natuurijs zweden Orsasjö
Op veel plaatsen in Scandinavië is het natuurijs meer dan een plek om alleen te schaatsen

Nordic Skating:
schaatsen in Noorwegen, Zweden en Finland

In Noord-Europa is het schaatsen van lange afstanden op natuurijs in de lift. Steeds meer ontdekken het ijs in de omgeving. Dat heeft de laatste jaren geleid tot een groot aantal initiatieven van het maken van nieuwe trajecten met geveegd ijs op steeds meer plaatsen. Daardoor is ook het aantal evenementen op geveegd natuurijs groeiende. Maar in het noorden is het ook zeer populair om op pad te gaan met gidsen. Steeds weer op andere plekken, steeds weer ander ijs. Vaak gaan gidsen op zoek naar het beste ijs,

Waarom geen Oostenrijk hier? Omdat we ons beperken tot de echte schaatslanden waar de bevolking zelf ook veel schaatst. Bovendien heeft de Weissensee een goede website en communicatiemiddelen, die in Noord-Europa door de vele plaatsen niet bestaan.

Bekijk de schaatskaart van Noord-Europa 

schaatsen_zweden_natuurijs

Natuurijs Zweden

in Zweden kan op veel plaatsen geschaatst worden. Globaal is het schaatsen in Zweden in te delen in twee vormen van schaatsen: op een vaste locatie of met gidsen op steeds andere plaatsen. In Zweden schaatsen mensen graag op steeds ander ijs. En dat kan omdat gidsen steeds op zoek zijn naar het beste ijs, liefst zonder sneeuw, liefst op de mooiste plekken.

LEES MEER

Natuurijs Finland

In Finland zijn diverse plekken waar geschaatst kan worden. Het seizoen is vaak wat later dan in Zweden omdat de meren vaak groter zijn én omdat de Finnen zelf graag langer doorschaatsen in het winterseizoen. Vanwege de sneeuwval moet soms flink geveegd worden. In Finland zijn een paar bijzondere schaatstrajecten, waaronder door een nationaal park.

LEES MEER

Natuurijs Noorwegen

Noorwegen is een groot land met veel ijs én een lange schaatstraditie. Gek genoeg is die schaatstraditie vooral terug te voeren tot het wedstrijdschaatsen op 400 m banen, het langebaanschaatsen. Toch zijn er de laatste jaren diverse initiatieven tot het vegen van meren voor het houden van schaatsevenementen. Het langdurig onderhouden van geveegde banen is echter een zeldzaamheid én vaak afhankelijk van een paar enthousiaste vrijwilligers.

Noorwegen kent een aantal plaatsen waar evenementen gehouden worden. Op deze plekken wordt het traject rond het evenement onderhouden. Zeker op plekken die wat afgelegen zijn en waar weinig belangstellenden komen is het voor de organisatie ondoenlijk een goed geveegde baan te onderhouden.

LEES MEER

Evenementen

toertochten Zweden Noorwegen Finland
In Zweden, Noorwegen en Finland zijn tal van evementen voor marathonrijders en toerrijders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *