ijs, een laag van nog minder dan een millimeter per uur groeit in één nacht aan tot een ijsvloer waar je veilig kunt schaatsen.

Hele landelijke pers erbij
In de afgelopen jaren heeft de de Doornsche ijsclub haar deuren ook heel wat winters kunnen openen. ook in kwakkelwinters, waar verder geen schaatsen mogelijk was. Zo ook in de winter van 2017-2018, waar de schaatsliefhebbers telkens geplaagd werden met uitzicht op prachtig natuurijs, maar te dun om te schaatsen op open water. Daarom biedt deze baan aan de rand van de bossen van de Utrechtse heuvelrug een mooie gelegenheid voor veel natuurijsliefhebber in de omgeving. Begin februari waren ze allemaal weer aanwezig: de camera’s van de grootste Nederlandse kranten en journalisten en fotografen van de landelijke dagbladen.

Nieuwe bocht erbij
In de zomer van 2017 is een nieuwe bocht aangelegd, speciaal in het meest beschaduwde gedeelte, daardoor kan de buitenbocht in de zon afgesloten worden om te sparen als de zon te veel kracht krijgt. Op de eerste schaatsdag op 6 februari 2018 kon hier al dankbaar gebruik van worden gemaakt. Bekijk de video over de uitleg van de nieuwe bocht.

LEES/BEKIJK OOK

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *