Een grillig wintertje met af en toe een beetje vorst in de nacht en dan weer een sneeuwbuitje. Maar ijs om naar uit te kijken om op te schaatsen….Maar….februari is wel een maand waar in het verleden het meest geschaatst werd. Dus hoop doet leven. En gelukkig hebben we veel kunstijsbanen in ons land. Ben jij al geweest bij Flevonice? En wat denk je van een schaatsweekje in het noorden? Bekijk hier de vele evenementen op het noordelijke ijs.

Liever eerst sneeuw

Eerst sneeuw dan vorst: het beste voor de vorming van natuurijs
Sneeuwval voorafgaand aan de vorst werkt voor de ijsvorming het beste

Bij een beetje winter horen sneeuw én ijs, maar voor de schaastsliefhebbers onder ons is de volgorde  het beste om eerst de sneeuw te krijgen en daarna pas het ijs. Zeker als de ijslaag nog te dun is om goed sneeuw te schuiven, kan  de sneeuw de ijsgroei behoorlijk belemmeren of zelfs remmen. Sneeuw werkt als een isolerende deken.
Sneeuw in het landschap kan wel zorgen voor een extra uitstraling als het al een beetje om het vriespunt is; het houdt de kou lokaal langer vast.

Het was een klein weekje natuurijs proeven

natuurijs schaatsen
Even konden we er weer kennis mee maken én verwonderen: het ijs van Moeder Natuur (dankzij de vele vrijwilligers)

Het was een mooi weekje natuurijs; met dank aan iedereen die Moeder Natuur een handje hielp: de nachtelijke dweilers, de sneeuwruimers en al die vrijwilligers die jong en oud natuurijsplezier bezorgden, waarbij we soms even konden schaatsen. Op naar een volgende periode. Je weet maar nooit.

Door dooi later beter natuurijs

dooi voor beter natuurijs
Gaat de dooi alle sneeuw doen wegsmelten?

Voor schaatsliefhbbers is de aankonding van dooi of regen niet echt leuk te noemen. Maar in de situatie van nu kan dooi ons ook helpen van de sneeuw af te komen. Ten eerste zijn we dan verlost van de storende laag op het ijs, maar door het smelten van het sneeuw blijft de bovenste laag van het oppervlaktewater lekker koud. Onze hoop is nu gericht op een volgende ijsperiode. Er schijnt iets in de lucht te hangen. We rekenen ons nog niet rijk, maar er zijn in ieder geval nieuwe kansen.

Mooi dat het weer even kon

Eindelijk was het dan weer zover na veel berichten over de te verwachten kou, konden we in ieder geval schaatsen op enkele combibanen in ons land. Een van de banen met de schaatsprimeur was de ijsbaan van de Doornsche ijsclub. Voor de zon op stonden de eerste schaatsliefhebbers al voor het hek van de ijsbaan. Andere combibanen waren ook open.
Maar de sneeuw maakt het voor de ijsbanen al weer een stuk lastiger: de sneeuw isoleert, waardoor er minder ijsaangroei is. Alleen op plekken met een dikke ijslaag of vaste ondergrond kan sneeuw geruimd worden. Op sommige landijsbanen is dat nog lastig.

eerste schaatsen op natuurijs 2019

Het eerste schaatsijs van winter 2018-2019, op zondag 20 januari op een van de combibanen: de Doornsche ijsclub. Maandag 21 januari 2019 is op diverse plaatsen in het land geschaatst, waaronder in Friesland, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht op een ijsdikte van 3 tot 5 cm. Alleen plekken met laag water waren geschikt om met enkele schaatsers het ijs op te gaan. Ook de eerste marathon op natuurijs is weer een feit. Mooi dat Haaksbergen weer de primeur had en dat dankzij een goede voorbereiding met het weren van de zon.

natuurijsprimeur schaatsen natuurijs
Natuurijsprimeur op open water: de eerste schaatsers proberen het ijs op bosvennetjjes maandag 21 januari 2019

En toen kwam dinsdag een pak sneeuw. Sneeuw en schaatsijs blijft altijd een lastige combinatie, zeker als het ijs nog niet dik genoeg is om met veegmachines het ijs op te gaan. En dan komt de simpele sneeuwschuiver van pas. woensdag, donderdag en vrijdag een mooi hulpmiddel om verlost te raken van de sneeuwlaag.

sneeuw natuurijs schaatsen
En toen kwam de sneeuw, dus schuiven maar

LEES/KIJK MEER

Waar je kunt schaatsen kun je volgen op:

Gelukkig beschikken we in Nederland over veel kunstijs. De echte schaatsliefhebbers hebben de schaatsen al maanden uit het vet. En iedere dag is er te schaatsen op de kunstijsbanen én Flevonice; een unieke ijsbaan in de wereld. Ben jij daar al geweest deze winter?

11stedenhal Leeuwarden september 2018

!
Een van de vele plekken met prachtig schaatsijs:  11stedenhal in hartje Friesland: Leeuwarden

De kunstijsbanen zijn en blijven een ideale plek om een winyter lang te schaatsen. Goed dat we in een land wonen, waar we dat in ieder geval hebben.  Ook Flevonice; een unieke buitenbaan hebben we tot onze beschikking. We kunnen er weer tegenaan voor het echte werk straks. Want er komt weer een winter. Zeker weten. Ondertussen groeit er ten noorden van ons jaarlijks een massa ijs in Noorwegen, Zweden en Finland. Op deze site houden we dat angsvallig in de gaten, we de Scandinaviers zijn net als wij echte winterliefhebbers. 

Terwijl wij het kunstijs op gingen, gingen de eerste Zweedse schaatsliefhebbers op zoek naar natuurijs, noorderlijker in het land. Jaarlijks is het weer spannend wie de primeur heeft bij deze zoektocht naar schaatsijs. De Zweden kennen hun ondiepe wateren, maar ook de gevaren van het ijs. Volledig bepakt met veiligheidsuitrusting gaan ze op pad. Een avontuur op zich. Al maanden  schaatsen ze nu op ijs op diverse plekken in het land.

BEKIJK MEER

Terwijl wij wachten op een beetje ijs

Terwijl wij het kunstijs op gaan, gaan Zweedse schaatsliefhebbers op zoek naar het eerste natuurijs  Foto: Gunnar le Grand

En daarom tippen we je ook over de vele schaatsmogelijkheden in Noorwegen, Zweden en Finland; kijk hier voor de mogelijkheden.

Heb jij de Viking-cruiser al uitgeprobeerd?
En je was toch altijd zo’n Viking-fan? Kijk maar eens hier.
Lees meer over de geschiedenis van de succesvolle Vikingschaatsen in de topsport.

Viking Cruiser natuurijs en kunstijs
Viking skates

© alle foto’s Natuurijswijzer tenzij anders vermeld;
gebruik toegestaan na overleg

Bewaren