Natuurijs Noorwegen

Noorwegen is een groot land met veel ijs én een lange schaatstraditie. Gek genoeg is die schaatstraditie vooral terug te voeren tot het wedstrijdschaatsen op 400 m banen, het langebaanschaatsen. Toch zijn er de laatste jaren diverse initiatieven tot het vegen van meren voor het houden van schaatsevenementen. Het langdurig onderhouden van geveegde banen is echter een zeldzaamheid én vaak afhankelijk van een paar enthousiaste vrijwilligers.

Noorwegen kent een aantal plaatsen waar evenementen gehouden worden. Op deze plekken wordt het traject rond het evenement onderhouden. Zeker op plekken die wat afgelegen zijn en waar weinig belangstellenden komen is het voor de organisatie ondoenlijk een goed geveegde baan te onderhouden.

Vingnesvika bij Lillehammer

Jaarlijks wordt op het grootste meer van Noorwegen, de Mjøsa, een baan geveegd aan de E6 ten zuiden van Lillehammer. Als het even kan wordt de baan geschikt gemaakt voor het schaatsen. Let op de veiligheid en raadpleeg de aankondigingen.

LEES MEER

Een overkoepelend project in Noorwegen voor de schaatsprojecten op natuurijs is: Turløp på skøyter

Rond Oslo van meer naar meer

De winters zijn in Noorwegen griliger geworden. Daarom is het soms lastig om op een en dezelfde plek goede ijscondities te hebben. Daarom is het goed om op zoek te gaan naar de beste ijsconditie. Rond Oslo liggen honderden bevroren meren. Een uitdaging voor Noorse toerschaatsers. Maar zelf is het lastig deze plekken te vinden.
Gelukkig is er een organisatie in Noorwegen die dit bijhoudt en schaatsers – met een veiligheidsuitrusting – mee op pad neemt.  Ze zoeken naar het beste ijs, tekken van meer tot meer met onderweg
tijd voor een kampvuur. Deze tocht kan als activiteit voor een halve of heledag worden georganiseerd.

Schaats je even mee?

Bekijk de website:  www.normantur.no 

Natuurijs Noorwegen
Op zoek naar het mooiste ijs in Noorwegen

Dølisjøen

Jaarlijks wordt hier de Amundsløp gehouden.

LEES MEER

Setsskog

Setskog natuurijs noorwegen schaatsen

Jaarlijks wordt bij het meer rond Setskog het Setskog Skating festival georganiseerd; een leuk kleinschalig evenement dat door de lokale gemeenschap breed gedragen wordt.

LEES MEER