Schaatsmuseum Hindeloopen
Het Eerste Friese Schaatsmusem in Hindeloopen: verzamelplaats voor schaatsliefhebbers

Wie van schaatsen houdt en natuurijs moet er minstens één keer geweest zijn: Het eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen. Je kijkt je ogen uit, wat hier allemaal op schaatsgebied te zien is. Van een van de oudste schaatsen tot alle Elfstedentochten en alles wat ook maar met schaatsen en  ijs te maken heeft. Maar dat is meer dan alleen schaatsen, want vergeet even het priksleeën niet. Ook hiervan staat een prachtige verzameling. Er is niet alleen veel te zien, maar wellicht komt je wel bekenden tegen, want oud-Elfstedenrijders en andere markante figuren uit de vroegere ijstijden zijn hier regelmatig te vinden.

Meer dan een museum
Het Eerste Friese Schaatsmuseum is meer dan een gewoon museum. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen die iets met schaatsen of natuurijs heeft. Je kunt er heerlijk rustig rondkijken, maar ook veel lezen. En wil je het even onderbreken, je kunt er rustig zitten en even wat eten of drinken.  In het winkeltje is van alles te koop. Weinigen gaan met lege handen hier de deur uit.

Schaatsmuseum Hindeloopen
In het museum te zien over alle facetten van het schaatsen en natuurijs

Historische plek
Het museum staat ook op een zeer historische plek: aan het water naar het IJsselmeer. Gauke Bootsma, zíjn vrouw en kinderen hebben hier op deze plek in vele jaren een prachtige verzameling opgebouwd. Als Gauke even tijd heeft kan hij er eindeloos over vertellen. Over de plek, over de rijders en over iedereen die hier al geweest is. Het is in de loop van de jaren uitgegroeid tot the place to: hier moet je geweest zijn. In alle jaargetijden proef je hier de sfeer van hoe het was. En gelukkig voor ons: veel is gebleven. Het gezellige stadje is weinig veranderd in de loop van de jaren. Dus een dagje Hindeloopen is altijd geslaagd.

Schaatsmuseum in Hindeloopen
Oprichter Gauke Bootsma heeft in de loop van de jaren veel verzameld

Makkelijk bereikbaar
Het kleine stadje aan de Elfstedentochten is gemakkelijk bereikbaar. Ook per trein kun je er goed komen, maar velen combineren een ritje naar dit gezellige stadje met een fietstocht in Friesland. Wie toch met de auto komt parkeert dicht aan de rand van het stadje en treft een autoloos stadje dat er 100 jaar geleden ook zo uit zag en hopelijk over 100 jaar nog zo.

LEES/KIJK MEER:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *