Mariette Bijl Vechtsebanen
Trainen op het kunstijs van Utrecht en Rotterdam voor het echte werk in Oostenrijk

Natuurijs, schaatsen en goede doelen vormen steeds meer een mooie combinatie. Het leveren van een bijzondere inspanning om daarmee geld in te zamelen voor een specifiek doel blijkt goed te werken. Diverse groepen hebben zich hier al voor ingezet de afgelopen jaren op diverse plaatsen waar geschaatst wordt. Bij gebrek aan Nederlands ijs gebeurt dat meestal op andere plekken waar geschaatst wordt: de Oostenrijkse Weissensee, en in Orsa, Falun en Luleå in Zweden.

Vertrouwd met het ijs
Op de Vechtsebanen spraken we met Mariette Bijl uit de Krimpenerwaard. Ze draait haar rondjes op het kunstijs om straks letterlijk goed beslagen ten ijs te komen. Rustig bouwt zij haar conditie op en werkt zij aan haar techniek op het Nederlandse kunstijs.
Mariette schaatst al vanaf haar 6e, dus van jongs af aan vertrouwd met het ijs. Om kilometers te maken reed ze de Lansingtocht in haar regio drie keer achter elkaar: 75 km in totaal.  Ook in de Krimpenerwaard reed ze vele kilometers op de ijsbanen in de regio en als het even kon op sloten en vaarten in de omgeving.

Gericht doel
Het doel dat ze koos voor haar geplande tocht op de Weissensee is een onbekende ziekte waar ze in haar familie mee te maken heeft: Huntington. Het gaat om en nog vrij onbekende ziekte, een dodelijke erfelijke ziekte met symptomen van Alzheimer, Parkinson en ALS. Akelig is vooral de erfelijkheid: in één familie kan het dus onverwachts doorgegeven worden.

Goed voorbereiden
Haar rechterschaats wijkt een beetje naar binnen. “Daar moet ik nog wat aan doen. Meer mensen zeggen dat, maar ik heb nog de tijd om mijn techniek te verbeteren en beter op mijn schaatsen te staan. Ik heb ze nog niet zo lang deze schaatsen, maar ze zitten goed. Dat voelde ik al toen ze naar mijn voeten werden gezet door verwarmen en vacuum trekken in de winkel. Ze passen goed” aldus Mariette. Ze kocht haar schaatsen bij de schaatsspecialist Dave van Dam in Haastrecht. “Je wordt hier goed geholpen en heb er veel steun aan gehad., aldus Mariette.

Leuke contacten
Op weg ter uitvoering van haar plan krijgt Mariette diversevormen van bijval. Soms ook spontane acties. Zo mag ze tot januari gratis sporten bij fysio centrum Ruben Verrips. Van Irene Schouten kreeg ze het marathonpak inclusief trainingsjack, een zeer bijzonder contact. Van een oud collega die zich heeft omgeschoold krijgt Mariette 4 gratis sportmassages. Mariette kijkt nu al tevreden terug in de maanden van voorbereiding: “Al met al, ben ik echt heel trots wat ik tot nu toe al bereikt heb in mijn eentje voor dit goede doel.”

We wensen haar veel succes en moedigen uiteraard elke donatie of andere hulp aan haar van harte aan.

LEES MEER