Satellietenbeelden van de aarde worden als hulpmiddel gebruikt bij het zoeken naar schaatsijs voor schaatsliefhebbers uit Noorwegen en Zweden. De Noorse liefhebbers van schaatsen op natuurijs maken gebruik van de satellietbeelden van de NASA van de aarde. Deze beelden geven een eerste indicatie van de ijsvorming van de wateren in het noorden. Omdat Scandinavië een groot oppervlakte heeft en de afstanden naar de diverse wateren groot zijn komt dit extra hulpmiddel zeker van pas.

Op de foto onder is het meer Ørteren te zien langs rijksweg 7 over de Hardangervidda in Noorwegen. Het zwarte oppervlak aan de linkerkant kan duiden op open water, maar het kan ook duiden op later gevormd hard zwart ijs zonder scheuren. Op de meren rondom zijn de scheuren duidelijk te zien. Omdat de informatie via de satellietfoto’s altijd globaal blijft, zal het altijd nodig zijn ter plekke de dikte en de veiligheid van de ijsvloer te onderzoeken. Zweedse en Noorse schaatsers die zich wagen op het onbekende ijs zijn gewend uiterst zorgvuldig te werk te gaan. Ze hebben daarvoor altijd veiligheidsuitrusting bij zich, hoe dik het ijs ook is.

De beelden van de NASA worden gebruikt door schaatsliefhebbers uit Noorwegen die via hun website turskøyting.no elkaar informeren. OP hun beurt maken Zweedse schaatsers graag gebruik van deze informatie die ze verder beschrijven op icefinder.se

Satellietfoto geeft een eerste indruk van de ijsvlakte