Richard van Kempen is een marathonrijder met een lange staat van dienst en vele overwinningen op kunst- en natuurijs. In totaal won hij maar liefst 112 wedstrijden op deze twee soorten ijs. Na zijn actieve wedstrijdloopbaan was hij o.a. ploegleider en was hij actief in diverse functies voor de KNSB en AEW en organisator van diverse wieler- en schaatsevenementen. Nu is Richard te vinden op het Zweedse ijs en ontvangt met plezier Nederlandse schaatsers.

natuurijs zweden
Van marathons naar ijsvlaktes voor jezelf

Richard zelf daarover: “Wij hebben een B&B Guesthouse waar wij sportieve gasten het hele jaar door ontvangen. Dat varieert van 2 personen tot groepen van max 16 personen, wij hebben 16 slaapplekken. Wanneer in een enkel geval de groepen groter zijn dan 16 dan werken wij samen met een hier in het dorp gevestigd Hotel en B&B. De meeste gasten komen in de zomer; in het winterseizoen als er ijs en sneeuw ligt komen minder gasten. De wintergasten komen voor ijs- en sneeuw-activiteiten zoals schaatsen, langlaufen en skiën. Op een 45 min van ons bevindt zich een skigebied vergelijkbaar met bijvoorbeeld Winterberg in Duitsland. Als het natuurijs vertrouwd is roepen wij vooral Nederlanders op om adhoc hierheen te komen onder het motto: ‘ijs en vis moet je nemen als het er is’.

Veiligheid voorop

In Zweden is Richard inmiddels aardig ingeburgerd. In 2019 werd hij benoemd tot ambassadeur van de Sigtunarännet. Schaatsen zit Richard in het bloed en dat houdt hij graag zo. En dat kan volop daar in het noorden. Daarom is hij regelmatig te zien met groepen Nederlandse schaatsers in zijn eigen woonomgeving in Midden-Zweden, Unnaryd. IJs genoeg op al die meren in de omgeving.Vooral vroeg in de winter als er nog geen sneeuw op het ijs ligt, weet Richard de mooiste ijsvlaktes te vinden. Meren genoeg in de omgeving. Dat betekent vroeg er op uit met de kluunschaatsen en veiligheidsuitrusting. Want er kan wel veel ijs zijn, maar het is toch belangrijk om de veiligheid goed te bewaken. Richard: “Uiteraard moeten schaatsliefhebbers een zo compleet mogelijk veiligheid uitrusting zelf meenemen, echter hebben wij ook e.a. te leen/te huur. Een helm is sowieso verplicht! Schaatsers gaan ten alle tijden onder begeleiding het ijs op! Via social media en mijn bestaande (oude) netwerk in Nederland bereiken wij de schaatsliefhebbers. Wanneer er te veel sneeuw op het ijs ligt/valt zijn de schaats mogelijkheden beperkt, alternatief is dan langlaufen of skiën. Echter wonen wij in de nabijheid van twee grotere meren die altijd laat dichtvriezen. Dat zorgt ervoor dat we elke winter op zwart ijs kunnen schaatsen. De beschikbare dagen zijn uiteraard beperkt door de weersomstandigheden. Inmiddels door mijn netwerk hier in Zuid-Zweden krijg ik altijd de info waar veilig op beschikbaar ijs kan worden geschaatst in de regio.”

Gezellig guesthouse
In hun eigen guesthouse in Hallands Län (voor de grap aangeduid als Hollandslän door Richard) in Småland, een gezellig gebied in het hartje van Zweden ontvangen Richard en Anita de schaatsliefhebbers na hun tochten. Het is een gezellig kleinschalig gästhus met natuurlijk een Nederlandse schaatssfeer gecombineerd met de Zweedse omgeving.

Bekijk een video van winter 2023-2024

Natuurijs Zweden
Droomijs op de meren in de omgeving

Meer informatie:
hallandslan.wordpress.com/

Myntgatan 14
314 51 Unnaryd
ZWEDEN
0046-768449243

natuurijs zweden
Schaatsen, overnachten en wie weet wel noorderlicht erbij

natuurijs zweden
Unnaryd ligt ten zuid-oosten van Göteborg, midden tussen de meren