Het begon al in november met het eerste natuurijs van de combibaan in Winterswijk, waar in april 2022 een ander bijzonder record behaald werd; schaatsen op 3 april.

natuurijs winterswijk
Winterswijk had in november, na 3 april weer de schaatsprimeur op natuurijs

Na deze primeur kwam er weer begin december weer vorst, met spannende weersverwachting, compleet met een redelijk positieve weerpluim voor de ijsliefhebbers. De koude nachten kwamen, maar toch ook weer niet koud genoeg. Zondag 10 december lag er her en der een vliesje ijs, maar er was op veel plaatsen alleen maar water.Maar het zou kouder worden; en dat werd het. De eerste koude nachten van 12 en 13 december zorgden ervoor dat de langzaam opgebouwde ijslaag wat dikker werd. In Friesland schaatsten ze dinsdag op de Rypsterksterpolder. En in Midden-Nederland hadden de eerste schaatsliefhebbers het Leersumseveld al weer in bezit genomen, drie dagen nadat er nog delen open lagen op zondag. Maar het kon weer. En zo werd op meer plaatsen geexperimenteerd op ijs van 4-5 cm.

schaatsen natuurijs leersumseveld
Na drie nachten vorst: schaatsen op het Leersumseveld woensdag 14 december 2022

En na de eerste nachten volgden er nog enkele, op sommige plaatsen vroor het 7 graden. Goed voor de ijsvloer, goed voor de verwachtingen in het weekend. en dus kwamen steeds meer ijsvloeren ter beschikking. In ieder geval voor de avonturiers, die gelukkig steeds beter voorbereid zijn met veiligheidshulpmiddelen. Schaatsers zochten de vertrouwde gebieden: Weerribben, Nannewied, plassen bij Sneek en in Midden-Nederland de randen van de kleinere meren en plaatsen zoals de Molenpolder. Het ijs groeide door, maar wel met zwakke plekken als er meer mensen op het ijs kwamen én toen de temperaturen boven nul kwamen in het middaguur. Het werd vooral een ochtendje schaatsen voor velen.

schaatsen natuurijs molenpolder ijsveiligheid
Door de druk van meer schaatsers in combinatie met de zon werd het ijs snel slechter donderdag 15  december

En de vrijdag kwam met nog meer schaatsers op het ijs, maar wel met een beetje vorst in de nacht (bekijk de animatie hieronder).. En weer werd op nog meer plaatsen geschaatst. Het ging als een lopend vuurtje waar het allemaal zou kunnen. De whatsapp deed zijn werk goed en niet te vergeten de jaloersmakende beelden, die her en der het ijs overvlogen, live van de ene schaatslocatie naar de andere. Het leek wel of je overal kon schaatsen, ook waar er vroeger tochten gereden werden. En dat gebeurde ook.Maar algemeen was het beeld: er gaan overal mensen door het ijs. Maar niet getreurd; door iedereen die niet nat was werden ook de grenzen opgezocht. We keken in Zuid-Holland waar bij Haastrecht en Polsbroek de Twee Provincientocht geschaatst werd.

natuurijs schaatsen vlist
Zondag 18 december leek het op de Vlist (ZH) toch behoorlijk op een echte schaatstocht

KIJK/LEES MEER