In het zuiden van Finland, een kleine 180 kilometer ten noorden van Helsinki, ligt Tampere. Tampere is de grootste niet aan zee gelegen stad van Finland (en zelfs van heel Noord-Europa) met een meer dan 225.000 inwoners. Tampere ligt tussen twee grote meren: Näsijärvi in het noorden en Pyhäjärvi in het zuiden. Voor alle inwoners maar ook voor iedereen die er graag gebruik van wil maken, is er op het noordelijke meer elke winter een mooie ijsbaan geprepareerd.

Een brede geveegde baan niet ver van het centrum van Tampere

natuurijs Finland
Gezellige drukte op het ijs bij Tampere

Er worden geen evenementen georganiseerd op het ijs, maar sommige weekenden zijn er wel 3500 tot 4000 mensen op het ijs te vinden. Over het hele seizoen weten zo’n 50.000 schaatsers de weg te vinden naar deze geprepareerde ijsvloer. Hier is het een traditie om naar een klein eilandje (Siilinkari) op 1 km van de kust te wandelen of te schaatsen. De schaatsbaan heeft een vertakking die naar dit eilandje leidt. Hier, naast het eilandje op het ijs, is in de weekenden ook een tent te vinden waar onder andere donuts, worsten en warme dranken worden verkocht. Deze tent is eind februari en begin maart elke dag op het ijs te vinden.

De organisatie werkt nauw samen met de stad Tampere en Ylöjärvi, de plaats ten westen van Tampere.Doel is om een gezamenlijke lengte van 20 km te bereiken gedurende het gehele seizoen. De winter 2016/2017 was een deel van het seizoen een geveegde baan van 20 km track open. Een baan van 12,5 km heen en terug ligt er in ieder geval gedurende het gehele seizoen.
Lees meer op de site van het Schaatsproject Tampere

Natuurijs Finland Tambere
Iedere jaar weer een mooie geveegde baan nabij Tampere dankzij Pekka Tyllilä

Met zijn trekkertje en sneeuwblazer staat hij elke dag klaar om het ijs schoon te maken. Dat is niet elke dag nodig, maar het traject wordt regelmatig onderhouden.

LEES/KIJK MEER

Kaartje van de geprepareerde baan in Tampere

Overnachting
Accommodatie in het centrum van Tampere begint met een kamer voor 2 personen vanaf € 65 per nacht (Forenom Aparthotel Tampere City) in het midden van de stad. Er is een veelvoud aan hotels te vinden in Tampere, maar een prijs van minstens € 100 per nacht is niet ongebruikelijk.
Omena Hotel Tampere heeft soms een aanbieding van € 55 per nacht. Verder is er Dream Hostel Hotel waar je in een gemengde slaapzaal voor ongeveer € 35 de nacht door kan brengen.

Vlakbij station
De afstand van het treinstation (midden in het centrum) tot het ijs is slechts 1,7 kilometer. Dat is één van de voornaamste punten van deze ijsbaan, dat hij zo dicht bij de stad is. Vanaf het stadscentrum loop je in 20 minuten tijd naar de schaatsbaan.

Meer schaatsmogelijkheden
Er zijn meerdere schaatsbanen in de omgeving van Tampere, maar daarvoor dient vervoer geregeld te worden, aangezien deze 40 tot 80 km van de stad vandaan zijn. Dit vervoer kan eventueel via Hiking Travel geregeld worden. IJsmeester Pekka brengt schaatsers tegen betaling op verschillende dagen naar verschillende schaatsbanen

natuurijs Finland
Met gidsen op tocht over het mooiste ijs

Practische informatie
Een vliegreis van Amsterdam naar Tampere kan met de luchtvaartmaatschappijen Finnair en Scandinavian Airlines (SAS). Deze maatschappijen vliegen met 1 tussenstop naar Tampere. Finnair vliegt via Helsinki en SAS via Stockholm. De prijs voor een retourvlucht begint rond de € 220. Vanaf het vliegveld rijden er bussen naar het centrum van de stad. Deze busreis duurt een half uur.