valpreventie voor natuurijs
Leren vallen minstens zo belangrijk als leren schaatsen

Goed leren schaatsen is één ding, maar goed leren vallen op het ijs is minstens zo belangrijk. Velen die op het ijs staan krijgen vroeg of laat een keer te maken met een val op het ijs. Of je nu wedstrijdrijder bent en in de bocht er uitglijdt of recreant op een toertocht, vallen op het gladde ijs hoort erbij.

Toch is het niet voor iedereen zo van zelfsprekend om te leren vallen. Weten hoe je het beste kunt vallen is een eerste vereiste om botbreuken of ander letsel tegen te gaan. Door te weten hoe je neer moet komen, ook bij plotselinge situaties, weet je de val te breken op de juiste manier.

Botbreuken
Vaak moeten de meest kwetsbare delen van ons lichaam het ontgelden bij een val. Polsen zijn nummer één bij valpartijen op het ijs. In de kortstondige natuurijswinters van de afgelopen jaren zijn heel wat polsen gezet in de ziekenhuizen nabij de schaatsgebieden.
Bij oudere schaatsers zijn het vooral de heupen die kwetsbaar zijn.

Lesje vallen
Om botbreuken te voorkomen én om op de juiste wijze weer op te krabbelen is een lesje vallen geen overbodige luxe. Goed schaatsen en goed vallen horen bij elkaar.  Een van de plekken waar je het goed kan leren is Exerceo in Dodewaard.

KIJK MEER

veilig vallen op natuurijs
Goed vallen = botbreuken voorkomen op natuurijs

2 gedachten over “Goed schaatsen, goed vallen

 • 11 februari 2021 om 21:43
  Permalink

  Weke video ?
  Geen link

 • 24 januari 2022 om 21:27
  Permalink

  Excuus deze vraag was blijven liggen; je kunt gewoon te klikken op het blauwe linkje onder te tekst met KIJK MEER (kan zijn dat er eerst een reclame komt….)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *